Wine & Spirits

12 ελληνικές ετικέτες για να αποχαιρετήσουμε το 2023

Τα κρασιά που εντυπωσίασαν, συζητήθηκαν ή κυκλοφόρησαν τη φετινή χρονιά

alexandra-mpaspanelou.jpg
Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
10 ελληνικές ετικέτες για να αποχαιρετήσουμε το 2023

Τέλος του χρόνου και γιορτάζουμε με τα καλύτερα κρασιά που ήπιαμε φέτος

«Its the most wonderful time of the year» και απανταχού λάτρεις του ελληνικού κρασιού ενωθείτε, γιατί ήρθε η ώρα του φετινού «οινικού μας απολογισμού». Λαμπιόνια, γιορτές, φίλοι, διάθεση, όλα στο full on. Μαζευτείτε σε σπίτια, οργανώστε μια «ξαφνική» γιορτινή βραδιά στο σαλόνι, ή απλά μαγειρέψτε κάτι όμορφο και χαρείτε το με τους αγαπημένους σας. Ήρθε η ώρα για ένα «wine countdown» ώστε να αποχαιρετίσουμε το 2023 με υπέροχες ελληνικές ετικέτες που εντυπωσίασαν, συζητήθηκαν ή κυκλοφόρησαν τη φετινή χρονιά.

Κοτσιφάλι - Κτήμα Μιχαλάκη

#1 Κοτσιφάλι - Κτήμα Μιχαλάκη
Κοτσιφάλι λατρεμένο, με βαθύ πορφυρό χρώμα, γιορτινή διάθεση και εντελώς value for money, δηλαδή (και) το τέλειο δώρο! Ανοίγεις την φιάλη, αρώματα αποξηραμένου σύκου και δαμάσκηνου, απλώνονται στο ποτήρι ενώ λίγο αργότερα εμφανίζονται αρωματικά στοιχεία που θυμίζουν φύλλα ντομάτας, καβουρδισμένων ξηρών καρπών και βανίλιας. Στο στόμα μαλακό, εκφράζει περισσότερο το βαρέλι σε σχέση με την μύτη, αλλά πάντα σε ισορροπία με το φρούτο. Το φαντάζομαι ήδη σε ένα σαλόνι ανάμεσα σε φίλους που συζητούν με ένα ποτήρι στο χέρι, αλλά ταυτόχρονα είμαι και σίγουρη πως μπορεί να σταθεί τέλεια στο τραπέζι με τις γιορτινές γεύσεις. Η επιλογή δική σου.
Pairing: Δίπλα σε ένα αρνάκι σιγομαγειρεμένο θα είναι μούρλια. Διαφορετικά, κίτρινα αλμυρά τυράκια και ένα ντοματένιο chutney, είναι μια super easy και νόστιμη επιλογή.
Eνδεικτική τιμή: 9,50 €

Καρυοθραύστης - Κτήμα Αγάτσα

#2 Καρυοθραύστης - Κτήμα Αγάτσα
Και ναι, δεν σας κρύβω πως όσο γράφω γι’ αυτήν εδώ την ετικέτα από πίσω παίζει το γνωστό soundtrack των παιδικών χριστουγεννιάτικων αναμνήσεών μου και παραδέχομαι ότι το απολαμβάνω φουλ. Αν δε ανοίξω και μια φιάλη «Καρυοθραύστη» μαζί, πιο χριστουγεννιάτικο δώρο στον εαυτό μου, δεν μπορώ να κάνω! Ζουμερά αρώματα δαμάσκηνου, φραγκοστάφυλου και αγριοκέρασου πλαισιώνουν με τέχνη τις νότες σοκολάτας, γλυκών μπαχαρικών και καπνού με τα τελευταία να υποδηλώνουν και την «6μηνη» παραμονή αυτού του Syrah στο βαρέλι.
Pairing: Κάνε music pairingμε το soundtrackτου «Νutcracker», άναψε τα λαμπάκια του δέντρου και πιες το στην υγειά των φετινών Χριστουγέννων. Έτσι για την αλλαγή προτίμησε μια σοκολάτα 70% κακάο με αποξηραμένα δαμάσκηνα και καρύδια.
Ενδεικτική τιμή: 10,00 €

Νεγκόσκα - Μικρό Κτήμα Τίτου

#3 Νεγκόσκα - Μικρό Κτήμα Τίτου
Είναι παιδί της σοδειάς του 2022, και η πρώτη «είσοδος» του στα ποτήρια μας έγινε στα μέσα του 2023. Μ’ αρέσει αυτό το ροζέ γιατί μπορεί να σε κάνει να διώξεις κάθε δυσοίωνη σκέψη μόνο και μόνο που το κοιτάς. Λίγο αργότερα θα συναντήσεις υπέροχα αρώματα που θυμίζουν γκρέιπφρουτ, ρόδι, φράουλα και cranberry, ενώ λίγες νότες φλούδας νερατζιού και γιασεμιού ολοκληρώνουν την αρωματική παλέτα. 2023 thank you for this Negoska!
Pairing: Δροσερές σαλάτες, Ναπολιτέν, ή finger food με σολομό είναι πάντα επίκαιρα, εύκολα και το τέλειο match γι’ αυτό το ροζέ
Ενδεικτική τιμή: 14,00 €

Κόραξ - Μοnemvasia Winery

#4 Κόραξ - Μοnemvasia Winery
Αγαπώ τις ετικέτες του οινοποιείου, είναι τόσο artistique και value for money. Εδώ λοιπόν σου έχω ότι πιο φρέσκο κυκλοφορεί για να αποχαιρετήσεις το 2023 και να τους τρελάνεις όλους. «Κόραξ» σοδειά 2022, και ναι μόλις κυκλοφόρησε. Έχεις ξαναδοκιμάσει blend Ασπρουδιών; Μην περιμένεις ούτε στιγμή. Το κρασί μετά από ένα χρόνο με τις φίνες οινολάσπες του έχει αποκτήσει σώμα και πληθωρικότητα. Στοιχεία εσπεριδοειδών, αχλαδιού και κίτρινων  ανθών θα σε συνεπάρουν στην μύτη. Στο στόμα τα είπαμε και πριν! Γεμάτο, πληθωρικό, με έντονο φρούτο και δροσιστική οξύτητα.
Pairing: Άνετα μπορεί να γίνει το κρασί για τις μαζώξεις της παρέας σε σπίτια, γι’ αυτό να το δοκιμάσεις μαζί με εύκολες μακαρονάδες και μακαρονοσαλάτες.
Ενδεικτικήτιμή: 14,00 €

Metamorphoses - Κτήμα Στεργίου

#5 Metamorphoses - Κτήμα Στεργίου
Το επιλέγω γιατί φέτος είχα την τύχη να το γευτώ για πρώτη φορά, και πιστέψτε με ήταν «μεγάλη» στιγμή. Όταν άκουσα το blend είπα από μέσα μου «boom», Ασύρτικο και Riesling, εκρηκτικός συνδυασμός. Τα φίνα αρώματα εσπεριδοειδών, δίνουν λίγο χώρο στον ανθικό χαρακτήρα, την μεταλλικότητα και τις βοτανικές νότες που συμπληρώνουν την αρωματική παλέτα. Στο στόμα είναι power! Δυναμική οξύτητα, που ισορροπεί με τον λιπαρό χαρακτήρα, ενώ το φρούτο προσθέτει ζωντάνια στο σύνολο. Εξυπακούεται πως θα το μοιραστείς με φίλους μέρες που είναι. Τέτοια full energy blend, θέλουν εξωστρέφεια και παρέα. 
Pairing: Μια μακαρονάδα aglio olio, είναι αυτό που λέμε «ήρθε και έδεσε». Αν θέλεις κάτι απλά για «τσιμπητό», τότε ένα bluecheese του πάει γάντι.
Ενδεικτική τιμή: 16,00 €

Μαλαγουζιά - Κτήμα Κυρ Γιάννη

#6 Μαλαγουζιά - Κτήμα Κυρ Γιάννη
«Τη δοκιμάζαμε και μας δοκίμαζε» εκμυστηρεύεται ο Στέλιος Μπουτάρης για την αγαπημένη όλων μας Μαλαγουζιά, λέγοντας πως το αμπελοτόπι «Μπάρα» στον Άγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου φυτεύτηκε το 2004 με την ποικιλία. Οι μικροοινοποιήσεις και η μακροχρόνια μελέτη των χαρισματικών χαρακτηριστικών της ποικιλίας έδωσαν τελικά στη σοδειά του 2022 την «Μαλαγουζιά Single Vineyard». Γιασεμιά, χαμομήλι, νότες που θυμίζουν πράσινο μήλο και λεμόνι, όλα αρώματα που συνεργούν για να αρωματίσουν τα γιορτινά βράδια σου. Cheers wine lovers!
Pairing: Σαλάτες, πλατό τυριών, ορεκτικά με μεσογειακές γεύσεις θα παίξουν σε όλα τα τραπέζια των ημερών. Άρα ναι, αυτό είναι το κρασί σου!
Eνδεικτική τιμή: 17,00 €

Πρόποδες - Κτήμα Ζαφειράκη

#7 Πρόποδες - Κτήμα Ζαφειράκη
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά Chardonnay του ελληνικού αμπελώνα, που εννοείται ότι προμηθεύτηκα κατά την επίσκεψη μου στο οινοποιείο για την προσωπική μου κάβα. Αφού το άφησα και 3 χρονάκια στη φιάλη το δοκίμασα τελικά φέτος και είναι… άλλο πράμα! Μετά τη ζύμωση του με αυτόχθονες ζύμες σε ξύλινες δεξαμενές 2400L, παραμένει για περίπου 12 μήνες στο βαρέλι. Αντιλαμβάνεστε την πληθωρικότητα; Αρώματα εσπεριδοειδών, αχλαδιού, ανανά, ξηρών καρπών και βανίλιας αγαπούν να αντιπροσωπεύουν αυτό το Chardonnay, ενώ η γευστική πληρότητα και ο γεμάτος χαρακτήρας του σε αφήνουν στην κυριολεξία με το στόμα ανοιχτό.
Pairing: Ζυμαρικά με λευκές σάλτσες ή λευκά κρεατικά λεμονάτα στον φούρνο, θα πάρουν πολλούς πόντους δίπλα του. Διαφορετικά δοκίμασε το με καπνιστά τυράκια. 
Ενδεικτική τιμή: 18,50 €

Spondée - Semeli Estate

#8 Spondé- Semeli Estate
Δώρο αξέχαστο των φετινών γενεθλίων μου, αυτή η τριλογία. Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah! Οι τρεις λατρεμένες του γαλλικού αμπελώνα. Ας πιούμε στην υγεία μας και ας απολαύσουμε τα ώριμα αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, τα πικάντικα στοιχεία που θυμίζουν γλυκά μπαχαρικά και πιπέρι, και αυτή την υποψία ξηρών καρπών, έτσι για να κλείσει ολοκληρωμένα η «ερυθρή» αρωματική παλέτα της φετινής χρονιάς. Ευγενικό στόμα, γαλλικής κουλτούρας και κομψότητας. Ένα κρασί με μαλακές τανίνες, ώριμο φρούτο και ισορροπημένο βαρέλι.
Pairing: Αγαπημένα  comfort πιάτα όπως κανελόνια και μελιτζάνες παπουτσάκια, το απογειώνουν. 
Ενδεικτική τιμή: 19,00 €

Syrah 2019 - Domaine Migas

#9 Syrah 2019 - Domaine Migas
Είναι το «Best Wine of the Competition» του 23ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, και ναι είμαι πολύ χαρούμενη που το είδα να συμβαίνει μπροστά στα μάτια μου αυτό! Με ενθουσιασμό παρουσιάζω αυτό το θεσπέσιο Syrah του 2019 παρακαλώ, που ξετρέλανε κοινό και γευσιγνώστες! Αρώματα που ζεσταίνουν την ατμόσφαιρα όπως μαύρα φρούτα, νότες βανίλιας, καπνού, πιπεριού και βουτύρου σε συνεπαίρνουν όσο κυλά ο χρόνος. Όταν δε το γευτείς, πλέον μιλάμε με άλλους όρους. Εκεί φρούτο και βαρέλι υπογράφουν μια από τις πιο πετυχημένες συνεργασίες τους. Αξίζει να το μοιραστείς, μην το σκέφτεσαι στιγμή. Φέτος άλλωστε ήταν η χρονιά του!
Pairing: Κόκκινα κρέατα και πιπεράτες σάλτσες βάζουν τις βάσεις για το τέλειο food pairing. Αν το θες για πιο “speakeasy” και privées καταστάσεις ετοίμασε λίγα κριστινάκια και ένα πλατό με παλαιωμένα τυριά.
Ενδεικτική τιμή: 20,00 €

Chronos White - Argyrakis Wines

#10 Chronos White - Argyrakis Wines
Άλλος ένας χρόνος φτάνει στο τέλος του και τον αποχαιρετάμε με τον blanc de noir «Chrono» από το Οινοποιείο Αργυράκη. Ένα premium λευκό κρασί από 100% Ξινόμαυρο, εμπνευσμένο από ένα 100% premium πρόβλημα της εποχής μας, το πέρας του χρόνου. Στην ετικέτα φαίνεται ένα μικρό ελεφαντάκι μέσα στα ρούχα των μεγάλων, ή αλλιώς θα λέγαμε…ένα νεαρό λευκό κρασί, μέσα σ’ένα καινούριο βαρέλι. Έτσι λοιπόν το κρασί αυτό αντικατοπρίζοντας την νεαρή μας ηλίκια, μέσα από την 10μηνη παραμονή του σε γαλλικά και αμερικάνικα βαρέλια και την υπομονή του για 1 χρόνο στην φιάλη, «επιταχύνει» τα νιάτα του και γίνεται πολύπλοκο και ισορροπημένο. Μπορώ να μιλάω ώρες, μέρες, χρόνια γι’αυτό το project, αλλά προς το παρόν θα σου πω πως τα αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, καπνού, βανίλιας και αυτή η βενζινάτη αίσθηση που συναντάμε επίσης και στα Riesling, θα σε συνεπάρουν ώστε να χάσεις για λίγο την αίσθηση του χρόνου. Ίσως και αυτός να είναι ο σκόπος!
Pairing: O οινοποιός προτείνει ανεπιφύλακτα non stop Netflix, στα ηχεία Queen, ή για πιο seasonal pairing, «Home alone». Εγώ από την άλλη λέω να φτιάξεις και μια σπαγγέτι με χοιρινή καπνιστή μπριζόλα και ντοματίνια!
Eνδεικτική τιμή: 25,70 €

Ραμπελιά - Οινοποιείο Χατζηδάκη

#11 Ραμπελιά - Οινοποιείο Χατζηδάκη
Αν ρίξω μια ματιά στο 2023, θυμάμαι σίγουρα πότε πρωτοδοκίμασα την limited production «Ραμπελιά» και θυμάμαι πως σίγουρα ήμουν πολύ χαρούμενη. Κυκλοφόρησε φέτος, έγινε πρώτο θέμα συζήτησης και ναι, μιλάμε για τη new entry ετικέτα του οινοποιείου Χατζηδάκη. Μ’ αρέσει φουλ που γνώρισα άλλο ένα 100% Ασύρτικο Σαντορίνης και νομίζω είναι η ώρα να το κάνετε και εσείς. Αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, εσπεριδοειδών, νότες ορυκτότητας και στοιχεία βοτανικότητας, όλα έτοιμα να εξωτερικεύσουν τον χαρακτήρα τους, καθώς… γιορτές χωρίς Ασύρτικο, δεν είναι γιορτές!
Pairing: Ok, αυτό το κρασί κλέβει την παράσταση, άρα δίπλα του θέλουμε κάτι «wow» όπως ένα νόστιμο ριζότο με τρούφα που εγώ τρελαίνομαι και για κάποιο λόγο το βρίσκω και πολύ εορταστικό!
Ενδεικτική τιμή: 68,00 €

Etos Αγιωργίτικο - Κτήμα Βιβλία Χώρα

#12 Etos Αγιωργίτικο - Κτήμα Βιβλία Χώρα
Etos, ή πες το και «έπος»! Παράγεται από τα καλύτερα αμπελοτόπια του κτήματος και μόνο σε εξαιρετικές χρονιές. Φέτος κυκλοφόρησε το «Etos» από την ποικιλία Αγιωργίτικο και τη σοδειά του 2010, 13 χρόνια μετά την δημιουργία του! Τα αρώματα υπερώριμων κόκκινων φρούτων, όπως μούρα και μαυροκέρασο, δένουν υπέροχα με τα στοιχεία βανίλιας, κέδρου και τις γήινες νότες από την παλαίωση δημιουργώντας πληρότητα στην μύτη. Στόμα πλούσιο και ώριμο, με πληθωρικές τανίνες, δροσιστική οξύτητα και γεμάτη γευστική παλέτα. Κάνε αυτό το δώρο στον εαυτό σου για φέτος, το αξίζεις.
Pairing: Κόκκινα κρέατα, ριζότο μανιταριών ή ένα πλατό με παλαιωμένα αλλαντικά θα απογειώσουν αυτή την οινική ομορφιά που έχεις στο ποτήρι σου. Cheers!
Ενδεικτική τιμή: 75,00 €

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ