Wine & Spirits

Θαλασσινά και «Σαντορίνες»… ίσον καλοκαίρι

Καλαμαράκια, γαρίδες και θαλασσινά ριζότα. Με τι ταιριάζουν

alexandra-mpaspanelou.jpg
Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κρασιά της Σαντορίνης
Φωτογραφία: Kate Tepl/ Unsplash

Τα θαλασσινά που λατρεύουμε να τρώμε το καλοκαίρι συνδυάζονται απίστευτα με τα κρασιά της Σαντορίνης

Και κάπου εκεί λοιπόν, κάτω από το μουρμουρητό του τζίτζικα σαν καλοκαιρινό soundtrack, εγώ λατρεύω να απολαμβάνω, ριζότα θαλασσινών, μύδια, στρείδια και άλλα τέτοια θαλασσινά του ονείρου. Ένα είναι το παντοτινό τους ταίρι και ακούει στο όνομα «Σαντορίνη». Αν δεν τα έχετε δοκιμάσει μαζί… ήρθε η ώρα να μάθετε για τι «καρμικό» συνδυασμό μιλάμε! Φυσικά όλα εξαρτώνται από τον τρόπο που θα τα μαγειρέψει κανείς, αλλά θα σας πω πως οι «Σαντορίνες» είναι γεννημένες για να συνοδεύουν τις θαλασσινές σας επιλογές, ειδικά όταν πρόκειται για πιάτα με λεμονάτα, φρέσκα χαρακτηριστικά ή και λιπαρές υφές. 

Όστρακα και «Σαντορίνες» για βουτιά στη φρεσκάδα

Τι θέλουν τα όστρακα για να ταιριάξουν; Λίγη δροσιά, και ζωντάνια! Το Ασύρτικο τα έχει και τα δύο γι’ αυτό μια «Σαντορίνη» θα σταθεί αντάξια της στιγμής. Επίσης η αισθητή οξύτητα, και οι ντελικάτες νότες εσπεριδοειδών και ορυκτότητας του κρασιού εντείνουν την απόλαυση καθώς είναι ιδανικά με το αρωματικό προφίλ της πιατέλας με τα όστρακα που βρίσκεται μπροστά σας.

Kαι μια «Σαντορίνη» για να πιείς:

Σαντορίνη - Οινοποιείο Γαβαλά

Σαντορίνη - Οινοποιείο Γαβαλά
Το θαλασσί της θάλασσας και όλο το μπλε του χάρτη, πάνω στην καθιερωμένη καλοκαιρινή μπλε φιάλη που φιλοξενεί την «Σαντορίνη Γαβαλά». Αρώματα λεμονιού, αχλαδιού, και ροδάκινου εμπλουτίζουν το αρωματικό προφίλ του κρασιού, ενώ οι νότες ορυκτότητας και αλατότητας δίνουν μια άλλη διάσταση στο φρουτώδες υπόβαθρο. Στόμα γεμάτο, με υψηλή οξύτητα, στοιχεία εσπεριδοειδών και μεταλλικότητας που αλληλοσυμπληρώνονται υπέροχα με τον γευστικό χαρακτήρα του πιάτου. Όστρακα ναι… είναι το ταίρι σας.
Ενδεικτική τιμή:25,00 €

Καλαμάρι και «Σαντορίνες»

Το πολυαγαπημένο καλοκαιρινό τηγανητό μεζεδάκι, που όταν τηγανιστεί με μαεστρία γίνεται σαν τραγανό λουκούμι, χαρακτηρίζεται από αλμύρα και λιπαρότητα. Ένα Ασύρτικο Σαντορίνης λοιπόν θα είναι τέλειο match λόγω των αρωματικών στοιχείων αλατότητας που διακρίνεται στην αρωματική παλέτα του, αλλά και της οξύτητάς του που θα «διαπεράσει» με επιτυχία την λιπαρότητα του πιάτου. Αν το θέλεις ψητό, που και πάλι είναι «μπουκιά και συχώριο», ο καπνιστός του χαρακτήρας και το λεμονάκι που θα το πασπαλίσεις για να το απογειώσεις γευστικά, αναζητούν πλούσια κρασιά με τραγανή οξύτητα που έχουν περάσει από βαρέλι. Μια «Σαντορίνη barrelaged» ας πούμε.

«Σαντορίνες» για να πιεις:

Σαντορίνη - Οινοποιείο Μικρά Θήρα

Σαντορίνη - Οινοποιείο Μικρά Θήρα
Καλοκαιρινό και ονειρεμένο. Παράγεται από αυτόρριζα αμπέλια της Σαντορίνης, ηλικίας πάνω από 60 ετών, είναι 100% Ασύρτικο και η ζύμωση του πραγματοποιείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Το κρασί παραμένει για περίπου 4 μήνες με τις οινολάσπες του, και μετά από όλα αυτά καταλαβαίνετε πως θα απολαύσετε κάτι που πολύ θα αγαπήσετε. Νότες πράσινων βότανων, πυρηνόκαρπων, και τροπικών φρούτων μπλέκονται ανάμεσα στα μεταλλικά αρωματικά στοιχεία, χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Στόμα με τραγανή οξύτητα, μια αίσθηση ελαφριάς αλατότητας και ένας αρωματικός κόσμος γεμάτος πινελιές που ταιριάζουν σε κάθε θαλασσινή γεύση. Καλαμάρι και «Μικρά Θήρα»… είναι το απόλυτο (γευστικό) καλοκαίρι!
Ενδεικτική τιμή: 33,00 €

Σαντορίνη Βαρέλι - Domaine Sigalas

Σαντορίνη Βαρέλι - Domaine Sigalas
Η ζύμωση και η παραμονή της για 8 μήνες με τις φίνες οινολάσπες της σε δρύινα γαλλικά βαρέλια, δίνει μια άλλη διάσταση σε αυτή την Σαντορίνη. Αρώματα εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων καθώς και γλυκιές νότες μελιού και βανίλιας από το βαρέλι, συνθέτουν μια πολύπλοκη ετικέτα διαφορετική από τις άλλες. Η αίσθηση του βαρελιού είναι εξαιρετικά ενσωματωμένη στο γευστικό σύνολο, χαρίζοντας όγκο στο στόμα, ενώ ταυτόχρονα ισορροπεί με την κοφτερή οξύτητα του κρασιού. Αγαπάμε τις barrel aged Σαντορίνες!
Ενδεικτική τιμή: 30,00€

Ψητή γαρίδα και «Σαντορίνη»

Εσείς πως τις προτιμάτε τις γαρίδες; Εγώ τρελαίνομαι για ψητές γαρίδες πασπαλισμένες με αλατάκι και λαδολέμονο. Απλά και καλοκαιρινά. Αυτό λοιπόν που αναζητά αυτή η θαλασσινή γεύση είναι ένα κρασί με αισθητή οξύτητα, αρωματική ένταση, και στοιχεία που να θυμίζουν αρώματα εσπεριδοειδών και ορυκτότητας. Σαν να λέμε μ’ ένα στόμα, μια φωνή «άνοιξε μια Σαντορίνη». Αν τύχει και έχουμε και λίγο βαρελάκι στην οινοποίηση, τότε μιλάμε για την απόλυτη επιτυχία, καθώς τα αρώματα από το ψήσιμο θα έρθουν και θα δέσουν εκπληκτικά με τα στοιχεία από το βαρέλι.

Και μια «Σαντορίνη» για να πιείς:

Σαντορίνη Barrel aged - Vassaltis Vineyards

Σαντορίνη Barrel aged - Vassaltis Vineyards
Μια Σαντορίνη που ωρίμασε πέντε μήνες περίπου στα βαρέλια του οινοποιείου και τώρα ήρθε η ώρα να κερδίσει τις εντυπώσεις. Με τα αρώματά της να θυμίζουν εσπεριδοειδή και βρεγμένη πέτρα, αποκτά τις αρωματικές νότες βανίλιας και γλυκών μπαχαρικών από την ωρίμανσή της, δίνοντας ένα αρμονικό σύνολο. Στόμα με έμφαση στην φρεσκάδα, καθώς στοιχεία εσπεριδοειδών, και αλατότητας εξισορροπούν την γευστική πληρότητα του βαρελιού, ενώ η υψηλή οξύτητα του κρασιού ισορροπεί υπέροχα στο σύνολο. Οι γαρίδες την περιμένουν πως και πως!
Ενδεικτική τιμή: 36,40 €

Ριζότα θαλασσινών και Σαντορίνες

Ριζότο! Υπέροχο, πολύπλοκο, ελαφρύ, ταιριάζει στο καλοκαίρι. Πεντανόστιμο και μυρωδάτο με μύδια, είτε γαρίδες, καλαμάρι ή καραβίδες. Γίνεται ακόμα πιο νόστιμο όταν έχει δίπλα του ένα Ασύρτικο Σαντορίνης να ενισχύει την απόλαυση.

Και μια «Σαντορίνη» για να πιείς:

Σαντορίνη - Οινοποιείο Βενετσάνου

Σαντορίνη - Οινοποιείο Βενετσάνου
Μια εκφραστικότατη Σαντορίνη που παράγεται από τα ιδιόκτητα αμπέλια του οινοποιείου Βενετσάνου στο Μεγαλοχώρι και στον Πύργο. Αρώματα γκρέιπφρουτ, ξύσματος λεμονιού, και ροδάκινου ισορροπούν υπέροχα πάνω στις βοτανικές νότες που θυμίζουν τσάι και στην χαρακτηριστική ορυκτότητα του Ασύρτικου. Στόμα γεμάτο, κομψό, με ισορροπημένη τραγανή οξύτητα, λεμονάτο χαρακτήρα και μια καλοκαιρινή αλμύρα, τόση όση χρειάζεται για να ταιριάξει με τα θαλασσινά γευστικά «χρώματα» του πιάτου.
Ενδεικτική τιμή: 27,00 €

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ