Wine & Spirits

Τώρα που είναι καλοκαίρι… διάλεξε ένα Pet Nat κρασί

Ωραία κρασιά που πίνονται τέλεια και ως απεριτίφ

alexandra-mpaspanelou.jpg
Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κρασιά Pet Nat
Φωτογραφία: Anthony DELANOIX/ Unsplash

Υπέροχη, δροσιστική και «εύκολη» επιλογή τα pet nat κρασιά ταιριάζουν στο καλοκαίρι

Σου αρέσουν οι natural καταστάσεις, η θάλασσα και οι ανάλαφρες φυσαλίδες; Ναι, τότε αγαπάς τα Pet Nat. Είμαι λοιπόν εδώ για να σου τα «γνωρίσω» λίγο καλύτερα και με την ευκαιρία να τονίσω ότι είναι μια υπέροχη καλοκαιρινή επιλογή για να πιεις όπου και αν βρεθείς. Λίγο το εύκολο και φιλικό «crown cup» καπάκι τους, λίγο ότι τα ανοίγεις με τη μία πάντα και παντού, λίγο ο λεπτεπίλεπτος και δροσερός αφρισμός τους, τα κάνουν να είναι τα easy drinks του καλοκαιριού και είμαι σίγουρη πως θα τα λατρέψεις. Αγαπούν να τα αποκαλείς «απεριτίφ», γι’ αυτό απόλαυσέ τα άφοβα σε σόλο καριέρα, όμως αγαπούν περισσότερο να κάνουν «natural» και να δροσίζουν την κάθε σου καλοκαιρινή στιγμή.

Mα τι είναι αυτά τα Pet Nat;

Αρχικά το όνομά τους προέρχεται από την γαλλική ονομασία «Pétillant Naturel» που επί της ουσίας σημαίνει φυσικό αφρώδες κρασί. Η μέθοδος παραγωγής των κορυφαίων Pet Nat έχει βαθιά τις ρίζες της αιώνες πίσω στην οινική ιστορία, γι’ αυτό και ονομάστηκε και «Methode Ancestrale». Φυσικά προέκυψε κατά λάθος -όπως πολλές μεγάλες ανακαλύψεις άλλωστε- από κάποιους μοναχούς τον 15ο αιώνα στο Limoux της Γαλλίας. Τα Pet Nat στη σημερινή τους μορφή συνδέθηκαν με τον παραγωγό Christian Chaussaurd, ο οποίος επανέφερε την τεχνική οινοποίησής τους κάπου μέσα στη δεκαετία των 90s στην περιοχή του Λίγηρα.

Και πώς προκύπτουν οι πολυπόθητες φυσαλίδες;

Δεν θέλω να μπερδεύεστε με τη γαλλική «champagne» η οποία παράγεται στην ομώνυμη περιοχή της Γαλλίας με την «Μethode Traditionnelle» πραγματοποιώντας δύο ζυμώσεις, με τη δεύτερη να λαμβάνει χώρα στη φιάλη. Τα Pet Nat ακολουθούν τον δικό τους δρόμο! Στόχος είναι το CO2 που παράγεται κατά τη διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης να εγκλωβιστεί στη φιάλη, και αυτό επιτυγχάνεται με τον εξής τρόπο… εμφιαλώνοντας το κρασί πριν ολοκληρωθεί η αλκοολική ζύμωση. Κάπως έτσι λοιπόν οι πολυπόθητες και γοητευτικές φυσαλίδες παραμένουν στην φιάλη έως ότου αποφασίσεις ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να τις απολαύσεις.

Τip για μεγαλύτερη απόλαυση: Να πω αρχικά πως τα Pet Nat είναι κρασιά με σχετικά χαμηλότερο αλκοόλ και θέλουν να τα απολαύσεις άμεσα. Δεν είναι κρασιά που θα παλαιώσουμε στην κάβα μας. Αγαπούν να ζουν το «τώρα»! Ο ευγενικός αφρισμός και τα ζωντανά αρώματα τους είναι εκεί ιδανικά για 1 με 2 χρόνια μετά την παραγωγή τους. Όσο πιο νέα είναι, τόσο πιο ζωηρά και σπινθηροβόλα.

Και επειδή υποσχέθηκα πως θα σου μιλήσω για τα καλύτερα, έχω ετοιμάσει μια λίστα με 5 αγαπημένα μου Pet Nat, που μπορείς να δοκιμάσεις χωρίς δεύτερη σκέψη.

Pet Nat - Οινοποιείο Βασάλτης

Pet Nat - Οινοποιείο Βασάλτης
Σαντορινιό pet nat, ποιος να μου το ‘λεγε! Και για δες πόσο όμορφα δένει το Σαββατιανό και το Αθήρι με τις φυσαλίδες! Το Οινοποιείο Βασάλτης λοιπόν σερβίρει ένα δροσερό natural αφρώδες, με ωραιότατα αρώματα πεπονιού, ροδάκινου, κίτρου και περγαμόντου, ενώ στο φόντο «σταλάζουν» με διακριτικότητα ευχάριστες νότες ζυμών και λευκών λουλουδιών. Στόμα με κομψό αφρισμό, διακριτική οξύτητα και φρουτώδη υπόσταση που θα σε δροσίσει. Αν θέλεις να το συνδυάσεις με κάτι, ευχαρίστως παράγγειλε ένα sushi, αλλά το έχω ξαναπεί… ένα pet nat λατρεύει στ’ αλήθεια να είναι το απεριτίφ σου.
Ενδεικτική τιμή: 17,00

Pet Nat Ροδίτης - Οινοποιείο Τετράμυθος

Pet Nat Ροδίτης - Οινοποιείο Τετράμυθος
Αγαπώ τις «φυσικές» οινοποιήσεις του οινοποιείου Τετράμυθος  και σας το λέω, το Pet Νat του είναι άλλο πράγμα! Αρώματα ώριμου κουμ κουάτ, λευκόσαρκου ροδάκινου και βοτανικές νύξεις συμπληρώνονται από μια αρωματική παλέτα ξηρών καρπών, φρυγανισμένου ψωμιού και μελιού. Στο στόμα είναι έντονο γευστικά, με ισορροπημένη οξύτητα και μακριά επίγευση που αφήνει την αίσθηση ξηρών καρπών. Ένα τηγανιτό ψαράκι ή ψητά λαχανικά του πάνε γάντι, αλλά και μόνο του νομίζω θα τα καταφέρει τέλεια…
Ενδεικτική τιμή: 14,80

Migma Pet Nat Rose - Κτήμα Χατζηβαρύτη

Migma Pet Nat Rose - Κτήμα Χατζηβαρύτη
Κορυφαίο στο είδος του, καθώς φτιάχνεται από το κλασικό χαρμάνι της Γουμένισσας, μην το ξεχνάμε. Ξινόμαυρο (30%) και Νεγκόσκα (70%) και σε αυτή την εκδοχή της Χλόης Χατζηβαρύτη -αυτή την φορά σε συνεργασία με τον Σουηδό οινοποιό, Tobias Tullberg. Φρουτώδη χαρακτηριστικά που θυμίζουν κεράσια, φράουλες, σμέουρα, λίγα στοιχεία τριαντάφυλλου και κάποιες αρωματικές νότες ζυμών, όλα μαζί «βολτάρουν» ανενόχλητα στην αρωματική παλέτα μύτης και στόματος. Γευστικά θα διακρίνεις μια ωραία ενσωματωμένη οξύτητα και έναν υπέροχο αφρισμό, τόσο όσο χρειάζεσαι για να δροσιστείς. Εγώ θα το έπαιρνα σε μια καλοκαιρινή αυλή με παρέα και θα το δοκίμαζα δίπλα σε ένα πιάτο με γαρίδες ή πλάι σε ένα ψημένο τυρί με μαρμελάδα κόκκινων φρούτων. Τέλος να πω με σιγουριά ότι είναι το τέλειο απεριτίφ με όλη την σημασία της λέξεως!
Ενδεικτική τιμή: 20,50

Αφρός - Οινοποιείο Κεχρή

Αφρός - Οινοποιείο Κεχρή
Ακούσατε ακούσατε, και Pet Nat και ρετσίνα! Τόσο παραδοσιακή, τόσο ελληνική μα και τόσο σύγχρονη αυτή η εκδοχή του Ροδίτη, που δεν κρατιέσαι να τη δοκιμάσεις, καθώς τα ανάλαφρα αρώματα ροδάκινου, κίτρου, λεμονιού και grapefruit ξεπροβάλλουν σαν αφρός στο χείλος του ποτηριού. Θα συναντήσεις επίσης στοιχεία που θυμίζουν πεύκο και δενδρολίβανο, ενώ μια αίσθηση ψωμιού έρχεται να συμπληρώσει την αρωματική παλέτα. Οι φυσαλίδες του όπως ακριβώς το λέει και το όνομα του, πραγματικός «αφρός», διακριτικές, ανάλαφρες και ενσωματωμένες υπέροχα στο γευστικό σύνολο. Κάπου εκεί θα βρεις και μια αίσθηση ρετσινιού να ακροβατεί ανάμεσα στον φρουτώδη χαρακτήρα και την δροσερή οξύτητα του. Μικρά τηγανιτά ψαράκια και θαλασσινά, είναι το κάτι άλλο πλάι σε αυτή την πρωτοποριακή ρετσίνα.
Ενδεικτική τιμή: 10,50

Pet Nat Σαββατιανό - Μικροοινοποιία Μυλωνά

Pet Nat Σαββατιανό - Μικροοινοποιία Μυλωνά
Η πολυδυναμική ποικιλία Σαββατιανό εκτός από όλα τα άλλα που μπορεί να κάνει, δίνει και υπέροχα pet nat. Στο αρωματικό μπουκέτο νότες αχλαδιού, ανανά, ροδάκινου, μάνγκο, και λεμονιού ενώ μια διακριτική αύρα που θυμίζει νότες ζυμών και ψωμιού ολοκληρώνει την αρωματική αυτή ομορφιά. Στο στόμα μια δροσερή οξύτητα ενώ η φρουτώδης υπόσταση ζει και βασιλεύει. Σκέψου να το απολαμβάνεις ως απεριτίφ με θέα το καλοκαιρινό γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού.
Ενδεικτική τιμή: 19,00

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ