- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Veroni: το νέο βερμούτ που κρύβει μια παλιά ιστορία αγάπης
Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη υποδέχεται το καλοκαίρι με ένα υπέροχο, premium βερμούτ
Veroni: το νέο, premium βερμούτ από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι εμπνευσμένο από μια παλιά ιστορία αγάπης
«Η θεία Βερώνη! Με το φουστάνι της, τα τακουνάκια της, ήταν πάντοτε κοκέτα». Η φωνή του Στέλλιου Μπουτάρη είναι ζεστή, φιλική όπως συνήθως, ακόμα κι όταν βγαίνει από τα έγκατα του laptop. Ίσως φταίει το φόντο από πίσω του που με κάνει να κοιτάω με ζήλια την οθόνη: στρέμματα και στρέμματα αμπέλια, εκεί ψηλά στη Νάουσα… Εδώ, ακριβώς, που πολλά χρόνια πριν έζησε μια ιστορία αγάπης απλή, καθημερινή και για αυτό αληθινή.
Ο Κώστας Νιτσιώτας (επονομαζόμενος και «Κωστάκης») γεννήθηκε και σπούδασε στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Δάσκαλος στο επάγγελμα αλλά με μεγάλη αγάπη στο κρασί, ήταν εκείνος που ανέλαβε την οινοποιία τη δεκαετία του ’20 μέχρι να ενηλικιωθεί ο παππούς του Στέλλιου Μπουτάρη, σημερινού ιδιοκτήτη του Κτήματος Κυρ-Γιάννη. Χάρη στον «Κωστάκη» η οινοποιία καταφέρνει να μείνει ζωντανή στα δύσκολα χρόνια του μεσοπολέμου, αλλά και να εδραιώσει μία σχέση πολύτιμη με οχτακόσιους και πλέον αμπελουργούς της Νάουσας, σχέση που η οινοποιία Κυρ-Γιάννη διατηρεί δυνατή μέχρι σήμερα.
Το 1925 ο Κωστάκης παντρεύεται την αγαπημένη του Βερώνη, μια τυπική γυναίκα της εποχής… Στη Βερώνη αρέσει να ανηφορίζει τις πλαγιές του Βερμίου και να μαζεύει βότανα. Της αρέσει όμως και να πίνει ένα ποτηράκι βερμούτ πού και πού. Παρακαλάει, λοιπόν, τον άντρα της να της φτιάξει ένα βερμούτ, καθώς όπως λέει ο Στέλλιος Μπουτάρης «...δεν μπορούσε να πιει το Ξινόμαυρο που έφτιαχνε η οινοποιία. Τα κρασιά εκείνης της εποχής ήταν πολύ βαριά». Ο Κωστάκης φυσικά και της κάνει το χατίρι. Εμπλουτίζει μάλιστα το βερμούτ με βότανα που μάζευε η ίδια η γυναίκα του από το Βέρμιο.
Από τότε έχουν περάσει 100 χρόνια και ήρθε ο καιρός η τρυφερή αυτή κίνηση του Κωστάκη προς την αγαπημένη του να ξαναζωντανέψει. Έτσι, το Κτήμα Κυρ-Γιάννη σε συνεργασία με τον έμπειρο αποσταγματοποιό Δημήτρη Μελισσανίδη παρουσιάζει το premium βερμούτ Veroni, αφιερωμένο στην αγάπη που η Βερώνη έζησε μέχρι να πεθάνει. Όπως τότε έτσι και τώρα τα περισσότερα βοτανικά συστατικά προέρχονται από ενδημικά φυτά του όρους Βερμίου. Αξίζει να πούμε ότι τα βότανα συλλέγονται, καθαρίζονται και στη συνέχεια αποξηραίνονται με φυσικές διαδικασίες ώστε να διασφαλιστεί η άριστη ποιότητα της πρώτης ύλης.
Και τα δύο βερμούτ πίνονται το ίδιο ευχάριστα είτε σκέτα με λίγο πάγο, είτε μέσα σε cocktail. Εγώ προτείνω να τα πιείτε σκέτα, να γευτείτε απερίσπαστοι την πλούσια γεύση τους και τα ξέγνοιαστα αρώματά τους, να χαλαρώσετε και να σκεφτείτε για μια στιγμή όλες εκείνες τις ιστορίες που επιβιώνουν στους αιώνες… Είναι οι μόνες που αξίζει να μας απασχολούν.
www.kiryianni.gr, Instagram: veronivermouth
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για να συνδυάσεις τη σαμπάνια με τα ψώνια στην Ερμού
Οχτώ ερυθρές ετικέτες για ζεστές βραδιές
Με μεγάλη συλλογή αλκοολούχων ποτών, οίνων και ζύθων χωρίς αλκοόλ
Ο Θωμάς και ο Βαγγέλης Γάτσιος ακολουθούν ακόμα κατά γράμμα τη συνταγή του προπάππου τους για το τέλεια ισορροπημένο ούζο
Οι άνθρωποι του οινοποιείου είναι παραγωγοί με πραγματικό πάθος για τη γη
Ένα οινοποιείο που ενώνει τον μύθο με τη γεύση, την παράδοση με τη διεθνή αναγνώριση
Η ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα μέσα από μία δημοπρασία
Τα βράδια πίνουμε και τρώμε. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.
Νέο σημείο αναφοράς στη γειτονιά για την craft κουλτούρα
Εννιά διαφορετικές κάνουλες και πάνω από 60 ετικέτες μπίρας σε περιμένουν στα Ιλίσια
Στην καρδιά του Βόλου υπάρχει ένα μπαρ καθόλου συνηθισμένο
Ένα σημείο συνάντησης για όσους ζουν το κρασί με πάθος
Εμφιαλώθηκε στους 42,7% αλκοολικούς βαθμούς και περιγράφεται ως ένα hyper-aged single malt
Από τη Μικρά Ασία, στα κυριακάτικα τραπέζια μας
«Beaujolais Nouveau est arrivé» και θα το βροντοφωνάξω, και θα το πιω!
Γαρνιτούρες από μύρτιλα και μούρα μέχρι βρώσιμα λουλούδια
Τέλειο για μια έξοδο πριν ή μετά το θέατρο!
Η καρδιά του φυσικού κρασιού χτυπά στο Ωδείο Αθηνών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.