- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
«Φαιά Γη», το νέο γκρι κρασί της οινοποιίας Μπουτάρη
Ένα εκπληκτικό single vineyard από το κτήμα που διατηρεί η οινοποιία στη Μαντινεία
«Φαία Γη»: το νέο κρασί της οινοποιίας Μπουτάρη ανήκει στην αναδυόμενη κατηγορία των γκρι κρασιών
Αν ανατρέξετε στο λεξικό, το επίθετο «φαιός» εκτός από τη σημασία «σταχτής, σκουρόχρωμος, γκρίζος», έχει και μία ακόμα: χρησιμοποιούταν επίσης για να περιγράψει το χρώμα του λυκόφωτος, αυτή την ιδιαίτερη στιγμή όπου φως και σκοτάδι συναντιούνται για λίγο. Καθώς στριφογυρίζω στο φως τη φιάλη του νέου κρασιού της οινοποιίας Μπουτάρη, για να παρατηρήσω τις ανταύγειες του, αυτή την αίσθηση έχω. Οι ανταύγειες δεν είναι ακριβώς λευκές, αλλά υπόλευκες, σχεδόν γκρι (ο Σολωμός θα έλεγε «φεγγαροντυμένες»…).
Το νέο κρασί προέρχεται από ένα single vineyard από το κτήμα της οινοποιίας Μπουτάρη στη Μαντινεία, ένα αμπέλι που καλλιεργείται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας και από πρέμνα ηλικίας 14 ετών, της ποικιλίας Μοσχοφίλερο και συγκεκριμένα του βιότυπου Μαυροφίλερο.
Στη μύτη το «Φαία Γη» ξεδιπλώνει έναν έντονο ανθικό χαρακτήρα με τις νότες του τριαντάφυλλου και της βιολέτας να κάνουν πρώτα την εμφάνισή τους για να δώσουν σιγά σιγά τη θέση τους στα αρώματα των εσπεριδοειδών, των εξωτικών φρούτων, του μελιού και του θυμαριού. Πρόκειται για ένα κρασί με πλούσιο σώμα και μακρά επίγευση, ιδανικό για να συνοδεύσει σαλάτες, φρούτα, οστρακοειδή, ψητά ψάρια και θαλασσινά, αλλά και πλατό κίτρινων τυριών.
Σίγουρα μιλάμε για ένα πολύ αξιόλογο κρασί. Καθώς, όμως, προέρχεται από ένα συγκεκριμένο αμπελοτόπι (κι άρα η παραγωγή του δεν μπορεί να είναι τεράστια), το «Φαία Γη» κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό φιαλών και θα το βρείτε σε επιλεγμένες κάβες και e-shops.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.