- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τα κρασιά του Αιγαίου έρχονται στην Αθήνα κι έχουν ελεύθερη είσοδο
Μια μέρα γεμάτη κρασί και θάλασσα στην Αίγλη Ζαππείου
Μια μέρα στο Αιγαίο. Ήλιος, θάλασσα στα πόδια σου, και ένα τραπέζι γεμάτο νοστιμιά. Μυρωδάτη ντομάτα, φρέσκο ψάρι, τυρί από τον ντόπιο παραγωγό. Τι λείπει από την εικόνα; Ένα ωραίο, εμφιαλωμένο κρασί από τα αμπέλια του νησιού. Η οινοπαραγωγική άνθηση της Ελλάδας άρχισε κυρίως από τα ηπειρωτικά εδάφη της, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι τα νησιά δεν ακολούθησαν το καλό παράδειγμα. Τα μοναδικά κρασιά της Σαντορίνης είναι ήδη διάσημα στο εξωτερικό και για τη Σάμο λένε ότι έχει μερικούς από τους ωραιότερους επιδόρπιους οίνους του κόσμου. Μήπως ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε κι εμείς τα κρασιά της πατρίδας μας λίγο καλύτερα;
Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου στην Αίγλη Ζαππείου (δίπλα στο Ζάππειο Μέγαρο) οι οινοπαραγωγοί του Αιγαίου θα περιμένουν μαζί με τα υπέροχα κρασιά τους όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τους αμπελώνες του πελάγους. Κρασιά από 12 νησιά και 30 οινοποιεία, κρασιά από σπάνιες, γηγενείς ποικιλίες, δυνατά χαρτιά του αμπελώνα αυτής της χώρας θα βρίσκονται στη διάθεση του αθηναϊκού κοινού. Μάλιστα στην έκθεση θα συμμετέχουν οινοποιεία που σπάνια παρουσιάζουν την παραγωγή τους στην Αθήνα. Κι αν έχετε ακούσει για τους σπουδαίους λευκούς οίνους των νησιών (που πράγματι υπερτερούν σε όγκο και σε αριθμό ετικετών), μη διστάσετε να συστηθείτε και με τα ερυθρά διαμάντια του Αιγαίου, καθώς υπάρχουν νησιά που έχουν μεγάλη παράδοση στην παραγωγή ερυθρών οίνων από παραδοσιακές ποικιλίες (όπως είναι η μανδηλαριά, το μαυροτράγανο ή το φωκιανό).
Τη γευστική δοκιμή θα αγκαλιάσουν δύο παράλληλες εκδηλώσεις. Η πρώτη είναι ένα εργαστήριο για τα φημισμένα γλυκά κρασιά του Αιγαίου. Η δεύτερη, μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, θα εξετάσει κατά πόσο μπορούμε να μιλάμε για αρμονία στη γεύση μεταξύ συγκεκριμένων ψαριών και κρασιών, κι αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο προώθησης των αιγαιοπελαγίτικων κρασιών.
Η εκδήλωση γευσιγνωσίας, που διοργανώνεται από την εταιρεία Vinetum για τις Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, με τη συνεργασία της Ένωσης Οινοποιών και Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου έχει ελεύθερη είσοδο. Είναι ανοιχτή από τις 14.00 έως τις 20.00 για τους οινόφιλους και από τις 12.00 έως τις 14.00 για τους επαγγελματίες. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για να συνδυάσεις τη σαμπάνια με τα ψώνια στην Ερμού
Οχτώ ερυθρές ετικέτες για ζεστές βραδιές
Με μεγάλη συλλογή αλκοολούχων ποτών, οίνων και ζύθων χωρίς αλκοόλ
Ο Θωμάς και ο Βαγγέλης Γάτσιος ακολουθούν ακόμα κατά γράμμα τη συνταγή του προπάππου τους για το τέλεια ισορροπημένο ούζο
Οι άνθρωποι του οινοποιείου είναι παραγωγοί με πραγματικό πάθος για τη γη
Ένα οινοποιείο που ενώνει τον μύθο με τη γεύση, την παράδοση με τη διεθνή αναγνώριση
Η ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα μέσα από μία δημοπρασία
Τα βράδια πίνουμε και τρώμε. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.
Νέο σημείο αναφοράς στη γειτονιά για την craft κουλτούρα
Εννιά διαφορετικές κάνουλες και πάνω από 60 ετικέτες μπίρας σε περιμένουν στα Ιλίσια
Στην καρδιά του Βόλου υπάρχει ένα μπαρ καθόλου συνηθισμένο
Ένα σημείο συνάντησης για όσους ζουν το κρασί με πάθος
Εμφιαλώθηκε στους 42,7% αλκοολικούς βαθμούς και περιγράφεται ως ένα hyper-aged single malt
Από τη Μικρά Ασία, στα κυριακάτικα τραπέζια μας
«Beaujolais Nouveau est arrivé» και θα το βροντοφωνάξω, και θα το πιω!
Γαρνιτούρες από μύρτιλα και μούρα μέχρι βρώσιμα λουλούδια
Τέλειο για μια έξοδο πριν ή μετά το θέατρο!
Η καρδιά του φυσικού κρασιού χτυπά στο Ωδείο Αθηνών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.