- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Τα κρασιά του Αιγαίου είναι εξαιρετικά. Ποια αξίζει να δοκιμάσετε
Στις διακοπές αναζητήστε τα ντόπια κρασιά και ζήστε την απόλυτη οινική εμπειρία
Στις μέρες μας κάθε νησί έχει το δικό του εμφιαλωμένο κρασί αναβιώνοντας παλιές ποικιλίες. Ο οινοτουρισμός φουντώνει παντού, τα νησιώτικα οινοποιεία είναι μικρές ζωγραφιές που άλλοτε σκαρφαλώνουν στις πλαγιές, άλλοτε είναι υπόσκαφα κι άλλοτε «ακουμπάνε» στη θάλασσα. Τα περισσότερα είναι επισκέψιμα, κάνουν γευστικές δοκιμές, έχουν μικρά χαριτωμένα εστιατόρια. Στη Σίκινο (στην αρχαιότητα Οινόη για τα πολλά αμπέλια της) θα βρείτε του Μάναλη με ωραία θέα και καλά κρασιά, στην Πάρο του Μωραΐτη, στη Μήλο, στα γραφικά Πολλώνια, το υπόσκαφο του Κωνσταντάκη, στην Κύθνο το οινοποιείο του Γονιδάκη που αναβιώνει και την ντόπια ποικιλία Ψαροσύρικο. Ξακουστή είναι η Σαντορίνη με το διάσημο Ασύρτικο (πολλά οινοποιεία, όλα επισκέψιμα), η Σάμος με τα αρχαία γλυκά κρασιά της, η Κέρκυρα και η Κεφαλονιά με τις Ρομπόλες, αλλά σημειώστε και ποικιλίες που ακούν σε ονόματα όπως Αηδάνι, Μανδηλαριά, Ποταμίσι, Κουντούρα, Σεριφιώτικο, Μονεμβασιά (όλα από Κυκλάδες), αλλά και Κακοτρύγης, Βοστυλίτης (Επτάνησα). Σας προτείνουμε κάποια εξαιρετικά, αλλά υπάρχουν και πολλά ακόμα για να έχετε τη χαρά να τα ανακαλύψετε μόνοι σας.
Sainte Obeissance
Ο Γάλλος οινοποιός Jerome Charles Binda ερωτεύτηκε την Τήνο και έφτιαξε ένα υπέροχο φυσικό κρασί στα γρανιτένια εδάφη του χωριού Φαλατάδος. Λευκό, χωρίς χημικές ουσίες, πιστοποιημένο και βιολογικό, κυρίως από την ποικιλία Ποταμίσι, το λατρεύουμε και για το όνομα, που είναι παρμένο από τη διπλανή του κτήματος μικρή εκκλησία της Αγίας Υπακοής!
Grand Cru Samos
Ο σημαντικότερος πρεσβευτής των οίνων Σάμου – το ήπιε και ο Ομπάμα και ξετρελάθηκε! Καταπληκτικό γλυκό κρασί από λευκά μοσχάτα, με έντονα αρμονικά αρώματα, πίνεται σκέτο ή συνοδεύοντας εκλεκτές αλμυρές και γλυκές γεύσεις, επιδέχεται παλαίωση. Από την ΕΟΣ, που αναβιώνει τα αρχαία και ξακουστά αμπελοτόπια του νησιού, πολυβραβευμένο στις διεθνείς εκθέσεις.
Nopera Epitome
Η ιστορία του οινοποιείου ξεκινά τον 19ο αιώνα, όταν η οικογένεια μεταναστεύει από τη Μάλτα στη Σάμο και αρχίζει να παράγει σαμιώτικο κρασί από λευκά μοσχάτα. Top class γλυκό κρασί, λιαστός οίνος – φυσικώς γλυκύς, blend παλαιωμένων βαρελιών.
Σαν τα Μάραθα
Το κρασί που βάζει και τη Σύρο στον οινικό χάρτη και με όνομα-αναφορά στα πολλά μάραθα του νησιού. Από τον ταλαντούχο οινολόγο Νίκο Χατζάκη, ποικιλία Ασύρτικο, τραγανό, με νότες ρίγανης και ορυκτών. Δοκιμάστε και το άλλο του κρασί, το Φάμπρικα, στο επισκέψιμο και όμορφο οινοποιείο του.
Pontiglio
Ο Μπάμπης Κουρής είναι εκπαιδευτικός, αλλά κατάγεται από οικογένεια που ασχολείται με το κρασί στην Κέρκυρα από το 1824. Έχει βάλει πείσμα (pontiglio, πείσμα στα ιταλικά, λέξη που συνηθίζουν οι Κερκυραίοι) να αναβιώσει την ξεχασμένη ντόπια ποικιλία Κακοτρύγης, και το κάνει με αυτό το λευκό υπέροχο κρασί.
Xαρίτων
Λευκό ξηρό από την ποικιλία Βοστυλίτης, του κτήματος Χαριτάτου, στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Αξίζει μια βόλτα από το κτήμα, είναι πανέμορφο και επισκέψιμο, θα δοκιμάσετε και τα άλλα, πολύ καλά κρασιά τους.
Μυστήριο/14
100% Ασύρτικο, του κτήματος Καραμολέγκος, Σαντορίνη. Ένα πορτοκαλί κρασί, από φυσικές ζύμες, «δύσκολο» αλλά καταπληκτικό, με πληθωρικό σώμα και μακρά επίγευση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για να συνδυάσεις τη σαμπάνια με τα ψώνια στην Ερμού
Οχτώ ερυθρές ετικέτες για ζεστές βραδιές
Με μεγάλη συλλογή αλκοολούχων ποτών, οίνων και ζύθων χωρίς αλκοόλ
Ο Θωμάς και ο Βαγγέλης Γάτσιος ακολουθούν ακόμα κατά γράμμα τη συνταγή του προπάππου τους για το τέλεια ισορροπημένο ούζο
Οι άνθρωποι του οινοποιείου είναι παραγωγοί με πραγματικό πάθος για τη γη
Ένα οινοποιείο που ενώνει τον μύθο με τη γεύση, την παράδοση με τη διεθνή αναγνώριση
Η ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα μέσα από μία δημοπρασία
Τα βράδια πίνουμε και τρώμε. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.
Νέο σημείο αναφοράς στη γειτονιά για την craft κουλτούρα
Εννιά διαφορετικές κάνουλες και πάνω από 60 ετικέτες μπίρας σε περιμένουν στα Ιλίσια
Στην καρδιά του Βόλου υπάρχει ένα μπαρ καθόλου συνηθισμένο
Ένα σημείο συνάντησης για όσους ζουν το κρασί με πάθος
Εμφιαλώθηκε στους 42,7% αλκοολικούς βαθμούς και περιγράφεται ως ένα hyper-aged single malt
Από τη Μικρά Ασία, στα κυριακάτικα τραπέζια μας
«Beaujolais Nouveau est arrivé» και θα το βροντοφωνάξω, και θα το πιω!
Γαρνιτούρες από μύρτιλα και μούρα μέχρι βρώσιμα λουλούδια
Τέλειο για μια έξοδο πριν ή μετά το θέατρο!
Η καρδιά του φυσικού κρασιού χτυπά στο Ωδείο Αθηνών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.