Ένα ανερχόμενο οινοποιείο στη Μαντινεία
Ρωτήσαμε τον Γιάννη Τρουπή μερικά πράγματα για τα πολλά υποσχόμενα κρασιά του Οινοποιείου Τρουπή
Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του οινοποιείου σας.
Έναυσμα για την ίδρυση του οινοποιείου μας ήταν η ύπαρξη ιδιόκτητων αμπελώνων από την οικογένεια μας έκτασης 70 στρεμμάτων. Το οινοποιείο μας ιδρύθηκε μέσα στην οικονομική κρίση (2010) με αποτέλεσμα η πορεία μας να είναι αργή αλλά σταθερά ανοδική. Βασική αρχή μας ήταν και είναι να μην γίνονται εκπτώσεις σε θέματα ποιότητας. Άμεσα αναπτύξαμε εξαγωγική δραστηριότητα και στην πορεία ήρθε η συνεργασία με την εταιρεία Καρούλιας Β.Σ ΑΒΕΕΠ στο εσωτερικό, γεγονός που σηματοδότησε την περαιτέρω ανάπτυξή μας.
Τα ελληνικά κρασιά έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα βήματα που έχουν γίνει;
Η εμπειρία μου στο χώρο είναι σαφώς μικρή, όμως θεωρώ ότι τα σημαντικά βήματα στο Ελληνικό κρασί προέκυψαν λόγω της συλλογικής προσπάθειας των Ελλήνων οινοποιών και της βοήθειας που έχουμε από τον ΣΕΟ όσο και την ΕΝΟΑΠ, συμμετέχοντας σε δράσεις προώθησης του Ελληνικού οίνου στο εξωτερικό.
Ποια είναι η μεγαλύτερη χαρά ενός οινοποιού;
Πολλές είναι οι χαρές που παίρνεις από την ενασχόληση με το κρασί. Δεν μπορώ να μην αναφέρω την πρώτη φιάλη που έπιασα στα χέρια μου το 2010 που έφερε το όνομα της οικογένειας μου. Επίσης, χαριτολογώντας, θα ήθελα να αναφέρω ένα συμβάν που πρόσφατα συνέβη στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, κατά τον έλεγχο των διαβατήριων. Ο αμερικανός ελεγκτής βλέποντας το διαβατήριο μου, με ρώτησε αν γνωρίζω το οινοποιείο Τρουπή, όπου ο ίδιος το θυμόταν από το κρασί Φτέρη που είχε δοκιμάσει σε κάποιο μπαρ της Νέας Υόρκης.
Και ποιος ο μεγαλύτερος φόβος;
Προσωπικά δε θα ήθελα στο βωμό της πώλησης και του κέρδους να θυσιάζεται η ποιότητα, κάτι που θα έχει άμεσο ή έμμεσο αρνητικό αποτέλεσμα στην ποικιλία. Αυτή η τακτική μπορεί να συμπαρασύρει και όσους δεν ασπάζονται τέτοιες πολιτικές.
Σε ποια/ες περιοχές βρίσκονται τα αμπελοτόπια σας;
Τα αμπέλια μας βρίσκονται στο κέντρο της ζώνης ΠΟΠ της Μαντινείας στην περιοχή Φτέρη πολύ κοντά στην Αρχαία Μαντινεία.
Ποιο κρασί ξεχωρίζετε από την παραγωγή σας και γιατί.
To “Τομή Μαντινεία’’, το οποίο προέρχεται από την καλλιέργεια των ιδιόκτητων αμπελώνων της οικογένειας Τρουπή με γνώμονα τη χαμηλή στρεμματική απόδοση. Συνδυάζοντας αυτή και τις σύγχρονες μεθόδους λευκής οινοποίησης αναδεικνύεται η ποικιλία Μοσχοφίλερο και επιπλέον σε καλές συνθήκες αποθήκευσης διατηρεί τα πλούσια χαρακτηριστικά του για τουλάχιστον 5 χρόνια.
Ποιο από τα κρασιά σας θα μας προτείνατε για το καλοκαίρι;
Το “TOMH ροζέ”, ένα ανοιχτού χρώματος ροζέ το οποίο περιέχει όλα τα χαρακτηριστικά του Μοσχοφίλερου, όπως αρώματα ώριμων βερίκοκων και κόκκινων μήλων ακολουθούμενα από τραγανή οξύτητα και επίγευση φλούδας εσπεριδοειδούς. Αυτό το καθιστά ιδανικό για να συνοδεύσει καλοκαιρινά εδέσματα της ελληνικής κουζίνας αλλά και να καταναλωθεί ως ένα δροσερό απεριτίφ σε όλες τις περιστάσεις.
Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Η περαιτέρω ανάπτυξή του οινοποιείου μας στον τομέα της επισκεψιμότητας είναι μέσα στις προτεραιότητές μας. Είναι μια ωραία σχέση αυτή που αναπτύσσεται μεταξύ των οινόφιλων που επισκέπτονται το οινοποιείο ώστε να σε γνωρίσουν από κοντά και να μάθουν για σένα, τον τρόπο παραγωγής και τη φιλοσοφία σου, αλλά κι εγώ αποκομίζω οφέλη από την κριτική τους και το πώς βλέπει ένα τρίτο μάτι το προϊόν μας αλλά και τον κόπο μας. Ένα ακόμη σχέδιο που υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού μου είναι η ενασχόληση του οινοποιείου μας με αφρώδη οίνο στο άμεσο μέλλον. Είναι η φύση του μοσχοφίλερου τέτοια που δεν μπορείς να μην σκεφθείς την παραγωγή τέτοιου οίνου.
Και ποιο είναι το μέλλον του ελληνικού κρασιού;
Προσωπικά θεωρώ ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του Ελληνικού κρασιού κυρίως για αυτούς που επιμένουν και θυσιάζουν πολλά με στόχο την ανάδειξη της κάθε ποικιλίας και ιδιαίτερα των Ελληνικών γηγενών ποικιλιών.
Πιστεύετε ότι το ελληνικό κρασί αξίζει να ταξιδέψει στον κόσμο. Το δικό σας οινοποιείο κάνει εξαγωγές; Αν ναι, πού;
Αυτονόητα ΝΑΙ. Έχει να δείξει χαρακτηριστικά που λόγω ποικιλιών αλλά και κλίματος δεν τα συναντάς αλλού. Στην Ελληνική αγορά έχουμε την τιμή να μας εκπροσωπεί η εταιρία Β.Σ ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ ΑΒΕΕΠ. Στο εξωτερικό εξάγουμε στις παρακάτω αγορές: Η.Π.Α, Καναδά, Αγγλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Ισραήλ, Αυστραλία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.