- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Volacus Wine, ένας αμπελώνας στο σεληνιακό τοπίο της Τήνου
Ένας νεαρός ντόπιος παραγωγός αναβιώνει τις παλιές κυκλαδίτικες ποικιλίες
Ο βιολογικός αμπελώνας της Volacus Wine βρίσκεται στη θέση Γάρδαρη, κοντά στο χωριό Φαλατάδο της Τήνου, σε ένα σεληνιακό τοπίο με βώλακες, όπως λέγονται οι στρογγυλοί υπερμεγέθεις γρανιτένιοι βράχοι της περιοχής. Το τοπίο το γνώριζα όπως και οι χιλιάδες επισκέπτες που εντυπωσιάζονται από το γεωλογικό φαινόμενο. Αυτό που δεν κατείχα, μέχρι που επισκέφθηκα πριν λίγα χρόνια τους Τηνιακούς Αμπελώνες –το πρώτο οινοποιείο που τόλμησε την δεκαετία 2000 να επενδύσει στα βραχώδη αυτά μέρη-, ήταν ότι τα παλιά χρόνια η περιοχή ήταν φημισμένη για τα σταφύλια που παρήγαγε και ότι είχε μακραίωνη παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια.
Η επιτυχία των Τηνιακών Αμπελώνων αλλά και η εξαιρετική ποιότητα των κρασιών που παρήχθησαν από τα ορεινά αυτά αμπέλια, έκαναν τον νεαρό Μιχάλη Κόντιζα να αποτολμήσει κι αυτός μια παρόμοια προσπάθεια. Αγόρασε το 2004 γύρω στα 30 στρέμματα στην περιοχή, τα φύτευσε το 2010 και πριν τρία χρόνια κυκλοφόρησε η Μαλαγουζιά του. Συναντηθήκαμε στο αμπέλι του στο οινοποιείο Volacus Wine και μας μίλησε για την περιπέτειά του.
«Ο πατέρας μου ήταν αγρότης. Θυμάμαι με νοσταλγία τα παιδικά μου χρόνια, οργώματα, θερίσματα, λιχνίσματα, κλαδέματα, τρύγος, πατητήρια και τη συμμετοχή μου σ’ αυτά. Όταν τελείωσα τον στρατό με τον αδελφό μου φτιάξαμε ένα φυτώριο με λουλούδια, κάναμε και εγκαταστάσεις αυτόματου ποτίσματος σε εξοχικές κατοικίες. Το κτήμα αυτό είναι ένα όνειρο ζωής. Ερωτεύτηκα τον τόπο, πανέμορφος αλλά και άγριος και ήθελε πολλή δουλειά για να ημερέψει και να γίνουν οι καλλιεργητικές πεζούλες ανάμεσα από τους εντυπωσιακούς βράχους. Στην αρχή καλλιέργησα τη Μαλαγουζιά και στη συνέχεια το Ασύρτικο, το Μαυροτράγανο, ποικιλίες ιδανικές για τα εδάφη μας. Τα αργιλοαμμώδη, γρανιτικά χώματα, σε συνδυασμό με το εξαιρετικό μικροκλίμα της περιοχής, ευνοούν την παραγωγή ποιοτικού σταφυλιού. Η Μαλαγουζιά μας διαφέρει από αυτές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Είναι αρωματική, αλλά όχι με το χαρακτηριστικό λιγωτικό άρωμα φρούτων και λουλουδιών. Είναι φρέσκια, ιδιαίτερα κοφτερή, κάπως στυφή, με έντονη ορυκτότητα, γνωρίσματα των κυκλαδίτικων κρασιών». Περισσότερα.
*Για τη Δημοτική Αγορά Τήνου διαβάστε εδώ.
**Για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Τήνου διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για να συνδυάσεις τη σαμπάνια με τα ψώνια στην Ερμού
Οχτώ ερυθρές ετικέτες για ζεστές βραδιές
Με μεγάλη συλλογή αλκοολούχων ποτών, οίνων και ζύθων χωρίς αλκοόλ
Ο Θωμάς και ο Βαγγέλης Γάτσιος ακολουθούν ακόμα κατά γράμμα τη συνταγή του προπάππου τους για το τέλεια ισορροπημένο ούζο
Οι άνθρωποι του οινοποιείου είναι παραγωγοί με πραγματικό πάθος για τη γη
Ένα οινοποιείο που ενώνει τον μύθο με τη γεύση, την παράδοση με τη διεθνή αναγνώριση
Η ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα μέσα από μία δημοπρασία
Τα βράδια πίνουμε και τρώμε. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.
Νέο σημείο αναφοράς στη γειτονιά για την craft κουλτούρα
Εννιά διαφορετικές κάνουλες και πάνω από 60 ετικέτες μπίρας σε περιμένουν στα Ιλίσια
Στην καρδιά του Βόλου υπάρχει ένα μπαρ καθόλου συνηθισμένο
Ένα σημείο συνάντησης για όσους ζουν το κρασί με πάθος
Εμφιαλώθηκε στους 42,7% αλκοολικούς βαθμούς και περιγράφεται ως ένα hyper-aged single malt
Από τη Μικρά Ασία, στα κυριακάτικα τραπέζια μας
«Beaujolais Nouveau est arrivé» και θα το βροντοφωνάξω, και θα το πιω!
Γαρνιτούρες από μύρτιλα και μούρα μέχρι βρώσιμα λουλούδια
Τέλειο για μια έξοδο πριν ή μετά το θέατρο!
Η καρδιά του φυσικού κρασιού χτυπά στο Ωδείο Αθηνών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.
