- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Τι κρασί να πιω;
Από τη βόλτα στην κάβα μέχρι τα κατάλληλα αντικείμενα, το κρασί έχει τη δική του πολύ γοητευτική τελετουργία
Ελληνικό. Κι αυτό όχι γιατί μας έπιασε το σοβινιστικό μας, αλλά γιατί τα ελληνικά κρασιά που τώρα πια κάνουν διεθνή καριέρα δεν αξίζει να λείπουν από το δικό μας τραπέζι. Κι έπειτα, ευχαριστήσου όλη τη διαδικασία. Από τη βόλτα στην κάβα (ωραίες συζητήσεις με τον ειδικό που θα σε βοηθήσει στην επιλογή) μέχρι τα κατάλληλα αντικείμενα (ποτήρια, ανοιχτήρια, καράφες) και το τσούγκρισμα με τους φίλους, το κρασί έχει τη δική του πολύ γοητευτική τελετουργία. Ρόλο στην επιλογή παίζει το προσωπικό γούστο αλλά καλό είναι να ακολουθεί κανείς κάποιους βασικούς κανόνες.
Τα αγαπημένα ταίρια
Ορεκτικά
Οστρακοειδή με φρέσκα, ζωηρά λευκά
Σαλάτες και λαχανικά με έντονες σάλτσες με ροζέ ή ελαφρά ερυθρά
Πίτες με λευκά, μια κρεατόπιτα με ερυθρά
Αλλαντικά ήπια και ωμά με ροζέ ή
ελαφρά ερυθρά
Αλλαντικά καπνιστά και πικάντικα με πλούσια ερυθρά
Ψαρικά
Θαλασσινά με ξηρά λευκά, τα τηγανητά ταιριάζουν ωραία και με μια ρετσίνα
Σολομός και τόνος με πλούσια λευκά και ροζέ – πολλοί είναι αυτοί που τον τόνο τον συνδυάζουν με ένα ωραίο, απαλό ερυθρό
Μεγάλα ψάρια σχάρας με πλούσια λευκά
Κρεατικά
Σχάρας με ελαφρά ερυθρά
Μοσχαράκι και κατσικάκι γάλακτος
με λιπαρά λευκά
Αρνί με φινετσάτα και μαλακά ερυθρά
Χοιρινό με νεαρά και ευκολόπιοτα ερυθρά
Κυνήγι με ερυθρά παλαίωσης,
με πλούσιο σώμα
Τυριά
Φρέσκα τυριά με ελαφρά λευκά
Κατσικίσια με ξερά λευκά με έντονη γεύση ή φίνα ερυθρά
Λιπαρά τυριά με πλούσια λευκά
Αλμυρά, με έντονα μπαχαρικά ή μούχλα (κοπανιστή), με λευκά γλυκά κρασιά
Γλυκά
Χωρίς πολλή ζάχαρη με λευκά γλυκά
κρασιά και αφρώδη ημίξηρα
Σοκολάτα με γλυκά ερυθρά
Γλυκά που περιέχουν λικέρ ή
αποστάγματα με κάτι ανάλογο
Τα κρασιά του ρεβεγιόν
Τα καλύτερα για να τσουγκρίσεις στην αλλαγή του χρόνου
Αγιωργίτικο της Γαίας
Ισορροπία ανάμεσα στο φρούτο της ξεχωριστής ποικιλίας και στο ξύλο δρυός. Το ιδανικό κρασί για να υποδεχτείς την καινούργια χρονιά.
Ασύρτικο της Γαίας
Αρώματα φρούτων και νότες μελιού. Ένα δώρο που θα αγαπήσει κάθε
οινόφιλος.
Semeli Aetheria Red 2015
Ο ιδανικός συνοδός στα πιάτα της ελληνικής κουζίνας έχει μεγάλη αδυναμία στα κρεατικά σχάρας ή φούρνου. Η φινετσάτη γεύση του όμως το κάνει να καταναλώνεται πολύ ευχάριστα και σκέτο.
Semeli Nemea Grande Reserve 2012
Λαμπερό, πολυβραβευμένο, με βαθύ ερυθρό χρώμα και έντονη πυκνότητα. Αναδύει πολύπλοκα αρώματα μπαχαρικών και βοτάνων λόγω της μακράς παραμονής στο βαρέλι, αλλά και στο μπουκάλι. Μακρά επίγευση, γεμάτη όγκο και αρώματα σοκολάτας, μαρμελάδας, φρυγανισμένου ψωμιού και κανέλας. Συνοδεύει πλούσια πιάτα κρέατος, ψητό αρνί, ψητά στα κάρβουνα και τη σούβλα, καθώς και σκληρά κίτρινα ή κρεμώδη τυριά.
Λευκές Φιάλες του Κτήματος Χατζημιχάλη*
Δύο ξεχωριστά κρασιά, με συσκευασία εμπνευσμένη από τους αμπελώνες της οινοποιίας
Ερυθρός ξηρός οίνος. Από τις ποικιλίες Schiopettino και Λημνιό. Δίνει αρώματα ώριμων κόκκινων και μαύρων φρούτων, έχει ισορροπημένη οξύτητα, ξεχωριστές τανίνες και μεσαίο έως υψηλό σώμα, αρμονικά αναμεμειγμένο με γεύσεις από κεράσι, σύκα και στοιχεία μπαχαρικών (όπως γλυκιά πάπρικα και λευκό πιπέρι). Ευχάριστη, μακριά, φρουτώδης επίγευση.
Λευκός ξηρός οίνος. Από τις ποικιλίες Ασύρτικο και Sauvignon Blanc. Στο ποτήρι σας θα ανακαλύψετε ένα πλούσιο αρωματικό μπουκέτο από άνθη εσπεριδοειδών και γιασεμιού, κυδώνι, ροδάκινο και φρέσκα βότανα. Η γεύση έχει εμφανή παρουσία από αρώματα αχλαδιού και κρίνου που σε συνδυασμό με τις νότες κίτρινων λουλουδιών δίνουν ένα άρτιο γευστικό αποτέλεσμα.
*Το κόστος των δύο είναι €16/ φιάλη και διατίθενται σε πολυτελή λευκή συσκευασία δύο φιαλών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για να συνδυάσεις τη σαμπάνια με τα ψώνια στην Ερμού
Οχτώ ερυθρές ετικέτες για ζεστές βραδιές
Με μεγάλη συλλογή αλκοολούχων ποτών, οίνων και ζύθων χωρίς αλκοόλ
Ο Θωμάς και ο Βαγγέλης Γάτσιος ακολουθούν ακόμα κατά γράμμα τη συνταγή του προπάππου τους για το τέλεια ισορροπημένο ούζο
Οι άνθρωποι του οινοποιείου είναι παραγωγοί με πραγματικό πάθος για τη γη
Ένα οινοποιείο που ενώνει τον μύθο με τη γεύση, την παράδοση με τη διεθνή αναγνώριση
Η ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα μέσα από μία δημοπρασία
Τα βράδια πίνουμε και τρώμε. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.
Νέο σημείο αναφοράς στη γειτονιά για την craft κουλτούρα
Εννιά διαφορετικές κάνουλες και πάνω από 60 ετικέτες μπίρας σε περιμένουν στα Ιλίσια
Στην καρδιά του Βόλου υπάρχει ένα μπαρ καθόλου συνηθισμένο
Ένα σημείο συνάντησης για όσους ζουν το κρασί με πάθος
Εμφιαλώθηκε στους 42,7% αλκοολικούς βαθμούς και περιγράφεται ως ένα hyper-aged single malt
Από τη Μικρά Ασία, στα κυριακάτικα τραπέζια μας
«Beaujolais Nouveau est arrivé» και θα το βροντοφωνάξω, και θα το πιω!
Γαρνιτούρες από μύρτιλα και μούρα μέχρι βρώσιμα λουλούδια
Τέλειο για μια έξοδο πριν ή μετά το θέατρο!
Η καρδιά του φυσικού κρασιού χτυπά στο Ωδείο Αθηνών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.