- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Το top κρασί του Άγγελου Ιατρίδη
Ο χημικός-οινολόγος και συνιδρυτής του Κτήματος Άλφα μας συστήνει το κορυφαίο κόκκινο κρασί του
Ποιο είναι για εσάς το δικό σας κορυφαίο κόκκινο κρασί;
2013 Ξινόμαυρο Παλιά Κλήματα «ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ».
Τι ποικιλία είναι;
Ξινόμαυρο 100%.

Σε ποια περιοχή παράγεται; Υπάρχει συγκεκριμένο αμπελοτόπι;
ΠΟΠ Αμύνταιο / Περιοχή Μπαρμπα-Γιάννη.
Πώς φτιάχνεται το κρασί (οινοποίηση);
Αποβοστρύχωση, κρυοεκχύλιση μερικών ημερών, εμβολιασμός με ιθαγενής ζυμοχλωρίδα που απομονώθηκε στο αμπέλι. Έναρξη μηλογαλακτικής στο βαρέλι και παραμονή στις οινολάσπες για αρκετούς μήνες με περιοδική ανάδευση. 24 μήνες παλαίωση σε ειδικού τύπου γαλλικής δρυός βαρέλια και κατ’ ελάχιστο 12 μήνες αναγωγική παλαίωση στη φιάλη πριν την έξοδο στην αγορά. Καμία κατεργασία προτού την εμφιάλωση.

Περιγραφή του κρασιού (όψη, μύτη, στόμα);
Πυκνά δάκρυα στο ποτήρι με μεγάλο ιξώδες. Τυπική αρωματική έκφραση Ξινόμαυρου Αμυνταίου από κόκκινα μικρόκαρπα φρούτα του δάσους, με έντονα μπαχάρια (κανέλα, γαρίφαλο). Γεύση εξαιρετικά ντελικάτη, ισορροπημένη και καλοδομημένη με παρούσα τη δροσερή οξύτητα. Πλούσια και μακρά επίγευση με έντονο αποξηραμένα δαμάσκηνα με αμυδρή την εμφάνιση αποξηραμένης ντομάτας.
Με τι φαγητά το συνδυάζουμε;
Χοιρινό στο φούρνο με γλυκοπατάτα. Κυνήγι, πλούσια μαγειρεμένα κόκκινα κρέατα.
Ιδανικό σερβίρισμα; (Θερμοκρασία, πότε ανοίγουμε την φιάλη, χρειάζεταιμετάγγιση;)
Ανοίγουμε τη φιάλη στους 15°C, μετάγγιση κατ’ ελάχιστο μισή ώρα πριν το σερβίρισμα και ιδανική απόλαυση στους 16-17°C.

Πόσες φιάλες παράχθηκαν τη συγκεκριμένη χρονιά;
9.459.
Υπάρχει δυνατότητα παλαίωσης; Πότε θα είναι στα καλύτερά του;
Μεγάλη. Από 2017-2025.
Ποιες είναι οι καλύτερες χρονιές του;
2003, 2005, 2008, 2009, 2010.
Πού θα το βρούμε και σε τι τιμή;
Σε επιλεγμένες κάβες περίπου στα 15.80 ευρώ.
Μπορούμε να βρούμε και παλιότερες χρονιές;
Ναι, σε επιλεγμένες κάβες και εστιατόρια.
Αυτό είναι το τοπ κρασί σας. Είναι και το αγαπημένο σας;
Πιστεύω ότι κάθε κρασί κρύβει μια φιλοσοφία που συνδέεται με την έμπνευση για δημιουργία του οινοποιού. Κάθε κρασί δεν μπορεί παρά να είναι μοναδικό. Για το δημιουργό του είναι έργο τέχνης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για παράδειγμα, το ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ ΕΡΥΘΡΟ SMX (Syrah Merlot Ξινόμαυρο) είναι ένα κρασί σύνθεσης όπου και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της οινοποιητικής διαδικασίας.

Μπορείτε να μας πείτε μια ιστορία που αφορά το κρασί αυτό;
Δουλεύουμε εδώ και αρκετά χρόνια με την ιδιαιτεροποίηση του Οικοσυστήματος του αμπελώνα. Έτσι αρχίσαμε μία διαδικασία διερεύνησης με πανεπιστημιακά ιδρύματα για την αναλυτική εδαφολογική, γεωλογική και κλιματική καταγραφή όλων των αμπελοτεμαχίων του ιδιόκτητου αμπελώνα μας. Αυτό σε συνδυασμό με την επιλογή και εφαρμογή στη ζύμωση ιθαγενούς ζυμοχλωρίδας συνιστά την απόλυτη διαφοροποίηση της ταυτότητας του κάθε αμπελοτεμαχίου. Αυτό θα μας οδηγήσει σε ιδιαίτερες αποτυπώσεις του αμπελώνα μας και πιθανόν σε διαφορετικά προϊόντα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για να συνδυάσεις τη σαμπάνια με τα ψώνια στην Ερμού
Οχτώ ερυθρές ετικέτες για ζεστές βραδιές
Με μεγάλη συλλογή αλκοολούχων ποτών, οίνων και ζύθων χωρίς αλκοόλ
Ο Θωμάς και ο Βαγγέλης Γάτσιος ακολουθούν ακόμα κατά γράμμα τη συνταγή του προπάππου τους για το τέλεια ισορροπημένο ούζο
Οι άνθρωποι του οινοποιείου είναι παραγωγοί με πραγματικό πάθος για τη γη
Ένα οινοποιείο που ενώνει τον μύθο με τη γεύση, την παράδοση με τη διεθνή αναγνώριση
Η ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα μέσα από μία δημοπρασία
Τα βράδια πίνουμε και τρώμε. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.
Νέο σημείο αναφοράς στη γειτονιά για την craft κουλτούρα
Εννιά διαφορετικές κάνουλες και πάνω από 60 ετικέτες μπίρας σε περιμένουν στα Ιλίσια
Στην καρδιά του Βόλου υπάρχει ένα μπαρ καθόλου συνηθισμένο
Ένα σημείο συνάντησης για όσους ζουν το κρασί με πάθος
Εμφιαλώθηκε στους 42,7% αλκοολικούς βαθμούς και περιγράφεται ως ένα hyper-aged single malt
Από τη Μικρά Ασία, στα κυριακάτικα τραπέζια μας
«Beaujolais Nouveau est arrivé» και θα το βροντοφωνάξω, και θα το πιω!
Γαρνιτούρες από μύρτιλα και μούρα μέχρι βρώσιμα λουλούδια
Τέλειο για μια έξοδο πριν ή μετά το θέατρο!
Η καρδιά του φυσικού κρασιού χτυπά στο Ωδείο Αθηνών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.