- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Mάριος Γλύκας: Eκεί που οι ψυχές ξαναγεννιούνται
Ο δημιουργός του project Memories of Flavors μιλά στην ATHENS VOICE για το ρόλο που παίζει στη μαγειρική η γευστική μας μνήμη
Ο Μάριος Γλύκας είναι ο σεφ πίσω από το Memories of Flavors, το κανάλι στο YouTube που αναδεικνύει την ελληνική γαστρονομία
Ο Μάριος Γλύκας είναι σεφ στον θαλάσσιο τουρισμό, βραβευμένος από τη World Chef, και δημιουργός του project Memories of Flavors, μέσα από το οποίο αναδεικνύει τη γαστρονομία ως μνήμη, πολιτισμό και τρόπο ζωής. Στην πραγματικότητα, όμως, ο Μάριος δεν είναι απλώς ένας σεφ. Είναι ο άνθρωπος που μετατρέπει τις γεύσεις σε ιστορίες και τις ιστορίες σε αναμνήσεις.
Από τα γεμιστά της μαμάς του μέχρι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά που σερβίρει σε διεθνείς προσωπικότητες πάνω σε σκάφη πολυτελείας, ο δημιουργός του Memories of Flavors αποδεικνύει πως η απλότητα της ελληνικής κουζίνας μπορεί να συγκινήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Με πάνω από 130.000 ακόλουθους στα social media, βραβευμένος σεφ από τη World Chef, και με τη δεύτερη σεζόν του show του που ξεκίνησε στο YouTube στις 5 Οκτωβρίου και αγαπήθηκε από όλα τα δημοσιογραφικά social, μιλά στην Athens Voice για την κουζίνα, τις μνήμες και τις μικρές χαρές που κρύβονται σε ένα πιάτο.
— Τι σημαίνει για σένα η κουζίνα;
Η γεύση είναι μνήμη. Πίσω από κάθε φαγητό κρύβεται μια ιστορία• το πρώτο χέρι που το έφτιαξε μπορεί να ήταν η μαμά, η γιαγιά ή ο παππούς μας. Ακόμα κι αν δεν είναι πια μαζί μας, μένουν ζωντανοί μέσα από τη γεύση και συνεχίζουν να μας διδάσκουν.
— Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Memories of Flavors;
Ξεκίνησε χωρίς να το καταλάβω. Η μαγειρική μου τέχνη δεν γεννήθηκε μέσα σε σχολές ή κουζίνες υψηλής γαστρονομίας — γεννήθηκε μέσα στα σπίτια του κόσμου. Από ανθρώπους που μου άνοιξαν την πόρτα τους, μου έβαλαν ένα πιάτο ζεστό φαγητό και μοιράστηκαν μαζί μου κάτι πολύ πιο πολύτιμο από μια συνταγή: την αγάπη τους. Σε εκείνα τα τραπέζια έμαθα τι σημαίνει φιλοξενία, σεβασμός και θαλπωρή.
Θυμάμαι τον εαυτό μου παιδί, να κάθομαι σε μια μεγάλη τραπεζαρία με πολλές καρέκλες. Και όσο περνούσαν τα χρόνια, αυτές οι καρέκλες άρχισαν να αδειάζουν μία-μία. Όμως, κάθε φορά που μαγείρευα τη συνταγή της γιαγιάς, του παππού, του πατέρα μου ή της θείας, ένιωθα πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι γύριζαν ξανά κοντά μου. Η κουζίνα γέμιζε πάλι φωνές, μυρωδιές, γέλια. Κάθε πιάτο γινόταν μια επιστροφή. Και κάπως έτσι γεννήθηκε το Memories of Flavors: από την ανάγκη να κρατήσω ζωντανούς όσους αγάπησα — μέσα από τη γεύση, τη μνήμη και την καρδιά.
— Ποιο πιάτο σε γυρίζει στα παιδικά σου χρόνια;
Τα γεμιστά της μαμάς μου και τα αυγά με ντομάτα. Είναι γεύσεις που κουβαλούν τη θαλπωρή της οικογένειας και έχουν σημαδέψει τα καλοκαίρια μου.
— Τι αγαπούν περισσότερο οι επισκέπτες που δοκιμάζουν την κουζίνα σου στην Ελλάδα;
Έχουν φάει στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, όμως τελικά αυτό που λατρεύουν είναι η ταπεινότητα της ελληνικής κουζίνας. Ένα πιάτο μπακαλιάρο σκορδαλιά με παντζάρια μπορεί να τους συγκινήσει πολύ περισσότερο από ένα γκουρμέ μενού.
— Τα social media τι ρόλο παίζουν στη δουλειά σου;
Δεν ανεβάζω απλά συνταγές• λέω ιστορίες, μεταφέρω συναισθήματα. Είναι σαν ένα ανοιχτό τραπέζι όπου όλοι είναι καλεσμένοι.
— Η βράβευση από τη World Chef τι σημαίνει για σένα;
Είναι τιμή αλλά και ευθύνη. Με γεμίζει δύναμη να συνεχίσω να προσφέρω και να τιμώ την ελληνική γαστρονομία σε κάθε μέρος του κόσμου.
— Έχεις σπουδάσει στη Le Cordon Bleu στη Γαλλία. Πιστεύεις πως η εκπαίδευση εκεί σου έδωσε διαφορετικές βάσεις από τις ελληνικές σχολές;
Η σχολή, είτε είναι στη Γαλλία είτε στην Ελλάδα, θα σου μάθει τεχνικές — πώς να κόβεις, πώς να στήνεις ένα πιάτο, πώς να λειτουργείς μέσα σε μια κουζίνα. Αλλά το φαγητό, είναι άλλο κεφάλαιο… οι γεύσεις, οι μνήμες, η ψυχή του — αυτά δεν στα μαθαίνει καμία σχολή. Αυτά τα έμαθα από τους γονείς μου, από τους ανθρώπους που κουβαλούν ιστορία, αγώνα και αγάπη. Ακόμα και άγνωστοι άνθρωποι, μέσα από τις δικές τους συνταγές, τη δική τους καθημερινότητα, με δίδαξαν τι σημαίνει να μαγειρεύεις με αλήθεια. Για μένα, η πραγματική γνώση δεν είναι το πού σπούδασες, αλλά αν σέβεσαι αυτούς τους ανθρώπους που άφησαν το σημάδι τους μέσα από τις γεύσεις τους.
— Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;
Στις 5 Οκτωβρίου ξεκίνησε η δεύτερη σεζόν του show Memories of Flavors στο YouTube. Είναι μια γιορτή γεύσεων και αναμνήσεων, με καλεσμένους που μαγειρεύουμε μαζί, γελάμε, θυμόμαστε. Θέλω να δείξω πως κάθε πιάτο μπορεί να γίνει κομμάτι της προσωπικής μας ιστορίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.