- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Μάριε Παπαδόπουλε, εσύ ένας Αβέρωφ, τι γυρεύεις στα Παρίσια;
Ο βίος και η γλυκιά πολιτεία ενός εμβληματικού ζαχαροπλάστη
Ζαχαροπλαστείο Αβέρωφ Gateau de Luxe / Δρόμοι, άνθρωποι, στιλ, ιδέες, τάσεις, γεύσεις, ήχοι, τέχνη και urban μητροπολιτικό πρόσημο. Μια καθημερινή ανταπόκριση με όλα τα νέα και σφραγίδα 100% Θεσσαλονίκη.
Δοκιμάζω τη σπανακόπιτά του, την καλύτερη σπανακόπιτα του κόσμου και όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, τίμια και μπεσαλίδικα πράγματα. Και μετά του ζητώ να μου γεμίσει ένα κουτί με ποτ πουρί από πιτσάκια κόλαση, τυροπιτάκια σπέσιαλ και λουκανικοπιτάκια μπερεκέτικα. «Ορεξάτο σε κόβω», λέει και το γεμίζει φουλ τέρμα του σκασμού, όταν του λέω πως δεν θα τα γλεντήσω μόνος: «Θα τα πάω πεσκέσι στους designmono. Κρατώ σκούφια από την Ξάνθη και ποτέ οι Ξανθιώτες δεν πάμε κάπου με άδεια χέρια. Πολλώ δε που εκεί στους designmono, ο αρχηγός τους, ο μέγας Θανάσης Γεωργίου, είναι Ξανθιώτης, άρα ως Θρακιώτης μερακλής κατέχει, εκτός από έναν τόνο βραβεία γραφιστικής και οπτικής επικοινωνίας, και από φύλλα και από σφολιάτες και από πίτες σπέσιαλ».
Έτσι φεύγω φορτωμένος με τα τυροπιτοειδή μου, αλλά και με ένα τσουρέκι μοσχομυριστό που μου κόβει τα ήπατα από τη γλύκα, συν ένα καζάν ντιπί που ο Μάριος με βάζει να το δοκιμάσω επί τόπου, εκεί μπροστά του, για να του πω τη γνώμη μου (αυτή τη γεύση έχει ο Παράδεισος), πριν ανεβώ στο ταξί και από το Αβέρωφ Gateau de Luxe της Βασιλίσσης Όλγας βρεθώ στη Ζεύξιδος, στο στρατηγείο των designmono. Το Αβέρωφ («Δημιουργούμε γλυκές αναμνήσεις» είναι το σλόγκαν του) στέκεται στο ίδιο σημείο επί της Όλγας από το 1962. Για τη σπανακόπιτά του θέλω να πω ότι με κάνει να θέλω να χτυπήσω προσοχές, όπως έκαναν οι Άγγλοι, Γάλλοι και Πορτογάλοι συνάδελφοί του, καθώς ο Μάριος Αβέρωφ Παπαδόπουλος δεν είναι παίξε γέλασε: Ο Μακρόν και η κυρία Μπριζίτ δοκίμασαν και εκτίμησαν τη θεϊκή ζαχαροπλαστική του, ο δε Πάπας κολάστηκε και αυτός από τα μέλια, τα βούτυρα, τα αλεύρια, τις ζάχαρες και τις εφαρμογές του.
«Έλα ρε το άτομο» λέει ο έτερος των designmono, σχεδιαστής Μπάμπης Κιμίκογλου, που κατάγεται από τη Βέροια του διάσημου ρεβανί Χοχλιούρου (από το 1886), όταν του δείχνω τα μεγαλεία του Μάριου Παπαδόπουλου, δεύτερης γενιάς ζαχαροπλάστη, ιδιοκτήτη του Αβέρωφ Gateau de Luxe. «Ο τύπος», συνεχίζω, «είναι πρόεδρος των ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, αντιπρόεδρος στην ευρωπαϊκή συνομοσπονδία ζαχαροπλαστικών, το δε 2022 ανέλαβε την προεδρία στο Παγκόσμιο Κύπελλο Coupe du monde de Boulangerie και πρόσφατα εκλέχτηκε και πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Όταν τον φωτογράφιζα, μπροστά από τα πτιφουράκια, τα πουράκια, τις πραλίνες, τα κορμούδια, τα σφηνάκια μους και τα αμαρτωλά του ροδίνια, είπα εντάξει, μπορώ να περάσω όλη μου ζωή τρώγοντας μόνο από το Αβέρωφ και τίποτα άλλο».
Μπάμπης: «Εν τω μεταξύ αυτές τις μέρες με τον Τασούλα νέο πρόεδρο και το βιογραφικό του όπως το παρουσίαζαν στα μίντια κάνοντας μνεία στο ξεκίνημά του, όταν υπήρξε παραγιός του Αβέρωφ, αυτοί εννοούσαν τον Αβέρωφ Ιωαννίνων, αλλά εμένα ο νους μου πήγαινε στον Μάριο τον δικό μας. Και κοίτα να δεις καρμικά πράγματα, σκας στα γραφεία μας με τον Αβέρωφ τον σωστό, τον Αβέρωφ τον πρέποντα, τον Αβέρωφ τον θρύλο της Θεσσαλονίκης». Ύστερα καταφθάνουν και οι άλλοι δυο designmono, ήτοι Μάικ Καρακώστας και τσιφ Θανάσης Γεωργίου. Πριν ξεκινήσουμε τη συζήτηση για ένα προτζεκτάκι που τρέχουμε από κοινού, πλακωνόμαστε στα ωραία του Μάριου και όλα καλά, όλα ανθηρά, όλα μαγεία… επί μακρόν!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το νέο Business Lunch Menu κάνει το διάσημο εστιατόριο προσιτό σε όλους
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.