- CITY GUIDE
- PODCAST
-
26°
Η λουκουμοποιία Βομβύλα λειτουργεί ακόμη στον Νέο Κόσμο και είναι σήμερα στα χέρια της τρίτης γενιάς
Από το τριαντάφυλλο έβγαινε το πατρικό της μάνας μου, Τριανταφυλλίδου και η θεία Κλεοπάτρα, η αδερφή της, όταν κατεβαίναμε στην Αθήνα και θέλαμε κάτι γλυκό, πετάγονταν στο εργαστήρι του Βομβύλα και μας έφερνε λουκούμια με γεύση τριαντάφυλλου. Τα λουκούμια ήταν μια φθηνή και προσιτή λύση για να γλυκαθείς και αυτά του Βομβύλα ήταν πάντα φρέσκα και με τα μεθυστικά τους αρώματα να μην έχουν ξεθυμάνει μέσα στο χρόνο.
Η βιοτεχνία Βομβύλα στον Νέο Κόσμο
Η βιοτεχνία όταν την γνωρίσαμε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 λειτουργούσε ήδη είκοσι χρόνια και είχε γίνει γνωστή όχι μόνο στην συνοικία του Νέου Κόσμου, αλλά και σε όλη την Αθήνα, παρασκευάζοντας λουκούμια σε πολλές γεύσεις. Τριαντάφυλλο, περγαμόντο, λεμόνι, βανίλια, μαστίχα, πορτοκάλι. Με καβουρδισμένο αμύγδαλο ή και σκέτα.
Η Κλεοπάτρα επέλεγε το κανονικό μέγεθος κι όχι τις μπουκιές. Το στόμα μας γέμιζε από γεύση τριαντάφυλλο και αμέσως ανακαλούσαμε στη μνήμη το πατρικό τους και τις είκοσι πέντε διαφορετικές ποικιλίες τριαντάφυλλου που είχε φυτέψει ο πατέρας τους και παππούς μας στον μεγάλο κήπο του σπιτιού και μας ζάλιζαν με τη μυρωδιά τους. Οι ίδιες είχαν απογαλακτισθεί νωρίς από το πατρικό τους και ξενιτεύτηκαν οκτακόσια χιλιόμετρα μακριά του για να αποκατασταθούν επαγγελματικά, όμως η σκέψη τους και η μνήμη του χωριού τους επανερχόταν βασανιστικά και τις απασχολούσε.
Έτσι στην Αθήνα εύρισκαν αφορμές να θυμούνται το σπίτι τους και να μνημονεύουν την κοιτίδα τους, μέσα από τα λουκούμια με τριαντάφυλλο του Βομβύλα. Τα επόμενα χρόνια φρόντιζαν να έχουν πάντα στο σκεύος του κεράσματος λουκούμια με γεύση τριαντάφυλλο και κερνούσαν σαν σε μοναστήρι στον κάθε επισκέπτη τα πάντα φρέσκα και μαλακά λουκούμια από το εργαστήρι του Βομβύλα. Δεν θυμάμαι εάν προσέφεραν και τσίπουρο ή ούζο, αλλά ένα ποτήρι κρύο νερό ήταν απαραίτητο κι έπαιρνε τη θέση του δίπλα στο λουκούμι.
Η βιοτεχνία σήμερα
Θυμήθηκα πρόσφατα τον Βομβύλα, όταν στάθμευσα το αυτοκίνητό μου μπροστά στο εργαστήρι που, ω του θαύματος, υπήρχε ακόμη στο ίδιο σημείο και λειτουργούσε κανονικά. Μέσα, οι υπάλληλοι και οι τεχνίτες παρασκεύαζαν λουκούμια και μια μυρωδιά τριαντάφυλλου πλανιόταν στον χώρο. Τους μίλησα για λίγο, ήθελα να μάθω για την παράδοση του καταστήματος, για το πώς κρατήθηκε στον χρόνο, για το πόση απήχηση έχουν πια τα λουκούμια σήμερα, όταν κατακλυζόμαστε από τόσες γλυκές αλχημείες. Κι εκείνοι χαρούμενοι που τους γνώριζα εδώ και πενήντα χρόνια με κέρασαν ένα σκαφάκι με λουκούμια, αφού με ρώτησαν τί γεύση προτιμούσα.
«Μόνο τριαντάφυλλο», απάντησα, για να ανακαλέσω στη μνήμη, προσφιλείς νεκρούς, που τα αγαπούσαν τόσο και μας τα κερνούσαν χρόνια τώρα, δημιουργώντας αναμνήσεις. Κι ενώ γευόμουν τη γεύση τριαντάφυλλο σκέφτηκα ότι από τη μεγάλη οικογένεια των έξι κοριτσιών δεν είχε απομείνει κοντά μας καμιά τους και ότι οι γεύσεις αυτές έμειναν να μας θυμίζουν την παρουσία τους.
Info: Ο Μάνος και o Aλέξανδρος Βομβύλας είναι οι ιδιοκτήτες τρίτης γενιάς της λουκουμοποιίας Βομβύλα που λειτουργεί στην οδό Θεοδωρήτου Βρεσθένης 7 στον Νέο Κόσμο, τηλ: 2109221080, 2109225253.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φάγαμε τα γλυκά του και μας έμειναν αξέχαστα
Εμπιστευτικές πληροφορίες για όσα «παίζουν» στον Βόλο που θα επισκεφτείς, κυρίως, για τις τσιπουροποσίες του
Σήμερα, Παρασκευή 11 Οκτωβρίου ανοίγει για 38η σεζόν
Το success story μίας λιλιπούτειας πλατείας πίσω από την Κλαυθμώνος
Τρεις σταθερές αξίες για να μην χαθείς στα στενά της πιο multi culti γειτονιάς
Από την πιο μερακλίδικη μακαρονάδα της Αθήνας μέχρι το τέλειο σουβλάκι
5 stops για να ξεδιψάσεις με τον πιο παιχνιδιάρικο τρόπο
Εξοχικοί προορισμοί και φαγάκι που αξίζει, δυο βήματα από την πόλη
Πας κατευθείαν μετά το γραφείο με φίλους ή χωρίς
Οι τάσεις, τα trends και το κόστος της αγαπημένης μας συνήθειας
Είναι γλυκιά, είναι διαχρονική, είναι νησιώτισσα, είναι η μαστίχα Χίου. Ας μαγειρέψουμε με πρωταγωνίστρια αυτή και ας την αφήσουμε να μας ταξιδέψει στο Βόρειο Αιγαίο.
Μέσω του βασιλιά Καρόλου του 12ου της Σουηδίας που έζησε εκεί εξόριστος!
Η ευεργετική δράση του μοναδικού αυτού υλικού τεκμηριώνεται επιστημονικά
«Από το θρυλικό υποβρύχιο μέχρι την πασίγνωστη ελληνική τσίχλα του 1970, η μαστίχα Χίου μαζί με το ελαιόλαδο είναι το νούμερο ένα προϊόν της ελληνικής γη »
Το πολύτιμο δάκρυ του μαστιχόνδενδρου από την αρχαιότητα έως σήμερα χρησιμοποιείται ως τρόφιμο και ως θεραπευτικό υλικό
Το τέλος των διακοπών είναι σαν το hangover. Θέλει αντίδοτο για να έρθεις στα ίσα σου. Συντονίσου αθηναϊκά!
Κάποιες από τις πιο νόστιμες μπουγάτσες που δοκίμασες ποτέ θα τις βρεις εδώ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.