Θεματα

Τα δώρα του Gourmand

To εγχειρίδιο των πιο απολαυστικών δώρων για τα Χριστούγεννα

80450-179984.jpeg
Έφη Πάλλη
ΤΕΥΧΟΣ Winter Guide 2015
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
83855-187655.jpg

Επειδή κάποιες φορές θυμάσαι ότι είσαι καλεσμένος/ η με το άκουσμα του «Θα έρθετε το βράδυ ε; Κατά τις 9 όπως είχαμε πει, θα σας περιμένω» και χτυπάς το κεφάλι σου που το ξέχασες και δεν πρόλαβες να πάρεις ένα δωράκι που θα εκτιμήσει ο καλοφαγάς φίλος ή ο γευσιγνώστης θείος και επειδή βαρέθηκες να παίρνεις τα ίδια δώρα κάθε χρόνο, ιδού το εγχειρίδιο των πιο γευστικών και απολαυστικών δώρων για τα Χριστούγεννα.

Ξεκινάμε από τα βασικά, δηλαδή το κρασί και συγκεκριμένα την «Αγία Τριάδα» του οίνου όπου προτείνουμε εκ της ελληνικής γης: τη λουλουδάτη Μαλαγουζιά από το Κτήμα Αντωνόπουλου, την πολυποικιλιακή Παράγκα από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη και από το Κτήμα Βιβλία Χώρα το μοναδικό ροζέ με νότες από καλοκαιρινά φρούτα και μπαχαρικά. Σε όλες τις κάβες και τα σούπερ μάρκετ. Αν θελήσεις να προσφέρεις κάτι σχετικό με το κρασί αλλά και που θα «μείνει» τότε μια κρυστάλλινη καράφα μετάγγισης είναι πάντα εντυπωσιακή και χρήσιμη. Ακόμη, αν έχεις μια αγάπη στα «πολύτιμα» σκεύη, στα καταστήματα Christofle θα βρεις το πιο «καλλίγραμμο» ασημένιο τιρμπουσόν της αγοράς (είναι λιγάκι «τσιμπημένο» στην τιμή αλλά αξίζει).

image

Αν ο παραλήπτης είναι λάτρης του καλού ποτού (ή και ο μπαμπάς, τουτέστιν αδυναμία μεγάλη) τότε το δώρο ακούει στο όνομα «Ουίσκι». Αναλόγως με τα γούστα του οι επιλογές σε Blended, Bourbon, Malt είναι πολλές. Αν ωστόσο θες να κάνεις την ευχάριστη έκπληξη, το ιαπωνικό καπνιστό Tokinoka white oak και το γλυκόπιοτο σκοτσέζικο Monkey Shoulder θα κάνουν τη δουλειά τους! Που να τα αναζητήσεις; Στην κάβα Kylix (Καρνεάδου 20, Κολωνάκι, 210 7242217) που έχει τόσο μεγάλη ποικιλία σε μοναδικά κρασιά και ποτά ώστε μάλλον δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις! Επίσης, μεγάλη ποικιλία καλών γαλλικών κρασιών-ημίγλυκα, ξηρά αφρώδη, και μάλιστα σε εξαιρετικές τιμές θα βρεις στα Lidl.

Αν πάλι θέλεις να προσφέρεις κάποιο αγαπημένο κοκτέιλ από αυτά που μόνο ένας καλός «mixologist» μπορεί να φτιάξει…μπορείς! Οι drinkworks.gr έχουν τη λύση και είναι απλούστατη: μπαίνεις στην ιστοσελίδα, επιλέγεις το αγαπημένο σου κοκτέιλ και αυτό παραδίδεται στη διεύθυνση που επιθυμείς!

image

Τα προϊόντα τρούφας, όπως το λάδι, το βούτυρο λευκής τρούφας και τα τυριά που είναι αρωματισμένα με αυτήν, είναι τα υλικά που μπορούν να απογειώσουν την πιο απλή συνταγή και να της δώσουν αυτήν την ξεχωριστή γεύση και το μεθυστικό άρωμα! Το σουξέ της χρονιάς είναι το τρουφέλαιο μαύρης τρούφας της εταιρείας Δίρφυς που στο Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφή (Σοφοκλέους 1, Αθήνα), το βρήκαμε με €10 τα 100ml.

image

Μια εξαιρετική επιλογή που σίγουρα θα εκτιμηθεί, είναι το Trikalinos Αυγοτάραχο, το οποίο όχι μόνο είναι ξεχωριστό σε ποιότητα και γεύση, αλλά βγαίνει και σε έτοιμο gift box, δηλαδή σε καλαίσθητη θήκη η οποία περιέχει ένα βαζάκι Αυγοτάραχο, ένα Τρίμμα και μια Αφρίνα. Επειδή σύμφωνα με το Ινστιτούτο Παστέρ έχει και αντιθρομβωτική δράση, χάριζέ το ασύστολα! Στα καλά deli.

image

Οι «cheese lovers» αποτελούν μια ιδιάζουσα κατηγορία ανθρώπων που παρουσιάζουν τα εξής δυο βασικά χαρακτηριστικά: πρώτον δεν χορταίνουν ποτέ... όσο τυρί και να φάνε πάντα θέλουν κι άλλο. Δεύτερον ό,τι τυρί και να τους δώσεις θα το δοκιμάσουν. Όσο δε, πιο «μυστήριο», τόσο το καλύτερο. Γι αυτούς, έχουμε ροκφόρ societe, γραβιέρα Ελβετίας appenzeller, στίλτον με τζίντζερ και μάνγκο και μαλακό καμαμπέρτ. Για αυτά και άλλα πολλά εκλεκτά τυριά σε παραπέμπουμε στο Degustasion (Κουμπάρη 5, Αθήνα, 210 9627744). Για τυριά από όλη την Ελλάδα πήγαινε στον Αλεξανδρή (Ηρώων Πολυτεχνείου 30, Ηλιούπολη, 210 9918730). Και μόνο με ένα τηλεφώνημα μπορείς να παραγγείλεις μια ωραία (και τίμια) πιατέλα, με τιμές που ξεκινούν από €25.

image

Μετά τα τυριά (για να μην πούμε μαζί) έρχονται τα αλλαντικά. Φρεσκοκομμένα, λαχταριστά και βελούδινα στη γεύση αλλαντικά, όπως μοταρδέλα με φιστίκι Αιγίνης, κρητικό απάκι με πάπρικα, προσούτο Dalma (εκ των Δαλματικών ακτών) φτιάχνονται με αγάπη από το αλλαντοποιείο Δανάη, ενώ από τα αλλαντικά Στρεμμένου προτείνουμε λούντζα με προσούτο και χοιρομέρι κρασάτο (προσοχή είναι εθιστικά). Πολλές γευστικές προτάσεις και τολμηρούς συνδυασμούς μπορείς να προμηθευτείς από το Box (Κύπρου 76-78, Βύρωνας, 210 7600279) που τα αμπαλάρει και σε χειροποίητα ξύλινα κουτιά.

Γεύση ντελικάτη και ταξιδιάρα (κατάλληλη για τη μαμά ή τη θεία) με ποικιλία που αγγίζει την πληρότητα, ο «Δρόμος του τσαγιού» είναι η αφετηρία για μια περιπλάνηση στις διάφορες γεύσεις και τους πολιτισμούς όπως χαράσσονται από το ευωδιαστό τσάι. Λευκό, πράσινο, μαύρο τσάι διανθισμένα με αποξηραμένα φρούτα, καρπούς, βότανα και νότες από μπαχαρικά αλλά και πρωτότυπες προτάσεις με μεσογειακές γεύσεις όπως μαστίχα Χίου αποτελούν ένα δώρο που μπορεί να προσαρμοστεί στις αγαπημένες γεύσεις και τα γούστα αυτού που θέλεις να το προσφέρεις. Σε καλές τιμές θα βρεις και αξεσουάρ τσαγιού (όπως τσαγερό και κούπες) με πινελιές από την ιαπωνική και ινδική αισθητική. Καψάλη 5, Κολωνάκι, 210 722 1460 και Γ. Δροσίνη 16, Κηφισιά
 210 808 78200

image

Ιανός Deli. Στις εξορμήσεις σου στην πόλη για χριστουγεννιάτικα δώρα, θα βρεις μια ωραία έκπληξη να σε περιμένει στον Ιανό. Τώρα, εκτός από βιβλία, και μια μεγάλη ποικιλία σε εκλεκτά προϊόντα από όλη την Ελλάδα. Βότανα της Anassa, Bariamis Sweets, μαρμελάδες Σύρου της Άρωμ, τη βραβευμένη σειρά Harmonian και άλλα νόστιμα. Σταδίου 24, 210 3217810

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ