Έπιασαν τα κρύα, καιρός τους ήταν, και τι καλύτερο από ένα ζεστό ποτάκι για να κλείσεις τη μέρα σου ή να ξεκινήσεις τη νύχτα σου και σε κάθε περίπτωση να ζεστάνεις το κοκαλάκι σου;
Ακολουθούν τα πιο μυρωδάτα, πικάντικα, εύγευστα και ενίοτε δυνατά ποτά του χειμώνα!
Glögg
Εδώ μιλούν οι Σκανδιναβοί με εγγυημένη συνταγή και μεγάλη εμπειρία στο ψύχος. Το «γκλόγκ» κατάγεται, στην κλασική του εκδοχή, από τη Νορβηγία. Συνδυάζει σε καθεστώς βράσης το ξηρό κόκκινο κρασί με βότκα (το συναντάμε συχνά και με ρούμι) και μπαχαρικά, σταφίδες, αποξηραμένο πορτοκάλι, ξηρά σύκα και μέλι. Θα το βρείτε κάπως έτσι στα γνωστά κοκτεϊλάδικα του κέντρου της Αθήνας.
Hendrick’s Hot Gin Punch
Το τζιν ζεστό δε συνηθίζεται αλλά εδώ έχουμε punch που αποτελείται από το premium Hendrick’s Gin, ζεσταμένο ημίγλυκο κόκκινο κρασί, διάφορα φρέσκα και αποξηραμένα κόκκινα φρούτα όπως μούρα και cranberries και κανελλογαρίφαλλο. Επειδή είναι γλυκόπιοτο και όπως είθισται με τα punch ούτε που καταλαβαίνεις πότε ξαναγέμισε το ποτήρι σου (refill στο refill) το χτύπημα έρχεται άμεσα και κατακέφαλα!
Autumn Wassail ή αλλιώς Φθινοπωρινό γλέντι
Στις βόρειες χώρες ξεκινούν να πίνουν ζεστά ποτά από τον Οκτώβρη (όταν εμείς οι μεσογειακοί απολαμβάνουμε ακόμα τις τεκιλένιες παγωμένες και αλατισμένες «Μαργαρίτες» μας) εξ ου και το «φθινοπωρινό». Το συγκεκριμένο ποτό περιλαμβάνει φέτες μήλου, χυμό από μήλο και ρόδι, κονιάκ και λίγο ρούμι. Πίνεται ζεστό και σερβίρεται συχνά συνοδευόμενο από τάρτες και muffin (Κόλαση ή Παράδεισος; Παρ’ το όπως θες).
Hot Toddy ή Whiskey Skin
Απλά τα πράγματα! Βραστό νερό, ζάχαρη, λεμόνι και ουίσκι. Αναλόγως με το που θα το πιεις, θα το βρεις είτε με scotch είτε με bourbon. Είναι ένα από τα πιο φημισμένα και παλιά ζεστά ποτά και στα μέρη της γκάιντας και του κίλτ κυκλοφορεί σε πολλές ενδιαφέρουσες παραλλαγές. Στα δικά μας κατατόπια, μπορείς να το ζητήσεις από οποιονδήποτε –ευδιάθετο- μπάρμαν (δεν είναι πυρηνική φυσική).
Glühwein ή Κρασί της Χαράς
Το έχεις πάρει μυρωδιά σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πόλη έχεις βρεθεί κατά τη χειμερινή περίοδο. Σε υπαίθριες αγορές και παζάρια, σε μπαράκια και καλά εστιατόρια το «Γκλου(χ)βάιν» έχει με τη σειρά του κερδίσει τα τελευταία χρόνια και τους Έλληνες. Μπορείς να το φτιάξεις και μόνος σου στο σπίτι ακολουθώντας τη γερμανική συνταγή βάζοντας: κόκκινο ξηρό κρασί (βρασμένο), πορτοκάλι, φρέσκο τζίντζερ (προαιρετικά αν είσαι λάτρης του πικάντικου), λίγη μαύρη ζάχαρη, μια κούπα brandy, αστερίες γλυκάνισου, ολόκληρα ξυλάκια κανέλας και (προαιρετικά) Kirsh και…οίνος ευφραίνει καρδίαν στα σίγουρα!
Ρακόμελο
Άμα δεν παινέψουμε το σπίτι μας; Το γνωστό κρητικό ποτό από ρακί, μέλι, κανέλα και γαρίφαλο που εμπεριέχεται στους καταλόγους όλων των μεζεδοπωλείων, τσιπουράδικων και παντός τύπου ταβερνακίων είναι ευχάριστο στη γεύση, ευκολόπιοτο και αποτελεί βόμβα οινοπνεύματος που ρέει μπροστά σας με χρυσό προσωπείο!
Καλώς ήρθες χειμώνα!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.