Θεματα

Ω ποτέ, των ποτών!

Ζεστά και δυνατά κοκτέιλ, τα καύσιμα του χειμώνα

80450-179984.jpeg
Έφη Πάλλη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
82254-165929.jpg

Έπιασαν τα κρύα, καιρός τους ήταν, και τι καλύτερο από ένα ζεστό ποτάκι για να κλείσεις τη μέρα σου ή να ξεκινήσεις τη νύχτα σου και σε κάθε περίπτωση να ζεστάνεις το κοκαλάκι σου;

Ακολουθούν τα πιο μυρωδάτα, πικάντικα, εύγευστα και ενίοτε δυνατά ποτά του χειμώνα!

Glögg

n

Εδώ μιλούν οι Σκανδιναβοί με εγγυημένη συνταγή και μεγάλη εμπειρία στο ψύχος. Το «γκλόγκ» κατάγεται, στην κλασική του εκδοχή, από τη Νορβηγία. Συνδυάζει σε καθεστώς βράσης το ξηρό κόκκινο κρασί με βότκα (το συναντάμε συχνά και με ρούμι) και μπαχαρικά, σταφίδες, αποξηραμένο πορτοκάλι, ξηρά σύκα και μέλι. Θα το βρείτε κάπως έτσι στα γνωστά κοκτεϊλάδικα του κέντρου της Αθήνας.


Hendrick’s Hot Gin Punch

n

Το τζιν ζεστό δε συνηθίζεται αλλά εδώ έχουμε punch που αποτελείται από το premium Hendrick’s Gin, ζεσταμένο ημίγλυκο κόκκινο κρασί, διάφορα φρέσκα και αποξηραμένα κόκκινα φρούτα όπως μούρα και cranberries και κανελλογαρίφαλλο. Επειδή είναι γλυκόπιοτο και όπως είθισται με τα punch ούτε που καταλαβαίνεις πότε ξαναγέμισε το ποτήρι σου (refill στο refill) το χτύπημα έρχεται άμεσα και κατακέφαλα!


Autumn Wassail ή αλλιώς Φθινοπωρινό γλέντι

n

Στις βόρειες χώρες ξεκινούν να πίνουν ζεστά ποτά από τον Οκτώβρη (όταν εμείς οι μεσογειακοί απολαμβάνουμε ακόμα τις τεκιλένιες παγωμένες και αλατισμένες «Μαργαρίτες» μας) εξ ου και το «φθινοπωρινό». Το συγκεκριμένο ποτό περιλαμβάνει φέτες μήλου, χυμό από μήλο και ρόδι, κονιάκ και λίγο ρούμι. Πίνεται ζεστό και σερβίρεται συχνά συνοδευόμενο από τάρτες και muffin (Κόλαση ή Παράδεισος; Παρ’ το όπως θες).


Hot Toddy ή Whiskey Skin

n

Απλά τα πράγματα! Βραστό νερό, ζάχαρη, λεμόνι και ουίσκι. Αναλόγως με το που θα το πιεις, θα το βρεις είτε με scotch είτε με bourbon. Είναι ένα από τα πιο φημισμένα και παλιά ζεστά ποτά και στα μέρη της γκάιντας και του κίλτ κυκλοφορεί σε πολλές ενδιαφέρουσες παραλλαγές. Στα δικά μας κατατόπια, μπορείς να το ζητήσεις από οποιονδήποτε –ευδιάθετο- μπάρμαν (δεν είναι πυρηνική φυσική).


Glühwein ή Κρασί της Χαράς

n

Το έχεις πάρει μυρωδιά σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πόλη έχεις βρεθεί κατά τη χειμερινή περίοδο. Σε υπαίθριες αγορές και παζάρια, σε μπαράκια και καλά εστιατόρια το «Γκλου(χ)βάιν» έχει με τη σειρά του κερδίσει τα τελευταία χρόνια και τους Έλληνες. Μπορείς να το φτιάξεις και μόνος σου στο σπίτι ακολουθώντας τη γερμανική συνταγή βάζοντας: κόκκινο ξηρό κρασί (βρασμένο), πορτοκάλι, φρέσκο τζίντζερ (προαιρετικά αν είσαι λάτρης του πικάντικου), λίγη μαύρη ζάχαρη, μια κούπα brandy, αστερίες γλυκάνισου, ολόκληρα ξυλάκια κανέλας και (προαιρετικά) Kirsh και…οίνος ευφραίνει καρδίαν στα σίγουρα!


Ρακόμελο

n

Άμα δεν παινέψουμε το σπίτι μας; Το γνωστό κρητικό ποτό από ρακί, μέλι, κανέλα και γαρίφαλο που εμπεριέχεται στους καταλόγους όλων των μεζεδοπωλείων, τσιπουράδικων και παντός τύπου ταβερνακίων είναι ευχάριστο στη γεύση, ευκολόπιοτο και αποτελεί βόμβα οινοπνεύματος που ρέει μπροστά σας με χρυσό προσωπείο!

Καλώς ήρθες χειμώνα!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ