Θεματα

11 νέες αφίξεις για φαγητό και ποτό στην Αθήνα

Τα νέα εστιατόρια της σεζόν

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 883
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Bless me Father

11 καινούργια και λαμπερά στέκια που θα ανοίξουν στην Αθήνα μέσα στο φθινόπωρο

Κι εκεί που έλεγα σαν τι να γράψω για την Αθήνα και τα φθινοπωρινά της, ας δω καλύτερα σε ποια θαλασσίτσα θα βρεθώ το επόμενο Σαββατοκύριακο, να σου κι ήρθε ένας χειμώνας απρόσμενος και μια βροχή-καταβροχή, και με έβαλαν στη θέση μου… Καλά, μη σας πάρω κι εσάς από τα μούτρα, θα έχει κι άλλες καλοκαιρίες και βουτιές θαλασσινές (ελπίζω και φαντάζομαι), όμως και η Αθήνα τον έχει τον τρόπο της και κάνει ό,τι μπορεί για να μας φανεί φρέσκια και ανανεωμένη για τη σεζόν που τώρα σηκώνει αυλαία. Ας δούμε μαζί τα καινούργια και λαμπερά εστιατόρια που ανίχνευσε το έμπειρο ραντάρ μου:

Tο καινούργιο τους Base Grill που στήνουν σε κεντρικότατο σημείο της Γλυφάδας οι αδελφοί Βαγγέλης και Σπύρος Λιάκου, το φτιάχνουν καιρό και, κατά πως τους ξέρω τελειομανείς, θέλουν να το κάνουν κούκλα. Στη συμβολή των Ζησιμοπούλου και Λαζαράκη, εκεί που ήταν παλιά το Hard Rock Café, μαθαίνω πως είναι αρκετά μεγάλο και «καθρέφτης», δηλαδή ίδιο στο ντεκόρ με το αδελφό εστιατόριο στο Μπουρνάζι, θα ανοίξει τέλος Οκτωβρίου και φυσικά θα σερβίρει ακριβώς το ίδιο μενού που το καθιέρωσε σαν ένα από τα πιο δυνατά κρεατοφαγικά στέκια της Αθήνας. Δεν σταματούν όμως εδώ, παρά ταυτόχρονα στήνουν κι ένα ακόμα ενδιαφέρον εγχείρημα, αυτή τη φορά στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Αιόλου, και μάλιστα με επικεφαλής σεφ τον παλιό, στενό τους συνεργάτη, τον Νίκο Καραθάνο. Αυτό θα είναι ένα μπακάλικο-εστιατόριο (στο όνομα του οποίου θα καταλήξουν αυτές τις μέρες) και θα μπορεί κανείς να ψωνίζει διάφορες νοστιμιές, δηλαδή premium προϊόντα από όλη την Ελλάδα – όπως γαλακτοκομικά, τυριά, όσπρια, ψωμιά, παξιμάδια και βέβαια τα δικά τους αλλαντικά της εταιρίας Metameat που οι ίδιοι στήσανε αναζητώντας το βαθιά νόστιμο και ποιοτικό σε όλα τα επίπεδα. Ο δε Καραθάνος με βάση αυτά τα προϊόντα θα σκαρώνει ελληνικά πιάτα που όπως μου λέει ο Σπύρος Λιάκος «χωρίς να πιάνουν fine dining level θα είναι αρκετά προσεγμένα και στην εκτέλεση και στην παρουσίαση. Δεν θα είναι αυτό που λέμε του “μαγέρικου”, όμως θα έχουν τιμές μαγέρικου». Κι αυτό μέσα στον Οκτώβρη.

Νίκος Καραθάνος, Βαγγέλης και Σπύρος Λιάκου
Νίκος Καραθάνος, Βαγγέλης και Σπύρος Λιάκου

Και η Φωτεινή Παντζιά του πασίγνωστου By the glass και άλλων, ανοίγει όχι ένα αλλά δύο καινούργια πρότζεκτς. Το πρώτο, στο οποίο συνεργάζεται με τον Άγγελο Δαμουλιάνο από το Botilia.gr, λέγεται Oh Dio (λογοπαίγνιο με το Ωδείο), έκανε opening κανά δυο μέρες πριν, βρίσκεται πάνω στο νούμερο 3 της Αδριανού, είναι all day, έχει ωραίο δικό του φούρνο για πίτες και ψωμιά, φτιάχνει brunch, αργότερα σερβίρει και νόστιμα πιάτα μεσογειακής κατεύθυνσης, σε όλα έχει επιμέλεια ο νέος και πολύ καλός σεφ Δημήτρης Μπούτσαλης. Ε… και τι ρωτάτε, φυσικά και έχει πολύ καλή κάβα ελληνικών (κατά το μεγαλύτερο μέρος) και ξένων κρασιών. Το δεύτερο, το οποίο αργεί λίγο ακόμα και αναμένεται μέσα στον Οκτώβρη, το στήνει σε συνεργασία με τον Σταύρο Θεοδωράκη μέσα στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ, θα είναι κι αυτό ανοιχτό από το πρωί με πολλές προτάσεις φαγητού που εδώ θα επιμελείται ο έμπειρος και νόστιμος Κώστας Τσίγκας.

Oh Dio

Ο άκρως δημιουργικός, απρόβλεπτος και σίγουρα πολύ νόστιμος Άνταμ Κοντοβάς καιρό το έψηνε το καινούργιο του εγχείρημα, κάποια στιγμή όλα έκατσαν όπως τα ήθελε οπότε κι αυτός ανοίγει τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη το Ex Machina στην Εμπεδοκλέους 34 στο Παγκράτι. Μιλώντας μαζί του μαθαίνω ότι θα φτιάχνει τα «δικά» του, παίζοντας με κρέας, αλλά και ψάρι που τα μαγικά του χέρια θα μεταμορφώνουν σε πιάτα πρωτότυπα και μοναδικά. Αναμένεται χαμός!

Ex Machina
Άνταμ Κοντοβάς, Ex Machina

Gorlomi θα λέγεται (με έμπνευση από την ταινία «Άδοξοι Μπάσταρδοι» του Ταραντίνο), το καινούργιο ιταλικό εστιατόριο που θα ανοίξουν οι Χάρης Σπύρου και Αντρέας Κουτουμάνος (Zurbaran, Alemagu κ.ά.) στο Κολωνάκι. Στην Πλουτάρχου και Καρνεάδου, λοιπόν, και στο Εμπορικό Κέντρο Λαιμού (εκεί που ήταν το Messiah), γύρω στα τέλη του Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει το «καθαρόαιμο» ιταλικό, με επικεφαλής τον Ρωμάνο Luca Piscazzi, τον νεαρό και από πέρσι μισελενάτο σεφ του Αστέρα της Βουλιαγμένης. Η κουζίνα θα είναι βορειοιταλική, κλασική, δεν θα έχει καν πίτσα για να φανταστείτε, φιλοδοξώντας να καλύψει το κενό του fine dining ιταλικού. Μαθαίνω πως το μάρμαρο και τα dark blue χρώματα επικρατούν, υπάρχει και μπάρα με χαμηλά όμως καθίσματα για να μπορεί κάποιος να φάει με την άνεσή του – περιμένω με ανυπομονησία ένα ιταλικό με τα όλα του, αυτό που λέμε «αξιώσεων» και που τόσο λείπει από την Αθήνα.

Gorlomi

Ο Σήφης Μανουσέλης ανοίγει κι αυτός μέσα στον Σεπτέμβρη το πολυαναμενόμενο κρητικό του. Μαζί με την ομάδα του αγαπημένου περσινού Tsiftis στα Ιλίσια, αλλά και με τον Γιώργο Φουντουλάκη στο team, και αυτό στην ίδια περιοχή και επί της οδού Μαιάνδρου 15, με όνομα Αορίτης Κρήτης θύμησες. Η κουζίνα θα είναι ατόφια, παραδοσιακή κρητική, όπως μου λέει ο Σήφης κι εγώ πολύ χαίρομαι που ο καλός σεφ δεν θα πειράξει παρά θα σεβαστεί και θα παρουσιάσει έτσι όπως της αξίζει τη γεύση του τόπου του. Τα πιάτα θα ακολουθούν την εποχικότητα και τα περισσότερα προϊόντα θα έρχονται από την Κρήτη, ετοιμαστείτε λοιπόν για τσιγαριαστά, γαμοπίλαφα, αντικριστά κρέατα (ρίφια δηλαδή που θα έρχονται κι αυτά από το νησί και θα ψήνονται για ώρες μόνο με αλάτι), χειροποίητα σφακιανά λουκάνικα (που θα φτιάχνουν οι ίδιοι), φάβα από κουκιά, μπαρμπούνια με αγκινάρες όπως τα κάνουν στην Κίσσαμο, τα κρασιά, καμιά 25αριά ετικέτες, θα είναι όλα της υπέροχης νέας κρητικής (οινοποιητικής) εποχής, άρα αυτό που λέμε «διαμάντια», καθώς και ρακή επίσης εμφιαλωμένη. Το ανυπομονώ είναι λίγο!

Αορίτης Κρήτης θύμησες
Αορίτης Κρήτης θύμησες

Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης, σεφ εξαιρετικός και τιμημένος με αστέρι Michelin, ανοίγει καινούργιο στέκι και μάλιστα με street food κατεύθυνση. Ο ίδιος μου λέει: «Το νέο αυτό project δημιουργήθηκε από 3 ανθρώπους που έχουμε συνδεθεί και “ζυμωθεί” μέσα από το CTC, τον chef de cuisine μας Χρήστο Ρήγα και τον Κώστα Μπαρούτη, επικεφαλής της κουζίνας στο ξεκίνημα του CTC και συνεργάτη μου από την εποχή που ήμουν στην Ελούντα το 2014. Καθώς είμαστε 3 μάγειρες, ονειρευτήκαμε έναν χώρο όπου θα μαγειρεύουμε το “βρόμικο” που θέλει να τρώει ο κάθε μάγειρας μετά τη δουλειά. Αλλά με μια νέα προσέγγιση. Όμως η ατμόσφαιρα του χώρου και το γεγονός ότι βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το CΤC μάς οδήγησε σε ένα ανατρεπτικό concept, ισάξιο, ωστόσο, σε ποιότητα του ονόματός μας. Θέλουμε να δούμε τη γαστρονομία ανάποδα εξού και το όνομα: Ortsag (αναγραμματισμός του gastro). Η γαστρονομική προσέγγιση ενός fine dining εστιατορίου, όσο και αν προσπαθούμε να το αποφύγουμε δημιουργεί μεγαλύτερη σπατάλη από αυτή που μπορεί κανείς να φανταστεί. Για παράδειγμα, μόνο στο μενού που τρέχει τώρα, εβδομαδιαία στο CTC, μένουν/περισσεύουν 140 κιλά φρέσκο καλαμάρι και 30 κιλά στηθοπλευρές από μία φανταστική ράτσα μοσχαριού που ονομάζεται Omaha, και αξιοποιούνται για ζωμούς και φαγητό προσωπικού. Νιώθω πως πιο πολύ από ποτέ οφείλουμε και σε εμάς, αλλά και στο περιβάλλον, να βάλουμε το μικρό μας λιθαράκι ώστε να εκμεταλλευτούμε αυτή τη “σπατάλη” και να τη μετατρέψουμε σε κάτι θετικό, φτιάχνοντας κάτι νέο, φρέσκο, ποιοτικό και νόστιμο, και ας το σερβίρουμε πάνω στη λαδόκολλα. Άλλωστε έχει έρθει η ώρα η υψηλή γαστρονομία να βγει στον δρόμο!» Το opening του Ortsag αναμένεται γύρω στα μέσα Οκτωβρίου.

Αλέξανδρος Τσιοτίνης
Αλέξανδρος Τσιοτίνης

Στο κέντρο πάλι και στην πλατεία Καρύτση ετοιμάζεται να ανοίξει γύρω στις 15 Σεπτεμβρίου και το Bless me Father, ένα όμορφο στέκι που βάζει πρώτα το ποτό (το οποίο θα επιμελείται ο πολύ γνωστός Αλέξανδρος Γκικόπουλος) και μετά το φαγητό που δεν θα υπολείπεται σε έμπνευση και ποιότητα καθώς θα το επιμελείται ο Ασημάκης Χανιώτης – νέος αλλά ήδη καταξιωμένος και βραβευμένος με αστέρι Michelin στο Λονδίνο. Ανοιχτό από το πρωί με καφέ, brunch και στη συνέχεια νόστιμα «τσιμπητά», αλλά και πιάτα διεθνούς κουζίνας. Στο νούμερο 2 της πλατείας.

Bless me Father
Bless me Father

Τέλος, η ομάδα Μωράκης - Μελισσάρης (με τα τόσα γνωστά μας πόστα) συμπράττει με την ομάδα που κινεί τα καλά ιταλικά Cupola στο Παγκράτι και Ovio στο Σύνταγμα και ανοίγουν κι αυτοί όχι ένα, αλλά δύο καινούργια projects. Τέλος Σεπτεμβρίου ανοίγουν το πρώτο, το Ox, που πάει να πει βόδι, και φυσικά θα είναι ένα κρεατοφαγικό εστιατόριο. Βρίσκεται στη Χατζηγιάννη Μέξη 9, δίπλα από το Χίλτον –εκεί που παλιά ήταν τα Goodys–, ένας πολύ όμορφος χώρος σε μοντέρνο στιλ με γήινους τόνους, που θα σερβίρει ελληνικά κρέατα, ιδιαίτερες κοπές, αλλά και κοντοσούβλια, φρυγαδέλια, σουτζουκάκια, πασά κεφτέ και λοιπά αγαπημένα ελληνικά, καθώς και μεζέδες που θα έρχονται σε δίσκο στην αρχή για να διαλέξεις. Μάλλον θα φάμε καλά μια και πίσω από όλα όχι μόνο θα επιμελείται, αλλά θα βρίσκεται και επιτόπου ο υπέροχος Μιχάλης Νουρλόγλου. Το δεύτερό τους «πόνημα» ετοιμάζεται κι αυτό για να ανοίξει στο Θησείο και στην Ηρακλειδών 10 (εκεί που ήταν το Coyoacan), γύρω στον Νοέμβρη. Τούτες τις μέρες θα ανακοινώσουν το όνομά του, σίγουρα όμως θα είναι ένα αυθεντικό ελληνικό μεζεδοπωλείο, με πολλά μικρά πιατάκια-μεζεδάκια και πολλά μαγειρευτά τύπου «back to the roots» τα οποία θα επιμελείται –και εδώ είναι η ωραία έκπληξη– ο Πάνος Ιωαννίδης ο οποίος αφήνει για λίγο την αγαπημένη του ιταλική κουζίνα για να μεγαλουργήσει σε μονοπάτια ελληνικά. Καλή σεζόν σε όλους! 

Ox
Ox

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ