Resto

Tsiftis, το γαστροκουτούκι που αγάπησα

Έμπνευση, χιούμορ και, κυρίως, νόστιμο φαγητό

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Tsiftis

Ο Tsiftis δηλώνει γαστροκουτούκι, έχει σεφ τον Σήφη Μανουσέλη και μαγειρεύει την ελληνική κουζίνα της νέας εποχής

Εκεί που αρχίζει η Μιχαλακοπούλου να ανηφορίζει για τα καλά, λίγο πιο πάνω από την πλατεία Βραζιλίας, στην πεζοδρομημένη οδό Σεβαστείας, άνοιξε μέσα στο καλοκαίρι ο Tsiftis το γαστροκουτούκι. Στην επωνυμία βάζει κι ένα + μετά το γαστροκουτούκι θέλοντας να πει πως αρκετή έμφαση δίνουν και στα κρασιά, τα αποστάγματα και τα κοκτέιλ. Εγώ πάλι, το +  αλλά και ένα μεγάλο τόνο μαζί, τους τα βάζω για την ανεβασμένη διάθεση, την οργιώδη έμπνευση και τα ωραία τους χαμόγελα. Πήγα και πάνω στον μεγάλο χαλασμό –τις πρώτες μέρες που άνοιξε- αλλά και τώρα με τις δροσούλες, όλες τις φορές δεν έπεφτε καρφίτσα.

Tsiftis

Ο Tsiftis δημιουργήθηκε από τον Σήφη Μανουσέλη, σεφ βραβευμένο και γνωστό μας από καλά αθηναϊκά εστιατόρια αλλά και από τα νησιά (Σαντορίνη, Κουφονήσια), και την ομάδα του. Τον επί χρόνια συνεργάτη του νεαρό και παθιασμένο σεφ Μπάμπη Καζάνα στην κουζίνα, τον Βάιο Κορομηλά που θα δείτε στην υποδοχή, τον Φώτη Κωτσάκη στην επιλογή των κρασιών και άλλα νεαρά παιδιά που στελεχώνουν τα πόστα της κουζίνας και της μπάρας. Η φιλοσοφία τους είναι πιάτα ελληνικά with a twist, που στηρίζονται στην εποχικότητα και την εντοπιότητα. Με λίγα λόγια, τα παιδιά θέλουν να προσφέρουν πιάτα comfort, απλά και κατανοητά, που σε όλους μας θυμίζουν κάτι παλιό κι αγαπημένο (…και που στη συνέχεια  εύχονται να μας μείνουν αξέχαστα, όπως μου λένε με γέλια). Πιάτα που ποντάρουν στην άφθαστη πρώτη ύλη και στο τι δίνει η κάθε εποχή και που είναι προορισμένα να μοιράζονται με την παρέα.

Tsiftis

Ο κατάλογος έχει γύρω στα 15 πιάτα, τα οποία συνέχεια αλλάζουν ανάλογα με το τι φρέσκο υπάρχει στην αγορά. Πρόσφατα ας πούμε, μια μέρα Τρίτη που είναι κλειστοί, τους πέτυχα στο κτήμα Ιζαμπώ στην Καλαμάτα να διαλέγουν μεσσηνιακά προϊόντα. Τα κρέατά τους έρχονται από τη Κομοτηνή, τη Λειβαδιά αλλά και από τον γνωστό Γιάννη της Καλλιδρομίου, τα τυριά από τα Επτάνησα και τις Κυκλάδες και πάει λέγοντας...

Tsiftis

Προσωπικά κόλλησα στην ε-ξαι-ρε-τι-κή ταραμοσαλάτα που το «twist» της είναι μικρά κομματάκια από λεμόνι ψημένο στο αλάτι αλλά και σε κάτι καταπληκτικά buccatini (χοντρουλά μακαρόνια) άψογα βρασμένα, με τα σκορδάκια, τα κρασιά, τα μύδια και τον αχινό τους, τόσο νόστιμα και με τόσο λιχούδικη σαλτσούλα που τις έκανα τις βουτίτσες μου με το ωραίο ζυμωτό ψωμάκι του Tsiftis. Προχθές που ο καιρός είχε λίγο κρυώσει (αλλά πάλι όλοι έξω, δίπλα στα παρτέρια και τις πρασινάδες θέλαμε να κάτσουμε), δοκίμασα μια υπέροχη, πηχτή και ωραία κακαβιά, μανιτάρια φρικασέ αυγολέμονο, μαγιάτικο με κανθαρέλες, αλμύρα και αυγοτάραχο, ενώ μας ήρθε κέρασμα και μια ψητή …σιτεμένη προβατίνα από τον Ελικώνα στα ζουμιά της μαζί με κατσικίσιο δυνατό τυρί από την Εύβοια! Υπάρχουν κι άλλες νοστιμιές όπως ψάρι με χόρτα και σκορδαλιά, ροφός με καβουρδισμένο σιτάρι και μαύρες τρομπέτες (μανιτάρια), κόκορας παστιτσάδα με σιουφιχτά μακαρόνια και τυρί λαζαρέτο Ιθάκης, αλλά είπαμε όταν θα βρεθείτε εδώ, θα γευτείτε ό,τι ο Tsiftis έχει βρει φρέσκο και ωραίο στη γύρα.

Tsiftis

Το εσωτερικό είναι φωτεινό, απλό και μοντέρνο, η κουζίνα είναι σε κοινή θέα και βλέπετε τα μαγείρια να μεγαλουργούν, τους τοίχους στολίζουν κάβες με τα ωραία τους κρασιά από Ελλάδα κυρίως αλλά και διεθνή, καθώς και αρκετά φυσικά κρασιά αν είστε φαν του νέου τρεντ. Μαθαίνω πως ετοιμάζονται να στεγάσουν με τζαμαρίες κι ένα κομμάτι στον όμορφο πεζόδρομο, στην Αθήνα είμαστε πολύ αυτοί που θέλουμε, ακόμη και τον χειμώνα, να καθόμαστε στην «ύπαιθρο». Να πάτε, το φαγητό είναι πολύ ενδιαφέρον και νόστιμο, τα παιδιά όλο και κάτι καινούργιο φτιάχνουν, η ευγένεια και τα χαμόγελα είναι αληθινά, οι τιμές απολύτως αποδεκτές σε σχέση με την πολύ καλή ποιότητα.

Μιχαλακοπούλου και Σεβαστείας, 2107754246, ανοιχτά από τις 7 το απόγευμα, κλειστά Τρίτη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ