Θεματα

Πού θα βρεις τα καλύτερα Χριστουγεννιάτικα γλυκά της Αθήνας

Οι πιο τραγανές δίπλες, εντυπωσιακοί χριστουγεννιάτικοι κορμοί, γιορτινές τάρτες κάστανο, παιχνιδιάρικα gingerbread και φυσικά τα καλύτερα μελομακάρονα της πόλης

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 853
43’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορμός
© Kisoulou Meiw / Unsplash

Χριστουγεννιάτικα γλυκά: Οι καλύτερες διευθύνσεις για μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, κορμούς κάστανο, gingerbread, πανετόνε

Βουτυρένιοι κουραμπιέδες με μπόλικη άχνη ζάχαρη ή τραγανά μελομακάρονα που μοσχομυρίζουν κανέλα; Οι περισσότεροι από εμάς, κάθε που έρχονται αυτές οι μέρες, παίρνουμε με μεγάλη χαρά θέση στο πιο γλυκό ντέρμπι της χρονιάς. Το τελευταίο διάστημα στα καθιερωμένα γλυκά των Χριστουγέννων έρχονται να προστεθούν και μερικά ακόμα που μπορεί να μην είναι συνυφασμένα με την ελληνική παράδοση, όμως αποτελούν αγαπημένες λιχουδιές σε διάφορες κουζίνες του κόσμου. Από τα ιταλικά πανετόνε μέχρι τα σκωτσέζικα χριστουγεννιάτικα βουτήματα και από τους γαλλικούς γιορτινούς κορμούς μέχρι την παραδοσιακή βρετανική πουτίγκα και πολλά ακόμα. Τα συγκεντρώσαμε σε έναν αναλυτικό οδηγό που στάζει γλύκα!

Τη χρυσή εποχή του διανύει το πανετόνε, το φουσκωτό, γιορτινό ιταλικό «τσουρέκι» που, και στην Αθήνα, είναι πιο δημοφιλές από ποτέ. Η γενέτειρά του λέγεται πως είναι το Μιλάνο, μερικούς αιώνες πριν θεωρούνταν το πολυτελές ψωμί των γιορτών. Σήμερα φανταστικό γκουρμέ πανετόνε θα βρεις στο Madame Fraise (Υμηττού 225, Παγκράτι) και μάλιστα σε διάφορες εκδοχές όπως με κάστανο κονφί και σοκολάτα γάλακτος ή με λεμόνι και πορτοκάλι κονφί με σταφίδες και βανίλια Μαγαδασκάρης. Στο εργαστήρι του Antonis Selekos (Eριφύλης 2, Παγκράτι) δοκιμάζεις πανετόνε όλον τον  χρόνο, αλλά για τα φετινά Χριστούγεννα ο pastry chef προτείνει ένα με πράσινο μήλο, τόνκα, καραμέλα και μπισκότο κανέλας, ενώ ετοιμάζει και βασιλόπιτα αρωματισμένη με πορτοκάλι και μανταρίνι από τον Κάμπο της Χίου με μπαχαρικά, κανέλα και κάρδαμο.

Εντυπωσιακοί είναι και οι χριστουγεννιάτικοι κορμοί – αντικείμενο λατρείας σε διάφορες χώρες τις κεντρικής Ευρώπης. Θα ακούσεις να τους αποκαλούν Bûche de Noel ή Yule log και μπορείς σε πεντανόστιμες εκδοχές να τους απολαύσεις πια και στην Αθήνα. Στο Οurse με patissier τον ταλαντούχο Σπύρο Πεδιαδιτάκη (Μυστρά 39, Γλυφάδα) οι παραγγελίες για Bûche de Noël (με βανίλια Μαγαδασκάρης και καραμελωμένα φουντούκια) όπως και για Galette des Rois (σημαίνει πίτα των βασιλιάδων) –τη γαλλική βασιλόπιτα που θυμίζει σφολιάτα με κρέμα και οι Γάλλοι τιμούν όχι μόνο την Πρωτοχρονιά αλλά και όλη την περίοδο των γιορτών – ξεκίνησαν ήδη. Στο Φίλινγκς (Πύρρωνος 23, Παγκράτι) ο Αλέξανδρος Κόνιαρης πειραματίζεται με Buche de Noel με σοκολάτα μπίτερ-γάλακτος και αχλάδι και με έναν ακόμη συνδυασμό με κάστανο, μανταρίνι και βανίλια. Το παραδοσιακό γερμανικό γλυκό stollen με φρούτα και σταφίδες βουτηγμένα στο ρούμι θα βρεις στο Solo Gelato (Α. Παπανδρέου 44, Χαλάνδρι). 

Στη Μέλισσα (Eθνάρχου Mακαρίου 43) ο κορμός Maron Chocolat φτιάχνεται με κάστανα και μους μπίτερ σοκολάτα και μαζί με την τάρτα Mont Blanc με κρέμα κάστανο και κομμάτια μαρέγκας είναι σοβαροί λόγοι για να πεταχτείς μέσα στις γιορτές στο Περιστέρι. To κάστανο, ο χειμωνιάτικος καρπός με τη βαθιά νοστιμιά, έχει την τιμητική του αυτή την περίοδο. Σε όλο του το μεγαλείο το απολαμβάνουμε και μέσα στη Mont Blanc του Demetris Economides (Λεωφ. Κηφισίας 340, Ψυχικό) με την κομψή βουτυρένια τάρτα της και τη βελούδινη μους βανίλια.

Το αγαπημένο επιδόρπιο των Άγγλων είναι η ζουμερή πουτίγκα. Ε, λοιπόν, μια νόστιμη εκδοχή της (και μάλιστα λιγότερο βαριά), με φρούτα του δάσους, κεράσια, χουρμάδες, δαμάσκηνο και καρύδι, θα δοκιμάσετε στον φούρνο του Τάκη (Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι). Ο δημοφιλής φούρνος έχει παράδοση και στα μυκονιάτικα χριστόψωμα (…καταγωγή από το νησί), καρβελάκια στολισμένα, γεμισμένα με σταφιδούλες, ενώ αν είσαι τυχερός μπορεί να πετύχεις και τα καταπληκτικά του brownies με κάστανο.

Χριστουγεννιάτικο ψωμί μεγάλης νοστιμιάς θα πάρεις κι από το Bettys Bakery (bettysbakery.gr) και θα το πας δώρο στους φίλους σου γιατί το τυλίγουν σε πολύ ωραία χριστουγεννιάτικη συσκευασία – ταιριάζει υπέροχα με πλατό τυριών και αλλαντικών. Με αλεύρι ζέας από το δικό τους κτήμα στο Προκόπι Ευβοίας, με αποξηραμένα φρούτα, κανέλα και γαρίφαλο για να μυρίσει Χριστούγεννα…

Στο Κουκάκι και συγκεκριμένα στο Fika (Boύρβαχη 6) κάθε πρωί μοσχοβολάνε τα παιχνιδιάρικα shortbread που ήδη ψήνονται. Πρόκειται για μαλακά μπισκότα βουτύρου που λιώνουν στο στόμα και είναι τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα των Σκωτσέζων. Εκεί θα δοκιμάσεις και gingerbread, τα μπισκότα που μοιάζουν με ανθρωπάκια, φτιαγμένα με μελάσσα, αρωματισμένα με τζίντζερ και κανέλα, ενώ στο Holly Llamma (Νίκης 23, Αθήνα) θα τα βρεις στολισμένα με γλάσο σε χριστουγεννιάτικα σχέδια. Βέβαια, αν περάσεις από το Holly LIamma οφείλεις να δοκιμάσεις και μια γιορτινή μπάμπκα με κολοκύθα, καραμέλα και πεκάν, ένα χριστουγεννιάτικο στρούντελ με μήλο, καρύδια και σταφίδες ή ένα τσουρέκι με κάστανο! Και μια και μιλάμε για τσουρέκι, ένα από τα πιο σπέσιαλ της Αθήνας θα το βρεις στο περίφημο και με μεγάλη ιστορία Πετέκ (3ης Σεπτεμβρίου 81, Αθήνα), γεμιστό με σοκολάτα, καρύδι, μέλι και επικάλυψη μαυροκέρασο!

Αν μένεις νότια, το τέλειο μιλφέιγ με καραμελωμένη σφολιάτα αλλά και τρομερή lemon pie θα τα πάρεις από το Margipan (Ήρας 2, Βουλιαγμένη). Εκεί θα βρεις και πανέμορφα χριστουγεννιάτικα «μπισκοτόσπιτα».

Οι δίπλες, ένα από τα πιο απολαυστικά παραδοσιακά γλυκά των γιορτών, είναι τραγανές και ελαφριές ταυτόχρονα, θέλουν μαεστρία και το λεπτό τους φύλο να διπλωθεί και να τηγανιστεί σωστά. Στην Τούλα (Ευτυχίδου 41, Παγκράτι) με ιστορία από το 1964, τις μέρες των γιορτών φτιάχνονται καθημερινά πεντανόστιμες και σωστά μελωμένες! Η Στάνη (Μαρίκας Κατοπούλη 10) στην Ομόνοια φημίζεται για τα γιαούρτια και τις κρέμες, αλλά τα Χριστούγεννα οι δίπλες της γίνονται ανάρπαστες – βγαίνουν ακανόνιστες στο σχήμα και απογειώνονται με το θυμαρίσιο μέλι. Στο Α λα γκρεκ (Αγίας Παρασκευής 65, Χαλάνδρι) θα τις πεις ξεροτήγανα, που σημαίνει ότι έχουν κρητική καταγωγή, δεν βάζουν αυγά, προσθέτουν ρακή, μελώνονται και τελειοποιούνται με κανέλα και καβουρδισμένο σουσάμι. Ό,τι πρέπει για κέρασμα είναι και τα απίθανα σοκολατάκια με πορτοκάλι και κάστανο του παραδοσιακού ζαχαροπλαστείου Καγγέλης στου Ζωγράφου (Χλόης 37).

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες, το μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία των χριστουγεννιάτικων γλυκών! Στους συνοικιακούς φούρνους ανακαλύπτεις πεντανόστιμα μελομακάρονα και με διάφορες παραλλαγές, μικρά, μαλακά, τραγανά, με καρύδι ή σοκολάτα. Ξεχωρίζουμε τα μυρωδάτα μελομακάρονα με το θυμαρίσιο μέλι από τη Λευκάδα στον Ασημακόπουλο (Χαρ. Τρικούπη 82, Εξάρχεια). Οι καλύτεροι κουραμπιέδες ψήνονται τραγανοί και πασπαλίζονται με ζάχαρη στον ιστορικό φούρνο της Κυψέλης, τον Ρεμούνδο (Κυψέλης 37) – εκεί θα βρεις και πολύ ωραία βασιλόπιτα.

Αξίζει και μια επίσκεψη για μελομακάρονα στο Sweet Nolan (Aπόλλωνος 6Β) όπου θα τα πάρεις μικρά και στρογγυλά, με ορό γάλακτος που τους δίνει οξύτητα, με αποτέλεσμα να είναι πιο ανάλαφρα και λιγότερο λιγωτικά. Εκεί το μελομακάρονο γίνεται και spread, γι’ αυτό μη φύγεις προτού δοκιμάσεις χριστουγεννιάτικα ρολάκια με πραλίνα μελομακάρονου.

Μια εναλλακτική πρόταση για γλυκό πέρα από τη φανταστική σοκολάτα του και τον κορμό του, είναι τα γιορτινά γλυκά βάζα στο Sweet Alchemy (Hροδότου 24, Κολωνάκι). Εκεί, λοιπόν, μπορείς να δοκιμάσεις βερίκοκο ή σταφίδες σε κονιάκ, κάστανο σε ρούμι και ξερά φρούτα μέσα σε βάζο με αρωματικό μέλι. Στη λογική του βάζου και στο Kora (Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι) θα βρεις ένα χριστουγεννιάτικο άλειμμα για το ψωμί με κρέμα και κανέλα, το περίφημο Cinnamon milk jam. Δοκίμασέ το! 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ