Θεματα

Neaters: Τρεις νέοι έφτιαξαν τις πρώτες αλμυρές μπάρες στην Ελλάδα

Η ρεβιθάδα έγινε σνακ!

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Neaters: Τρεις νέοι έφτιαξαν τις πρώτες αλμυρές μπάρες στην Ελλάδα

Neaters: Οι πρώτες αλμυρές μπάρες της ελληνικής αγοράς έχουν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και βασίζονται στις μεσογειακές γεύσεις

Η κίτρινη συσκευασία που κρατάω στα χέρια μου δεν έχει τίποτα το παράξενο. Μοιάζει με οποιαδήποτε άλλη μπάρα κυκλοφορεί στο εμπόριο. Τα συστατικά της είναι που με κάνουν να απορώ: ρεβύθι, λεμόνι, μαύρο πιπέρι. «Είναι φτιαγμένη για να σου φέρνει στο μυαλό τη ρεβιθάδα της γιαγιάς», λέει με ένα μικρό χαμόγελο ο Γιάννης Μιχελής.

Ο Γιάννης είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος, πτυχιούχος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης. Μαζί με τον παλιό του συμφοιτητή Λευτέρη Κουρουμπλή είχαν την ιδέα να φτιάξουν τις πρώτες αλμυρές μπάρες στην Ελλάδα. Και όταν στο παιχνίδι μπήκε και ο Νικόλαος Αβραμόπουλος (πτυχιούχος περιβαλλοντολόγος του Πανεπιστήμιου Αιγαίου) γεννήθηκαν οι Neaters, οι πρώτες ελληνικές, αλμυρές μπάρες. Οι μπάρες Neaters (από την αγγλική λέξη “neat” που πάει να πει «καθαρό», «υγιεινό») είναι μια νέα πρόταση σε healthy snack που βασίζεται στις μεσογειακές συνταγές και υλικά. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που περιέχουν προέρχεται από τη Μονή Τοπλού στη Σητεία  (!), οι λιαστές ντομάτες και οι ελιές Καλαμών είναι επίσης προϊόντα της ελληνικής γης.

Λευτέρης Κουρουμπλής, Νικόλαος Αβραμόπουλος, Γιάννης Μιχελής, οι δημιουργοί των Neaters
Λευτέρης Κουρουμπλής, Νικόλαος Αβραμόπουλος, Γιάννης Μιχελής, οι δημιουργοί των Neaters

Μετά από 8 μήνες πειραματισμών οι τρεις νέοι κατέληξαν σε τρεις συνταγές: τη «ρεβιθάδα» που προαναφέραμε, μία με ολόκληρα κομμάτια λιαστής ντομάτας, ελιάς και δυόσμου, και μία ακόμα με ολόκληρα κομμάτια αρακά, καλαμποκιού και άνηθου. Αποφασίζω να δοκιμάσω την μπάρα με τα ρεβίθια. Έχει έντονη, πιπεράτη επίγευση και τη γήινη γεύση των ρεβιθιών. Παρατηρώ, ότι με χορταίνει αμέσως και το λέω στον Γιάννη. «Η επιστήμη μας μάς βοήθησε σε μεγάλο βαθμό», απαντά εκείνος. «Ο συνδυασμός φυτικής πρωτεΐνης και φυτικών ινών είναι ο απόλυτος συνδυασμός για να προκαλέσει κορεσμό και μάλιστα με τον πιο υγιεινό τρόπο, αφού περιέχει πλήθος βιταμινών και αντιοξειδωτικών». Και όχι μόνο… Οι Neaters είναι ακόμη πλούσιες σε ιχνοστοιχεία, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και χαλκό. Είναι vegan, δεν περιέχουν γλουτένη και μετρούν μόλις 138 θερμίδες/ τεμάχιο.

Αλμυρή μπάρα με ολόκληρα κομμάτια λιαστής ντομάτας, ελιάς και δυόσμου

Έχουν, όμως, και ακόμη μία καινοτομία: τα ολόκληρα κομμάτια λαχανικών, που μέσω της πρωτοποριακής μεθόδου Freeze Dried, κρατούν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους. Το Freeze Dried ή λυοφιλοποίηση είναι μια διαδικασία αφυδάτωσης σε χαμηλή θερμοκρασία που έχει αναπτυχθεί από τη Nasa σε μια προσπάθεια να καταναλώνουν οι αστροναύτες γεύματα υψηλής διατροφικής αξίας και να αισθάνονται ότι τρώνε σπιτικό φαγητό. «Για εμάς ήταν πολύ σημαντικό να βλέπει ο καταναλωτής τι είναι αυτό που τρώει», λέει και πάλι ο Γιάννης . «Θέλαμε να φτιάξουμε από την αρχή κάτι πολύ υγιεινό. Μπορεί να πρόκειται για συσκευασμένο τρόφιμο, αλλά το δείχνουμε όπως είναι, δεν κρύβουμε τίποτα. Αυτό σημαίνει για εμάς “neat”».

Αλμυρά ολόκληρα κομμάτια αρακά, καλαμποκιού και άνηθου

Μέσα στους λίγους μήνες κυκλοφορίας τους οι μπάρες Neaters έχουν ήδη καταφέρει να συγκεντρώσουν τέσσερα βραβεία: δύο βραβεία στα Healthy Diet Awards 2022 και ακόμα δύο στα Mediterranean Taste Awards. «Για να είμαι ειλικρινής, είμαι πολύ ευχαριστημένος, που δημιουργήσαμε μια ιδέα από το μηδέν, ολομόναχοι, και τη φέραμε εις πέρας».

*Τις μπάρες Neaters θα τις βρείτε σε delicatessen σε όλη την Ελλάδα, αλλά και μέσα από το e-shop τους πατώντας εδώ.

www.neaters.gr, Facebook: @neaters.gr, Instagram: @neaters.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ