- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Sam Burgers: American Burger, disco μουσική και vintage μινιατούρες από το Μέμφις στο Κουκάκι.
Στον πάγκο με θέα τον πεζόδρομο της Δράκου κάθονται στη σειρά τρία πιτσιρίκια, ηλικίας 6-8 χρονών. Ευλαβικά αφοσιωμένα στο γεύμα τους: ζουμερά burgers που ξεπερνούν κατά πολύ το μέγεθος της παιδικής τους χούφτας. Δεν ακούγεται ούτε κιχ. Η μαμά τους έχει αποσυρθεί στην απέναντι γωνία, απολαμβάνει με την ησυχία της το δικό της burger. «Δεν μπορείς να φανταστείς πώς κάνουν για τα burgers σου», την ακούω να λέει στον Sam. Πλησιάζω κι εγώ αυτή την αεικίνητη φιγούρα που πλάθει μπιφτέκια, τηγανίζει πατάτες, σταλάζει κέτσαπ μέσα σε ψωμάκια – όλα την ίδια στιγμή. “Give me five!”, λέει γελαστά ο Sam, κλείνοντας μου το μάτι. Και «σε πέντε» αρχίζει να μου εξιστορεί τη ζωή του…
«Από πολύ μικρός μου άρεσε να μαγειρεύω. Την τέχνη του burger όμως τη διδάχτηκα στο Memphis, στο εστιατόριο του θείου μου, που έκανε burgers από πολύ παλιά. Μπήκα στην κουζίνα με το έτσι θέλω και δήλωσα: “Θέλω να μάθω να φτιάχνω burgers”! Όταν γύρισα πίσω στην Ελλάδα, έφερα μαζί μου ένα original menu, πιστό στις συνταγές, το ψωμί, και σε όλο αυτό το concept που λέγεται burger. Είμαι πολύ αυστηρός στην ποιότητα των υλικών μου. Το μυστικό; Να είναι όλα φρέσκα! Εκεί είναι η επιτυχία. Παίρνω ένα συγκεκριμένο κομμάτι από φρέσκο μοσχαράκι γάλακτος για τον κιμά μου, το ψωμάκι το φτιάχνω μόνος μου, το μπέικον είναι αληθινό μπέικον και όχι πολτός, η BBQ sauce μου είναι από την Αμερική, ακόμη και το αλάτι που βάζω έχει τη σημασία του».
Ο Sam γύρισε από την Αμερική το ’15 και την ίδια χρονιά άνοιξε το πρώτο του εστιατόριο στα Χανιά. Κατά τύχη. Είχε πάει στην Κρήτη για να βρει σπίτι στο γιο του που πέρασε στο Πολυτεχνείο εκεί. Ερωτεύτηκε την πόλη με την πρώτη ματιά και αποφάσισε να μείνει. Τον λάτρεψαν όλοι, γιατί ο Sam είναι καλλιτέχνης κι έξω καρδιά: εκτός από φοβερός μπεργκερομάγειρας, παίζει μουσική, τραγουδάει και αστειεύεται. Το Sam Burgers της Αθήνας, μια ανάσα από το σταθμό του μετρό Συγγρού Φιξ, άνοιξε τον περασμένο Μάιο. Και γνωρίζει τέτοια επιτυχία που από τότε μέχρι σήμερα ο Sam έχει ζυμώσει τόνους και τόνους κιμά!
Ο Sam επιμένει ότι πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσω το ομώνυμο Sam Burger. Αφού γνέφω καταφατικά, χάνεται για λίγα λεπτά στην κουζίνα, ύστερα επιστρέφει με ένα πελώριο burger και χρυσαφένιες πατατούλες. «Αυτό είναι το X Large μέγεθος;» ρωτάω. «Μα όχι!», λέει ο Sam «είναι το κανονικό!». Στην πρώτη μπουκιά νομίζω αλληθώρισα. Για τι να πρωτοπώ; Για το συννεφένιο, βουτυράτο ψωμάκι (που για εμένα ο Sam θα έπρεπε να το κάνει πατέντα); Για το ζουμερότατο μπιφτέκι; Για το τραγανό, πεντανόστιμο μπέικον; Για το άψογο καραμελωμένο κρεμμύδι; Για τις σάλτσες (mayo και BBQ Mississippi sauce) που έδεναν όλα τα υλικά μεταξύ τους φέρνοντας την απόλυτη αρμονία; Μα τον Θεό των burgers, τούτο εδώ το μπιφτεκόψωμο ήταν από τα καλύτερα της ζωής μου! Γεγονός που μάλλον αποκάλυψε το γουρλωμένο βλέμμα μου, έτσι που ο Sam έβαλε τα γέλια. «Στο είπα: όποιος έρχεται εδώ, φεύγει με χαμόγελο», λέει και τρέχει πάλι τραγουδώντας στην κουζίνα.
Υ.Γ. Στον κατάλογο θα βρεις 10 burgers με μοσχάρι και 4 με κοτόπουλο. Να τα δοκιμάσεις όλα, ένα προς ένα. Αποκλείεται να μην σε ενθουσιάσουν. Μαζί να πάρεις οπωσδήποτε πατάτες, αλλά και το Dr Pepper, το all time classic αναψυκτικό της Αμερικής, πιο παλιό και από την Coca Cola!
Δράκου 3-5, Κουκάκι, 210 7546066, Fb: Sam Burgers, Instagram: @samburgers_gr, Και delivery μέσω efood και Wolt
INFO
Στον κατάλογο θα βρεις 10 burgers με μοσχάρι και 4 με κοτόπουλο. Να τα δοκιμάσεις όλα, ένα προς ένα. Στα οπωσδήποτε οι πατάτες, αλλά και το Dr Pepper, το all time classic αναψυκτικό της Αμερικής, πιο παλιό και από την Coca Cola! Και delivery μέσω efood και Wolt
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μόλις δυο μήνες στη Φιλοθέη κι έχει ήδη το δικό του φανατικό κοινό
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.