Μελομακάρονα: Zuccherino, Αφοί Ασημακόπουλοι, ΑπLa, Παπαπαρασκευάς, Overoll, Desire, Ρεμούνδος, Iceroll, Βηρυττός, Κωνσταντινίδης, Sweet Alchemy
Αν το καλοκαίρι το μετράμε με παγωτά, τα Χριστούγεννα τα μετράμε με μελομακάρονα. Σηματοδοτούν την έναρξη της εορταστικής περιόδου και, αν στη θέα τους όλοι αναφωνούμε «Ωχ, βγήκαν από τώρα;», από μέσα μας λέμε «φέρε ένα ακόμα…». Οι μικρές, τραγανές απ’ έξω και ζουμερές από μέσα μπουκίτσες ανήκουν στην κατηγορία του πειρασμού που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί. Αποτελούν το σούπερ-γλυκό πρωινό. Το ιδανικό συνοδευτικό του καφέ. Το τέλειο επιδόρπιο μετά από κάθε γεύμα. Εδώ, ας θυμίσω σε όλους μας τις αναρίθμητες φορές που έχουμε καταβροχθίσει δυο-δυο τα μελομακάρονα στις 7 το πρωί μετά από επικό γιορτινό ξενύχτι. Βγήκαμε βόλτα στην Αθήνα, δοκιμάσαμε και σας παρουσιάζουμε τα κλασικά αλλά και σε εναλλακτικές εκδοχές μελομακάρονα της πόλης.
Zuccherino
Πρόκειται για best seller πρόταση. Παραδοσιακά μελομακάρονα τραγανά και μελωμένα, αρωματικά και γαρνιρισμένα με ελληνικό μέλι και καρύδι. Αν είναι κολασμένα; Ναι είναι! Πρωτέως και Σειρήνων, Παλαιό Φάληρο, 2109830869
Αφοί Ασημακόπουλοι
Το παλαιότερο οικογενειακό ζαχαροπλαστείο της Αθήνας, από το 1915, δίνει ρεσιτάλ σε ό,τι έχει να κάνει με παραδοσιακά γλυκά και συνταγές. Τα μελομακάρονά του μας προσφέρουν ένα γαστρονομικό ταξίδι στις γεύσεις των παιδικών μας χρόνων. Αξίζουν 1000%. Αν πάτε, μην παραλείψετε και τις δίπλες τους. Χ. Τρικούπη 82, Αθήνα, 2103610092
ΑπLa Baked Goods
Ακούσατε-ακούσατε: Gluten-free για όσους δεν θέλουν γλουτένη, vegan για όσους κάνουν χορτοφαγική διατροφή και sugarfree για όσους προσέχουν. Το καλύτερο; Είναι και πεντανόστιμα! Για τους πιστούς vegan αναγνώστες μας που δεν τρώνε ούτε μέλι, μάθαμε ότι αυτά τα μελομακάρονα αντί για ζάχαρη ή μέλι, περιέχουν σιρόπι από γλυκαντικά φυτικής προέλευσης. Αλαμάνας 21, Ν. Ιωνία, 2144109880
Παπαπαρασκευάς
Από μόνο του λόγος για να κατεβείτε στα Νότια. Με καταγωγή από τις Σέρρες, φτιάχνει τα μοναδικά μελομακάρονα-ισλί, δηλαδή στην παραδοσιακή μικρασιατική εκδοχή τους. Γεμιστά με ψιλοκομμένα και καβουρδισμένα καρύδια, σκαλίζονται στο χέρι και αποκτούν το ιδιαίτερο σχήμα τους. Παπανδρέου 13, Γλυφάδα, 2108980220
Overoll
Η talk of the town croissanterie της Αθήνας, προτείνει φέτος τη δική της εκδοχή μελομακάρονου. Αφράτη ζύμη στριφτού κρουασάν με κανέλα, γαρίφαλο, πορτοκάλι, μέλι και πασπαλισμένο με pecan. Κρουασανένια υφή - γεύση μελομακάρονου; Εδώ μιλάμε για απογείωση... Πραξιτέλους 27, Αθήνα, 2114198151
Desire
Ζαχαροπλαστείο-σταθμός της Αθήνας, το Desire, με παράδοση στην ποιότητα από το 1962, ζυμώνει, ψήνει και σιροπιάζει καθημερινά τα πιο ντελικάτα μελομακάρονα που έχετε δοκιμάσει ποτέ. Δημοκρίτου 6, Αθήνα, 2103632333
Ρεμούνδος
Για τον γνωστό φούρνο στην Κυψέλη, οι συστάσεις είναι μάλλον περιττές. Φημίζεται για τα τυροπιτάκια και την πάστα φλώρα του, όμως και τα μελομακάρονά του είναι… οσκαρικά. Τραγανά και ζουμερά ταυτόχρονα, με έντονο το άρωμα του πορτοκαλιού, κερδίζουν μια θέση στην καρδιά μας. Κυψέλης 37, Κυψέλη, 2108215808
Iceroll
Να και κάτι διαφορετικό: ρολάκια παγωτού με γεύση μελομακάρονο. Τα μελομακάρονα ψιλοκόβονται και αναμειγνύονται με παγωτό, έπεται το γνωστό «καράτε» για να γίνουν τα υλικά ένα και καταλήγουμε σε ένα κυπελάκι με παγωτό μελομακάρονο και toppings μέλι και καρύδι. Ωραίο και για τον δρόμο. Γιαννιτσοπούλου 2, Γλυφάδα, 2108945009
Βηρυττός
Εργαστήριο ζαχαροπλαστικής που είναι αδύνατον να χάσει κανείς καθώς τα αρώματα της Ανατολής και το ζεστό βούτυρο που μοσχοβολά από το χιλιόμετρο σε οδηγούν κατευθείαν στην πόρτα του. Κλασικά μελομακάρονα, σε μέγεθος μπουκίτσας τα οποία μελώνονται και πασπαλίζονται με άφθονο καρύδι μπροστά σας. Για τους «δεν λιγώνομαι ποτέ» θα τα βρείτε και με επικάλυψη σοκολάτας υγείας. Δεν περιγράφω άλλο! Φορμίωνος 264, Βύρωνας, 2107641717
Κωνσταντινίδης
Έχουμε και λέμε: Χοντροκομμένο κίτρινο αλεύρι, φρεσκοκοπανισμένη κανέλα και μοσχοκάρυδο, συναντούν φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και εξαιρετικής ποιότητας λάδι, με αποκορύφωμα το θυμαρίσιο μέλι και τα καβουρδισμένα καρύδια. Το λες και συνάντηση κορυφής! 12 καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, 2107711744, 2107711744
Sweet Alchemy by Stelios Parliaros
Τα Χριστούγεννα κάνουμε πάντα μια στάση από τον «Παρλιάρο» για μελομακάρονα. Όλοι το ξέρουν αυτό. Ο διασημότερος Έλληνας pastry chef, φτιάχνει τα μελομακάρονα παραδοσιακά με μπόλικα κανελογαρίφαλα και με το πιο αρωματικό σιρόπι που έχετε γευτεί ποτέ. Ηροδότου 24, Κολωνάκι, 210 7240205
Αν θέλετε να πειραματιστείτε με τη συνταγή του, αυτά είναι τα υλικά και η εκτέλεση για τα καλύτερα μελομακάρονα, δια χειρός Στέλιου Παρλιάρου (Πηγή: www.steliosparliaros.gr):
ΥΛΙΚΑ
400 γρ. χυμός πορτοκαλιού
530 γρ. ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο (δίνει ωραίο άρωμα)
30 γρ. άχνη ζάχαρη
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/4 κ.γ. κανέλα
1/5 κ.γ. γαρίφαλο
1 πορτοκάλι, το ξύσμα του
1200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κιλό καρύδια χοντροκομμένα για το σερβίρισμα
μέλι για το μέλωμα
Σιρόπι
500 γρ. νερό
700 γρ. ζάχαρη
1 πορτοκάλι κομμένο στα 2
2 ξυλάκια κανέλας
100 γρ. μέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό (από όταν αρχίσει ο βρασμός) και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.
Μελομακάρονα
Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτουμε την άχνη, τη σόδα και όλα τα μυρωδικά μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι πολύ καλά και προσθέτουμε το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει).
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη ή σε σήτα για να αποκτήσει σαγρέ όψη. Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά περίπου, έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Μόλις βγουν από το φούρνο τα ρίχνουμε ζεστά στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν.
Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε μια στρώση από τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.