Θεματα

Ο μισελενάτος Jason Atherton στο Santa Marina Mykonos

Ο ροκ σταρ, επιδραστικός σεφ και κριτής του τελικού του ελληνικού Masterchef ανοίγει στο Santa Marina Mykonos το «Mykonos Social», το πρώτο του εστιατόριο στη Μεσόγειο.

Δημήτρης Παπαδόπουλος
Δημήτρης Παπαδόπουλος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Jason Atherton

Jason Atherton, ο κριτής στον τελικό του Masterchef: η απόφαση να γίνει σεφ, τα αστέρια Michelin και το εστιατόριο «Mykonos Social» στο Santa Marina Mykonos

«Να είσαι καλύτερος αύριο από ό,τι ήσουν σήμερα. Αν το κάνεις καθημερινά, δεν μπορεί παρά να πετύχεις». Στον σπουδαίο σεφ Jason Atherton, που θήτευσε δίπλα στον Pierre Koffmann, τον Marco Pierre White, τον Ferran Adria at el Bulli και τον Gordon Ramsay για δέκα περίπου χρόνια, ανήκουν εστιατόρια σε όλον τον κόσμο, από τη βάση του το Λονδίνο μέχρι τη Σαγκάη, το Ντουμπάι, τη Νέα Υόρκη και το Σεν Μόριτζ, έχει συγγράψει βιβλία, έχει κερδίσει αστέρια Michelin και μάλιστα το πρώτο στην εναρκτήρια χρονιά του εστιατορίου του Polen Street Social, ετοιμάζεται για την απόβασή του στη Μύκονο: στο Santa Marina Mykonos ανοίγει το πρώτο του εστιατόριο, το πρώτο στη Μεσόγειο. Όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη πρεμιέρα στις 16 Ιουνίου, με τον ίδιο να βρίσκεται εκεί, στον φιλόξενο χώρο που η θέα του είναι η ιδιωτική παραλία του Santa Marina Mykonos και ο απίθανος ορίζοντας.

Jason Atherton, «Mykonos Social» στο Santa Marina Mykonos.

195104860_248064590420299_1032505641974568593_n.jpg

Jason Atherton: Μια μυθιστορηματική ζωή

«Ο μόνος άνθρωπος που υπήρξε ποτέ αντίπαλός μου είναι ο εαυτός μου. Είναι σημαντικό να έχουμε πρότυπα και φιλοδοξίες, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ επικίνδυνο να ξεκινήσετε να μπαίνετε σε αντιπαλότητες». Η ζωή του είναι μυθιστορηματική: από τα δύσκολα παιδικά του χρόνια μέχρι την απόφασή του να το σκάσει στα 16 του χρόνια από το Skegness, μια παραλιακή πόλη κοντά στο Λίνκολνσάιρ, για το Λονδίνο. «Δεν ήξερα ότι ήθελα να γίνω σεφ, επειδή η μαμά μου με τάιζε μπιζέλια στην Τοσκάνη ή κάτι τέτοιο - η παιδική μου ηλικία δεν ήταν καθόλου έτσι. Τρώγαμε ψητά φασόλια σε τοστ», λέει γελώντας σε συνέντευξή του. «Η επιτυχία μου εξαρτάται από τον χαρακτήρα μου. Η πρώτη μου δουλειά ως σεφ ήταν σε ένα τοπικό ξενοδοχείο στο Skegness, και θυμάμαι απλώς να λέω στον εαυτό μου "Αν πρόκειται να το κάνω για τα επόμενα 50 χρόνια, καλύτερα να το κάνω πολύ καλά. Ήμουν πάντα ο τύπος του όλα ή τίποτα"», θα πει.

Jason Atherton

Το 2001 εργάζεται για το Gordon Ramsay Group και γίνεται ο executive chef του Verre στο Dubai. Το 2005 επέστρεψε στο Λονδίνο όπου μαζί με τον Γκόρντον άνοιξε το εξαιρετικά επιτυχημένο Maze. Ακολούθησαν εντατικά λανσαρίσματα, από την Πράγα μέχρι τη Μελβούρνη και το Κατάρ. Φεύγοντας από τον όμιλο Ramsay, ανοίγει το 2010 το δικό του εστιατόριο στη Σαγκάη. Τον επόμενο χρόνο ξεκινά η χρυσή ιστορία του Pollen Street Social στο Mayfair. Πολύ σύντομα κερδίζει το πρώτο αστέρι Michelin του. Ακολούθησαν το Little Social, μια μπρασερί ακριβώς απέναντι από το Social και το Social Eating House στο Soho. Το Commune Social στη Σαγκάη, το Ham & Sherry στο Χονγκ Κονγκ, το Berners Tavern στο ξενοδοχείο EDITION στο Λονδίνο το 2013.

Jason Atherton

Τον χαρακτηρίζει η εργατικότητα, η δημιουργικότητα, το πάθος. «Μου αρέσει πολύ το φαγητό. Θα είναι η εμμονή μου μέχρι να πεθάνω. Για να είσαι καλός σε οτιδήποτε πρέπει να έχεις εμμονή. Αν θέλεις να γίνεις πρωταθλητής Ολυμπιακού επιπέδου δεν μπορεί απλώς να πας σε μια πίστα αγώνων και να πεις θέλω να γίνω Ολυμπιονίκης. Πρέπει να εμφανιστείς το επόμενο πρωί, νωρίτερα από όλους τους άλλους, και τότε ο προπονητής να πει: περίμενε ένα λεπτό, ποιος είναι αυτός; Είναι το ίδιο στο μαγείρεμα».

Jason Atherton

Το 2014 τον βρήκε να ανοίγει το City Social στο Tower 42 του Λονδίνου και το Aberdeen Street Social στο Χονγκ Κονγκ. Έπειτα το Clocktower στη Νέα Υόρκη, το Social Wine & Tapas στο Μάρλεμπον του Λονδίνου, το Social στο Ντουμπάι. Παράλληλα τα βιβλία του γίνονται best seller ενώ με τη συμμετοχή του σε τηλεοπτικές παραγωγές, όπως το «My Kitchen Rules», γράφει τη δική του ιστορία. Η κούρσα δεν σταματά μέχρι το ξέσπασμα της καραντίνας. Τα εστιατόρια έμειναν κλειστά, εκείνος έκανε Instagram live με συνταγές για τους θαυμαστές του, δίπλα του πάντα το στήριγμά του, Irha, αλλά και οι τρεις του κόρες. Η μικρή είναι μόλις ενάμιση έτους αλλά με τις άλλες δύο μαγείρεψαν αρκετά μαζί στα live του. Αμέσως μόλις το Λονδίνο επέστρεψε στην κανονικότητα, άνοιξε το Harrods Social, ένα εστιατόριο στην καρδιά του θρυλικού πολυκαταστήματος που σερβίρει ένα καλοσχεδιασμένο μενού με υγιεινές προτάσεις από locally sourced πρώτες ύλες.

Επόμενος σταθμός: Santa Marina Mykonos

Από την πρώτη στιγμή που φτάνεις στο Santa Marina, a Luxury Collection Resort, Mykonos, όλες οι αισθήσεις σου απολαμβάνουν το μοναδικό αίσθημα ελευθερίας: φιλοξενία και περιποίηση πολλών αστέρων με τα 101 δωμάτια, τις σουίτες και τις αιχμηρής αισθητικής βίλες που βλέπουν τον απίθανο όρμο. Στους καταπράσινους και φροντισμένους κήπους χάνεις την αίσθηση του χρόνου, όπως και στο Ginkgo Spa, το μεγαλύτερο και το πιο καλαίσθητο spa στο Αιγαίο. Το Condé Nast Traveller το κατέταξε ως το νούμερο ένα θέρετρο στην Ελλάδα −στο πλαίσιο του «Gold List» του περιοδικού 2020, μια ετήσια σύνοψη των καλύτερων θέρετρων στον κόσμο που «θέτουν το πρότυπο που ακολουθούν άλλοι»−, θα αποκαλύψει επίσης την ολοκληρωμένη ανακαίνιση στις, απαράμιλλης πολυτέλειας, βίλες του. 

Jason Atherton, «Mykonos Social» στο Santa Marina Mykonos.
«Mykonos Social» στο Santa Marina Mykonos.

Jason Atherton, «Mykonos Social» στο Santa Marina Mykonos.
«Mykonos Social» στο Santa Marina Mykonos.

Εκεί γράφεται μια νέα σελίδα στη γαστρονομική βίβλο της Μυκόνου των μεγάλων αφίξεων και της μεγάλης ιστορίας της κουζίνας. Ο Jason Atherton, μαζί με τον executive chef, ετοίμασαν ένα μενού που η βάση του είναι η Ελλάδα με τα φρέσκα ψάρια και τις ελληνικές κοπές κρεάτων, είναι η Μεσόγειος με το βλέμμα στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή. Πολύ σύντομα, στις 16 Ιουνίου, θα ανοίξει τις πόρτες του. «Δουλεύαμε για περισσότερους από 18 μήνες, ανακοινώνω το άνοιγμα το Mykonos Social στο Santa Marina Mykonos. Μια ευχάριστη είδηση μέσα στον ζόφο της εποχής», θα πει στο Instagram του μερικούς μήνες πριν.

122920956_363136248259979_8571178528123931796_n.jpg

Το Mykonos Social θα είναι ανοιχτό μεσημέρι και βράδυ για όσους μένουν στο θέρετρο αλλά και για επισκέπτες. Το περιοδικό Tatler περιέλαβε το Santa Marina στη λίστα με τα καλύτερα θέρετρα για την εξαιρετική ιδιωτικότητα και αποκλειστικότητα, με το περιοδικό να επαινεί το ακίνητο για το ότι είναι το «πιο λαμπερό μέρος για να διασκεδάζεις απαρατήρητος». Καλό καλοκαίρι, λοιπόν!

Jason Atherton

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ