- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Εάν ερωτηθείς τι περιέχει ένα ποτήρι γάλα, το πιο πιθανό είναι να απαντήσεις ασβέστιο, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία. Ήξερες ότι το λευκό ποτήρι που απολαμβάνεις στο πρωινό σου, στον καφέ σου ή στην μαγειρική είναι ένα κοκτέιλ από αυξητικές ορμόνες, αντιβιοτικά και αναλγητικά, χοληστερόλη και λιπαρά;
Πολλοί πιστεύουν ότι το γάλα είναι απαραίτητο για την διατροφή του ανθρώπου. Δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει ότι το μητρικό γάλα για το μωρό είναι το ότι πιο αγαθό και πολύτιμο υπάρχει καθώς του παρέχει θρεπτικά συστατικά και αντισώματα απαραίτητα για την επιβίωση και ανάπτυξη του. Ο άνθρωπος όμως είναι το μοναδικό θηλαστικό το οποίο συνεχίζει να καταναλώνει γάλα και στην ενήλικη ζωή του.

1. Δεν είμαστε σχεδιασμένοι για να καταναλώνουμε γάλα άλλων θηλαστικών. Υπολογίζεται ότι το 70% του πληθυσμού έχει δυσανεξία στο βασικό σάκχαρο του γάλακτος, την λακτόζη.
2. Έχει πλέον καταρριφθεί ο μύθος του ότι το γάλα είναι καλή πηγή ασβεστίου. Οι επιδημιολόγοι έχουν κατά καιρούς αναφέρει τα αυξημένα ποσοστά οστεοπόρωσης σε πληθυσμούς που χαρακτηρίζονται από μεγάλη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων όπως οι Η.Π.Α και η Φινλανδία. Μπορεί δηλαδή το γάλα να περιέχει ασβέστιο, έχει όμως και άλλους παράγοντες οι οποίοι εμποδίζουν την απορρόφηση του από τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι φυτικές πηγές ασβεστίου όπως αποξηραμένα φρούτα, σπανάκι, φασόλια, αμύγδαλα, ακόμα και κάποια είδη ψαριού έχουν πολύ περισσότερα οφέλη στον οργανισμό.
3. Αποτελεί μορφή βασανισμού των ζώων. Κανένα ζώο δεν είναι σχεδιασμένο να παράγει γάλα όλη του τη ζωή. Οι αγελάδες φυσιολογικά παράγουν γάλα για τα μικρά τους την περίοδο που θα τα γεννήσουν. Στις γαλακτοβιομηχανίες τα ζωντανά παροχετεύονται με ορμόνες όπως η BGH, για να αυξήσουν την παραγωγή γάλατος. Η αγελάδα φυσιολογικά ζει 25 χρόνια αλλά λόγω των χημικών και της μεταχείρισης της στην βιομηχανία θα ζήσει 5 χρόνια και στη συνέχεια το κρέας της θα πουληθεί για τροφή κατοικίδιων ή χαμηλής ποιότητας junk food.
Υπάρχουν πολλά ντοκιμαντέρ τα οποία παρουσιάζουν την αλήθεια πίσω από τις βιομηχανίες παραγωγής γάλατος και θεωρώ ότι όποιος καταναλώνει γάλα θα πρέπει να ξέρει πως παράγεται και τι κάνουν οι εταιρίες που ενισχύει με την αγορά αυτή.
Διότι το να παρουσιάζουν μια χαμογελαστή οικογένεια το πρωί και ένα υγειές αγελαδάκι δεν σημαίνει ότι αυτή είναι η πραγματικότητα καθώς ο τρόπος παραγωγής γάλατος πλέον δεν είναι όπως τον έχουμε στο μυαλό μας με την γιαγιούλα που αρμέγει υπομονετικά σε έναν αγρό.
Σήμερα υπάρχουν πολλές εναλλακτικές στο ζωικό γάλα όπως το γάλα αμυγδάλου, σόγιας, καρύδας και άλλα, οι οποίες απορροφώνται καλύτερα από τον άνθρωπο και είναι φιλικές προς το περιβάλλον.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.