- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Στη Σύρο τρως καλά
Το βιβλίο της Μαρίτσας Μακρυωνίτου «Σύρος: γεύσεις και αρώματα» δείχνει τον τρόπο
«Σύρος: γεύσεις και αρώματα»: Χαρακτηριστικές γεύσεις της συριανής κουζίνας και εύκολες παραδοσιακές συνταγές από τη Μαρίτσα Μακρυωνίτου
Η Σύρος έχει παράδοση στην κυκλοφορία βιβλίων μαγειρικής. Ήταν το 1828 όταν ο γιατρός και λόγιος Π. Ζωντανός απευθύνθηκε στην ακμάζουσα τυπογραφία του νησιού και για πρώτη φορά στην Ελλάδα κυκλοφόρησε έναν οδηγό με συνταγές, οι οποίες εστίαζαν αποκλειστικά στην ευρωπαϊκή κουζίνα. Έκτοτε η αλυσίδα συνεχίζεται, με τελευταίο κρίκο το βιβλίο «Σύρος: γεύσεις και αρώματα», που υπογράφει η δημιουργική Μαρίτσα Μακρυωνίτου, με πολλά ένσημα στον τομέα της εστίασης.
Τα αρώματα και οι γεύσεις από τη θρυλική ταβέρνα του «Τεμπέλη» στα σκαλάκια της Ανάστασης ήταν αυτά που σημάδεψαν τη μνήμη της μαγείρισσας-συγγραφέως και δικαίως τα τιμά στην εισαγωγή της. Οι υπόλοιπες σελίδες γεμίζουν με προτάσεις γαστριμαργίας οι οποίες βασίζονται αποκλειστικά στα υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα εξαιτίας των οποίων «βλέπουμε ως διά μεγεθυντικού φακού πάσας του βίου τας Απολαύσεις», όπως έγραφε ο ντόπιος Εμμανουήλ Ροΐδης ξεκινώντας με την παραδοχή «αν και συριανός, ούτε λαίμαργος είμαι, ούτε φαγάς, τα δε καλά γεύματα εξετίμον για την επερχόμενη ιλαράν της ψυχής διάθεσιν».
Την ιλαράν της ψυχής διάθεσιν την αναζητούν οι συνταγές της Μαρίτσας, που ξέρει ότι τα χόρτα του βουνού μπορούν να συνδυαστούν με το τυροβολάκι Σύρου και προσφέρει στους αναγνώστες τις λεπτομέρειες.
Τσιγαριστά άγρια χόρτα του βουνού με τυροβολάκι Σύρου
Υλικά
1 κιλό χόρτα του βουνού πλυμένα καλά και ζεματισμένα.
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
Λίγο λαδάκι
Φρέσκο μάραθο ή άνιθο ψιλοκομμένο
10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
Ένα κρασοπότηρο ελαιόλαδο
Τρεις σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Μισό κρασοπότηρο «κουμπιά» κάπαρης ξεπλυμένα από την άλμη
Ένα κρασοπότηρο συριανό λευκό κρασί
Μισό τυροβολάκι
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Τσιγαρίζουμε ελαφρώς το κρεμμυδάκι, το σκόρδο, τον άνιθο ή μάραθο στο λάδι, ρίχνουμε τα ντοματίνια, την κάπαρη και στο τέλος τα χόρτα. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε ελαφρώς, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και αλατοπιπερώνουμε. Κατεβάζουμε τη φωτιά και τρίβουμε με τα χέρια μας το τυροβολάκι, ανακατεύουμε τα χόρτα μας και σερβίρουμε.
Από τα πιο ιδιαίτερα προϊόντα του νησιού είναι τα λουκάνικα, τα οποία βρίσκουμε συντροφιά με μάραθο και αποξηραμένα βερίκοκα και επειδή ήδη ξεχύνονται μυρωδιές, ιδού η πλήρης συνταγή.
Συριανό λουκάνικο με μάραθο και αποξηραμένα βερίκοκα
Υλικά
Τέσσερα λουκάνικα Σύρου κομμένα σε ροδέλες
Μισή κόκκινη πιπεριά, σε φετούλες
Μισή πράσινη πιπεριά, σε φετούλες
Μία κουταλιά της σούπας σιναπόσπορο
16 βερίκοκα αποξηραμένα
Ένα ξερό κρεμμύδι πολτοποιημένο
Δύο κουταλιές της σούπας μουστάρδα
Ένα κρασοπότηρο ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Ένα κρασοπότηρο λευκό κρασί Σύρου
Εκτέλεση
Τσιγαρίζουμε στο λάδι, το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το λουκάνικο, να μαραθούν και σβήνουμε με κρασί, ρίχνουμε τη μουστάρδα, τον σιναπόσπορο, τα βερίκοκα, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό. Σκεπάζουμε και βράζουμε για μισή ώρα, να χυλώσει και να καραμελώσουν τα βερίκοκα.
Εδώ και χρόνια, η τοπική γαστρονομία είναι συνώνυμο του τυριού Σαν Μιχάλη, το οποίο η Μαρίτσα σερβίρει με βρώμη και γλυκό του κουταλιού κάπαρη! Το αποτέλεσμα είναι ιδανικό για να συνοδεύει το κρασί, ιδιαιτέρως να προέρχεται από την διαρκώς επεκτεινόμενη οινοποιεία του νησιού.
Τυρί σαν Μιχάλη με βρώμη και γλυκό του κουταλιού κάπαρη
Υλικά
Ένα κομμάτι τυρί Σαν Μιχάλη πάχους ενός δαχτύλου.
Ένα φλιτζάνι του τσαγιού βρώμη.
Ένα φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι.
Νερό για το πάναρισμα.
Δύο αυγά χτυπημένα.
Δύο κουταλιές της σούπας γλυκό του κουταλιού κάπαρη.
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα.
Εκτέλεση
Βρέχουμε με το νερό γύρω γύρω το τυρί, το περνάμε από το αλεύρι, μετά το αυγό και τέλος από την βρώμη. Τηγανίζουμε στο καυτό λάδι και από τις δύο πλευρές και το αφήνουμε σε χαρτί, λίγα λεπτά ακόμα να στραγγίξει. Σερβίρουμε με το γλυκό κάπαρη.
Για τις υπόλοιπες γεύσεις αφήνουμε τα αρώματα να μας οδηγήσουν στην έκδοση «Σύρος, γεύση και αρώματα της Μαρίτσας», ένα βιβλίο που θα ομορφύνει την κουζίνα και στη συνέχεια τα τραπέζια μας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.