Fusion του καλοκαιριού: Μελιτζάνες με σκόρδο και τζίντζερ
Η διαφορετική εκδοχή μιας κλασικής κινέζικης συνταγής
Ο Δημήτρης Ξανθούλης μας δίνει τη συνταγή για μελιτζάνες με σκόρδο και τζίντζερ
Ημίφως το μεσημέρι, με κλεισμένα παντζούρια και το φως να μπαίνει από τις γρίλιες, δροσερή κουζίνα και στο τραπέζι, μικροί λόφοι από τηγανισμένα λαχανικά: μελιτζάνες, κολοκυθάκια και πιπεριές, σε θερμοκρασία δωματίου, σάλτσα ντομάτας ξεχωριστά και κρύο, από το ψυγείο, γιαούρτι – αληθινό φυσικά, είναι για μένα η απόλυτη γαστρονομική μνήμη των παλιών Καλοκαιριών.
Οι μελιτζάνες κυρίως, το πιο αγαπημένο λαχανικό του Καλοκαιριού, μαγειρεμένες με πολλούς τρόπους, (τηγανητές, στον φούρνο, κοκκινιστές, με κρέας, σε πουρέ με κοκκινιστό, μελιτζανοσαλάτα, ψητές στα κάρβουνα κλπ. κλπ.), υπήρχαν στο τραπέζι σχεδόν καθημερινά.
Αυτό φαίνεται να μου έχει μείνει από τότε και πάντα για ασφάλεια τις αγοράζω να υπάρχουν στο ψυγείο και τις μαγειρεύω με χίλιους τρόπους. Κάτι σαν ελιξίριο εναντίον του καύσωνα ή σαν αποτρεπτικό φυλαχτό στις δύσκολες μέρες που φαίνεται ότι έρχονται… Δεν μου το βγάζετε από το μυαλό ότι το healing είναι και ψυχολογικό!
Πιο κάτω σας δίνω μια δικιά μου εκδοχή μιας κλασικής κινέζικης συνταγής: μελιτζάνες με σκόρδο (红烧茄子), όπου αντικατέστησα το άχρωμο κινέζικο λάδι, με αρωματικό ελαιόλαδο από τη Μάνη και πρόσθεσα βασιλικό, κλείνοντας έτσι το μάτι στο άλλο αγαπημένο μου καλοκαιρινό φαγητό: το ratatouille ή τουρλού, και προσθέτοντας καυτερές πιπεριές, από τον αγαπημένο μου μανάβη από το Μπαγκλαντές στην οδό Σωκράτους, που πολύ συχνά, όταν δεν έχει χάλκινα κέρματα μου τις δίνει αντί για ρέστα…
Στη Μάνη παρεμπιπτόντως, από όπου και γύρισα εχθές, αρκεί να πεις τη λέξη μόνο «καυτερή» και θα καλέσουν το 100… σιχαίνονται οτιδήποτε πικάντικο!
Υλικά για 2 μερίδες:
- 4-5 Μελιτζάνες τσακώνικες, περίπου 750 – 800 γρ.
- 1 πράσινη πιπεριά
- 6-7 τοματίνια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 3εκ. περίπου τζίντζερ
- 1 καυτερή πιπεριά προαιρετικά (ή όσο αντέχετε)..
- 1½ καστανή ζάχαρη
- 1κ. σ. σόγια
- 2κ. σ. ξύδι
- 4κ. σ. ελαιόλαδο
- Φύλλα βασιλικού, ή κόλιαντρο, ή μαϊντανός
Εκτέλεση:
- Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μεγάλα μπαστουνάκια
- Τις αλατίζουμε καλά και τις αφήνουμε να σταθούν κανένα μισάωρο (αυτό τις εμποδίζει από το να ρουφήξουν πολύ λάδι στο τηγάνισμα)
- Κόβουμε την πιπεριά σε λωρίδες και τα τοματίνια εγκάρσια
- Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το τζίντζερ και την καυτερή πιπεριά
- Ξεπλένουμε τα μπαστουνάκια μελιτζάνας από το αλάτι και τα στεγνώνουμε καλά με μία πετσέτα κουζίνας
- Σοτάρουμε τις μελιτζάνες και την πιπεριά, σε ένα αντικολλητικό γουόκ, ή βαθύ τηγάνι, σε δύο η τρεις δόσεις – ανάλογα με το μέγεθος του γουόκ με μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο την κάθε φορά, μέχρι να μαλακώσουν και να «αρπάξουν» ελαφρά
- Τις βάζουμε σε στρώματα, με χαρτί κουζίνας ενδιάμεσα, έτσι ώστε να απορροφήσουν τα λάδια..
- Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά στο τηγάνι, με μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, το σκόρδο το τζίντζερ και την καυτερή πιπεριά
- Προσθέτουμε τα σοταρισμένα λαχανικά, τα τοματίνια και τη ζάχαρη και σοτάρουμε για 2 λεπτά, ή μέχρι να καραμελώσουν ελαφρά
- «Σβήνουμε» με τη σόγια και το ξύδι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό
- Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού
- Τις σερβίρουμε με ρύζι ατμού
Ρύζι ατμού
Για να μην σας ξαναβγεί λαπάς το ρύζι:
- Μουσκεύουμε το ρύζι σε αλατόνερο κανένα εικοσάλεπτο
- Το ξεπλένουμε καλά σε τρεχούμενο νερό, μέχρι το νερό να βγαίνει «καθαρό»
- Το βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με ίση ποσότητα νερού
- Το βάζουμε ξεσκέπαστο στο ηλεκτρικό μάτι στο δυνατό, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει
- Σκεπάζουμε, σβήνουμε και το αφήνουμε στο μάτι για κανένα 15λεπτο
- Ανακατεύουμε για να «πάρει» αέρα, το σκεπάζουμε πάλι και το αφήνουμε στο μάτι της κουζίνας, για άλλα 5 λεπτά
- Το κάνω συνήθως με μπασμάτι…
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.