Κοτόπουλο με μπάμιες step by step
Μια παραλλαγή της κλασικής συνταγής που συναντά τη Γαλλική σπεσιαλιτέ από τη Λυόν “Poulet au vinaigre”
Ο Δημήτρης Ξανθούλης μας δίνει τη συνταγή για κοτόπουλο με μπάμιες
Δεν θέλω να σας στεναχωρήσω, αλλά βλέπω στη γυάλα μαύρα σύννεφα και άλλα lock down… Ίσως όχι όπως το προηγούμενο, αλλά πάντως πρέπει να μαζευτούμε. Εδώ στο κέντρο της αθηναϊκής ακολασίας όπου μένω, βλέπω ότι τα μικρά αγόρια και κορίτσια δεν χαμπαριάζουν με τίποτα. Τις προάλλες είχα πάει σε ice cream parlor στην οδό Πετράκη, όπου μπήκαν μέσα κάτι μορφονιοί – ξέρετε, ντυμένοι στα μαύρα και με πολλά τζοβαΐρια στα δάχτυλα κλπ – χωρίς μάσκα χωρίς τίποτα και με το ύφος του απυρόβλητου μας κοιτούσαν ενοχλημένοι όταν αναγκάστηκα να τους κάνω την παρατήρηση που θα έπρεπε να είχαν κάνει οι πωλήτριες, που αμήχανες μας κοιτούσαν πίσω από το ψυγείο με τα παγωτά και τα γλυκά..
Τι να πω, μέσα αδελφές μου, καμιά μαγειρική πού και πού, βόλτες, κανένα μπάνιο στη Βουλιαγμένη και ο αθηναϊκός Αύγουστος θα περάσει απαλά - και εάν δηλητηριάσει κανείς τον Ερντογάν ακόμη απαλότερα.
Σας δίνω παρακάτω τη δική μου εκδοχή μιας συνταγής που όλοι την ξέρετε: κοτόπουλο με μπάμιες («μακριά από μας» λέγανε παλιά οι προληπτικοί, μιας και η λέξη μπάμιες, παρέπεμπε σε άλλα σεξουαλικά ακατονόμαστα).
Κοτόπουλο με μπάμιες λοιπόν, που στη δική μου εκδοχή συναντά τη Γαλλική σπεσιαλιτέ από τη Λυόν, Poulet au vinaigre:
Υλικά για δύο άτομα:
- 2 μπούτια κοτόπουλου, τεμαχισμένα στην κλείδωση στα δύο
- ½ κιλό μπάμιες
- 1 shallot (στην Ελλάδα θα πρέπει να τα φτιάξεις με μανάβη για να βρεις… εάν δεν βρείτε, αντικαταστήστε το με ένα μικρό κρεμμύδι, αλλά η γεύση δεν θα είναι ίδια)
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 1 ώριμη ντομάτα τριμμένη (εάν δεν έχετε νόστιμες ντομάτες, η αμέσως επόμενη επιλογή, είναι οι «τριμμένες ντομάτες» που βγάζει ο Κύκνος – σε αυτήν την περίπτωση, θα βάλετε μισή συσκευασία)
- 1 καυτερή πιπεριά
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο (ή εάν αισθάνεστε πολύ Γαλλίδες το Καλοκαίρι, βούτυρο ή μισό- μισό)
- 1 ποτηράκι ξύδι από κόκκινο κρασί
- 6 κόκκους πιπέρι
- 1 κ.γλ. κοφτό αλάτι
- ½ ματσάκι μαϊντανό ή κόλιαντρο για το σερβίρισμα
Θα χρειαστείτε δύο βαθιά τηγάνια ή wok
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε με ένα κοφτερό μαχαιράκι κωνικά, σαν να ξύνουμε ένα μολύβι, τις μπάμιες
- Ψιλοκόβουμε την πιπεριά, το shallot και τα σκόρδα
- Τρίβουμε την ντομάτα
- Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το λάδι και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε, μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο
- Αφαιρούμε τα κομμάτια του κοτόπουλου από το τηγάνι, μεταγγίζουμε το περισσότερο λάδι στο δεύτερο τηγάνι και προσθέτουμε στο πρώτο τηγάνι τα ψιλοκομμένα λαχανικά
- Τα σοτάρουμε για 2 λεπτά και τα σβήνουμε με το ξύδι
- Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ του ξυδιού, (ένα λεπτό περίπου), ξαναβάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στο τηγάνι, ένα ποτήρι ζεστό νερό, το αλάτι και την τριμμένη ντομάτα
- Σκεπάζουμε και βράζουμε για περίπου 30 με 40 λεπτά
- (Σε αυτό το σημείο, εάν θέλουμε να ακολουθήσουμε τη γαλλική συνταγή «Poulet au vinaigre» χωρίς μπάμιες, δυναμώνουμε τη φωτιά να μείνει σάλτσα στο μισό περίπου, προσθέτουμε λίγη κρέμα γάλακτος, βράζουμε για άλλα δύο λεπτά για να δέσει και το σερβίρουμε με βραστές πατάτες και ψιλοκομμένο μαϊντανό)
- Συνεχίζουμε όμως με τις μπάμιες: στο δεύτερο τηγάνι που ήδη έχουμε μεταγγίσει το λάδι, τις σοτάρουμε ανακατεύοντάς τες, σε δυνατή φωτιά, για 3 λεπτά, μέχρι να αρπάξουν ελαφρά (αυτό τις εμποδίζει από το να βγάλουν «σάλια»). Τώρα, οι πολύ προκομμένες, έβαζαν παλιά τις καθαρισμένες μπάμιες σε ένα ταψί και τις αφήναν για καμία ώρα στον δυνατό ήλιο του καλοκαιριού. Κάνει την ίδια ακριβώς δουλειά με το βήμα 10 και γίνονται και πιο ελαφριές…
- Τις προσθέτουμε στο άλλο τηγάνι με το κοτόπουλο βράζουμε σε μέτρια φωτιά για άλλα 10 λεπτά
- Το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί σκεπασμένο για περίπου 20 λεπτά πριν σερβίρουμε
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.