- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Έφυγε από τη ζωή ο Αλβέρτος Αρούχ, γνωστός σε όλους ως Επίκουρος. Ο Αρούχ ήταν κριτικός εστιατορίων και συγγραφέας γαστρονομικών βιβλίων αλλά και βιβλίων οικονομίας καθώς ήταν και καθηγητής οικονομικών στο Αμερικανικό Κολέγιο.
Ξεκίνησε να γράφει κριτικές εστιατορίων το 1992 και γρήγορα έγινε γνωστός τόσο για την «καυστική» του πένα όσο και για την αγάπη του στην ελληνική κουζίνα. Πέρασε από αρκετά περιοδικά ενώ εξέδωσε το τελευταίο του βιβλίο το 2012. Θέμα του η «Νέα Ελληνική Κουζίνα».
Ο Επίκουρος ήταν πάντα αναλυτικός, από τους πιο βαθείς γνώστες των γαστρονομικών τάσεων διεθνώς, και τον διέκρινε ο καθαρός και μαζί γλαφυρός λόγος του. Προσπαθούσε χρόνια να σκιαγραφήσει τις γεύσεις και κυρίως την εξέλιξη της νέας ελληνικής κουζίνας μέσα από απολαυστικές διαδρομές, αναφορές σε προϊόντα, τοπικές κουζίνες, παλιούς και νέους Έλληνες διάσημους σεφ.
Ήταν συγγραφέας αρκετών βιβλίων για τη γεύση και τη γαστρονομία ενώ το βιβλίο του «Art Cuisine: Το φαγητό ως τέχνη» κέρδισε το πρώτο παγκόσμιο βραβείο στην κατηγορία Food Literature των Gourmand World Cookbook Awards 2007.
Όταν η Athens Voice γιόρτασε τα 10 χρόνια της, ο Επίκουρος αντικατέστησε για μία φορά τη Νενέλα Γεωργελέ στο Taste Police και μέσα σε λίγες λέξεις περιέγραψε πώς λειτουργεί η γαστρονομική μόδα στην Ελλάδα…
«Έχουμε γίνει εξπέρ στα σούσι και στα σασίμι ̇ ο ελληνικός λαός (και Κολωνάκι) περίμενε το πλήρωμα του χρόνου για να εκπληρώσει το γαστρονομικό του κάρμα στην εξόχως μοδάτη και στιλάτη jap-fusion cuisine, η οποία κυριαρχεί την ώρα τούτη στον εστιατορικό ορίζοντα της χώρας, ο οποίος ως γνωστόν αρχίζει από την παραλία της Ψαρρούς και καταλήγει στην πλατεία της Δεξαμενής. Όπως όλα τα πράγματα στη χώρα μας, από τα tapas μέχρι τη ρόκα-παρμεζάνα, έτσι και τα σούσι είναι μόδα και, ως γνωστό, ό,τι είναι μόδα συνήθως περνάει. Sictransit mundi, όπως έλεγαν οι γαστρονομικά πιο ψαγμένοι Ρωμαίοι.»
To 2011 η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών διοργανώνει την εκδήλωση «Ιστορίες γύρω από ένα τραπέζι: Η τέχνη του φαγητού και των σχέσεων» και ο Αλβέρτος Αρουχ μίλησε για την μεσογειακή κουζίνα. Δείτε στο βίντεο την ομιλία του
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το El Mío Abnormal μάς συστήνει την πιο πλήρη εμπειρία εξόδου στον Βόλο
Οι ειδικοί εξηγούν το πότε, το γιατί και το πώς…
Πρόκειται για το εμβληματικό προϊόν των Κυκλάδων
Μόλις δυο μήνες στη Φιλοθέη κι έχει ήδη το δικό του φανατικό κοινό
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.