- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
«Γιορτή Γιαπρακίου 2019», το γαστρονομικό έθιμο που έκανε γνωστό ένα μικρό χωριό
Στη «Γιορτή Γιαπρακίου» σερβίρονται κάθε χρόνο πάνω από 20.000 γιαπράκια
Η «Γιορτή Γιαπρακίου» στη Σάλακο της Ρόδου συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες
Μισή ώρα από την πόλη της Ρόδου, σκαρφαλωμένο πάνω στο βουνό, βρίσκεται ένα μικρό χωριό. Δεν φημίζεται για τα γραφικά στενά του, ούτε για τη θέα του. Κι όμως, στα τέλη του καλοκαιριού, λίγο πριν μπει ο Σεπτέμβρης, χιλιάδες επισκέπτες θα γεμίσουν τα λευκά τραπέζια κάτω από το μεγάλο πλάτανο. Η Σάλακος δεν είναι ούτε ο πιο μεγάλος οικισμός, ούτε ο πιο όμορφος του νησιού. Έχει όμως κάτι που κανένα άλλο χωριό δεν έχει: ένα ανυπέρβλητα νόστιμο έθιμο.
Γύρω από τη Σάλακο φυτρώνουν παντού αμπέλια. Χρόνια τώρα, κάθε Μάιο οι γυναίκες του χωριού μαζεύουν ευλαβικά τα αμπελόφυλλα και με αυτά φτιάχνουν τα περίφημα γιαπράκια, μια τοπική λιχουδιά όμοια με τον ντολμά, αν κι εδώ στη γέμιση προστίθεται ο κιμάς. Κάθε γενιά στη Σάλακο μεγάλωσε με αυτό το μεζέ στο κυριακάτικο τραπέζι. Αργότερα, όταν τα παιδιά θα μεγάλωναν, θα έφευγαν για δουλειά στην πόλη και θα γύριζαν στο χωριό μόνο τα Σαββατοκύριακα, οι μανάδες θα είχαν ήδη από την προηγούμενη στην κατσαρόλα τα γιαπράκια, έτοιμα να γλυκάνουν την επιστροφή τους.
Κάπως έτσι τα γιαπράκια έγιναν διάσημα και σύντομα δεν ήταν μόνο τα παιδιά των οικογενειών που επέστρεφαν για αυτά. Όλη η Ρόδος ήξερε πια πως η Σάλακος έχει τα πιο νόστιμα γιαπράκια. Ήταν απλά ζήτημα χρόνου μέχρι αυτά τα γιαπράκια να αποκτήσουν το δικό τους γαστρονομικό φεστιβάλ. Η «Γιορτή Γιαπρακίου» πραγματοποιείται πια τα τελευταία 11 χρόνια με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Σαλάκου «Το Σπήλαιο». Φέτος η γιορτή θα γίνει στις 31 Αυγούστου στον Άη Γιώργη. Αξίζει όμως να βρεθεί κανείς στη Σάλακο από την προηγούμενη μέρα για να γίνει μάρτυρας σε ένα μοναδικό θέαμα.
Την προηγούμενη της γιορτής οι γυναίκες του χωριού ετοιμάζουν τα γιαπράκια που θα προσφέρουν την επόμενη δωρεάν. Το δωμάτιο της προετοιμασίας μοσχοβολάει από τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, την τριμμένη ντομάτα, το κύμινο, το κρεμμύδι. Είναι σαν να μπαίνεις στην κουζίνα της πιο παινεμένης μαγείρισσας. Δεν είναι, όμως, αυτό που θα σε καθηλώσει. Στην προετοιμασία συμμετέχουν όλες οι γυναίκες του χωριού, από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη. Είναι συχνό φαινόμενο να βλέπεις τις τέσσερις γενιές μιας οικογένειας –την εγγονή, τη μάνα, τη γιαγιά και την προγιαγιά- να δουλεύουν συντονισμένα, αφοσιωμένες όλες στον ίδιο σκοπό. Κάθε γυναίκα έχει το δικό της πόστο: άλλη στη γέμιση, άλλη στο τύλιγμα, όλες θα μείνουν μέχρι να γεμίσει και η τελευταία κατσαρόλα, θα φύγουν μόνο όταν σιγουρευτούν ότι τα γιαπράκια είναι έτοιμα να ψηθούν.
Σε αυτό το δωμάτιο της προετοιμασίας, ανάμεσα σε όλες αυτές τις ενωμένες γυναίκες κρύβεται όλη η ουσία. Η ιστορία της Σαλάκου λέει πως όταν ενωνόμαστε, μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. Οι γυναίκες αυτού του χωριού με το μεράκι τους κατάφεραν να μαγειρέψουν τα γιαπράκια τους όχι μόνο σε γαστρονομικές γιορτές της Αθήνας, αλλά και στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας ότι η Ρόδος δεν είναι μόνο all inclusive ξενοδοχεία και νυχτερινή ζωή. Η Ρόδος έχει υπέροχη γαστρονομία, ακόμη πιο υπέροχους ανθρώπους και αυτό είναι κάτι για το οποίο αξίζει να ταξιδέψει κανείς.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.