- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Greenland: Οι νέοι αγρότες βάζουν τα πράγματα σε νέες βάσεις
Σπουδάζουν, γυρνάνε στα χωριά τους, και φτιάχνουν εξαιρετικά προϊόντα
Η Στέρνα είναι ένα μικρό χωριό που απέχει 25 λεπτά από την Καλαμάτα και βρίσκεται σε υψόμετρο 200 μέτρων ΒΔ της Μεσσήνης. Οι κάτοικοί της δεν ξεπερνούν τους 300, δεν έχει πολλά αξιοθέατα, πλην ενός παλιού δίτοξου, πέτρινου γεφυριού του 19ου αιώνα, και της εκκλησιάς των Αγίων Θεοδώρων που είναι κτισμένη πάνω σε έναν αρχαιοελληνικό και σ’ έναν πρωτοχριστιανικό ναό. Τη φήμη της η Στέρνα την έχει κτίσει από δύο συνεταιριστικές πρωτοβουλίες πάνω στην εκμετάλλευση του λαδιού και της ελιάς.
Η πρώτη αφορά στον Αγροτικό Συνεταιρισμό της Στέρνας, έναν από τους μεγαλύτερους αγροτικούς συνεταιρισμούς ελαιολάδου της Μεσσηνίας, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1980 με 200 μέλη και που εκτός του σύγχρονου ελαιοτριβείου, έχει τυποποιητήριο και εγκαταστάσεις κατάλληλες για την αποθήκευση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου με χαμηλή οξύτητα κάτω από 0,3% που το καθιστούν ανεπανάληπτο προϊόν. Μόνο που από τους 2.000 τόνους έξτρα παρθένου ελαιόλαδου που παράγει το 90% εξάγεται ως πρώτη ύλη στην Ιταλία –τεράστια ειδικά βυτία από την Ιταλία έρχονται εδώ, το παραλαμβάνουν, το αναμειγνύουν με το δικό τους (υψηλότερης οξύτητας) και το μοσχοπουλούν –και μόνο 200 τόνοι τυποποιούνται και διατίθενται κυρίως στην Ελλάδα.
Η δεύτερη πρωτοβουλία είναι «νέας γενιάς». Μετά την αποτυχία των παλιών Αγροτικών Συνεταιρισμών –πλην λαμπρών εξαιρέσεων-, που χρεώθηκαν και ταυτίστηκαν με κακή διαχείριση, με πλεονάζον προσωπικό από συναλλαγές με πολιτικούς, με διασπάθιση των κοινοτικών πόρων που τελικά τους καταδίκασαν σε μαρασμό ή σε χρεοκοπία, έρχονται στο φως νέες μορφές συνεταιριστικής οργάνωσης, οι λεγόμενες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, από ομάδες νέων αγροτών που θέτουν τα πράγματα σε νέες βάσεις.
Μια από αυτές δραστηριοποιείται στη Μεσσηνία και ονομάζεται Greenland. Πρωτοδημιουργήθηκε από 4 αδέρφια αρχικά, που γύρισαν στο χωριό τους ύστερα από σπουδές και δουλειές που δεν απέφεραν τα προσδοκώμενα, στην πορεία προστέθηκαν ακόμη 4 μικροπαραγωγοί και ως ομάδα αναζήτησαν αγορές στο εξωτερικό για να μπορέσουν να πουλήσουν την παραγωγή τους σε καλύτερη τιμή.
Βάση τους η σπουδαία πρώτη ύλη, η σημαντική υποδομή του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Στέρνας. Οι νέοι συνεταιριστές εστιάστηκαν στην ακόμη καλύτερη ποιότητα, στην καλή τυποποίηση, στο branding, αλλά και στη διερεύνηση νέων αγορών.
«Τα προϊόντα μας έχουν διακριθεί σε διεθνή διαγωνισμό ποιότητας και η παραγωγή μας –πάνω από 25 τόνοι λάδι και σχεδόν 10 τόνοι ελιές- πηγαίνει πλέον σε Σουηδία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ολλανδία ακόμη και Ιαπωνία. Είμαστε σε επαφή με αντίστοιχες ομάδες νέων συνεταιριστών καθώς έχουμε πολλά να μάθουμε απ’ αυτούς σ’ όλα τα επίπεδα. Η εξωστρέφειά μας οφείλει αρκετά και στην πλατφόρμα των «αλληλέγγυων εξαγωγών» του Dock που είναι φοβερή σαν ιδέα και ασφαλής σαν διαδικασία», μας λέει η Ιουλία Ξηρογιάννη της Greenland.
Οι πετυχημένες αυτές πρωτοβουλίες είναι φυσικό να προκαλούν το ενδιαφέρον των σοβαρών ΜΜΕ του εξωτερικού. Έτσι, πολλά άρθρα έχουν γραφτεί για την Greenland, όπως αυτό της «USA TODAY» που αναφέρεται σε ένα εκτενές άρθρο του στην προσπάθεια: “Can’t find a job? These young Greeks trade the big city for life down on the farm”.
Γνώρισα τα παιδιά της Greenland στο σπίτι τους στη Στέρνα, εκεί που υποδέχονται τους εκατοντάδες αλλοδαπούς επισκέπτες κατά τη διάρκεια του χρόνου και τους μυούν στα μυστικά της ελιάς, της ελαιουργίας αλλά και της ζωής των ανθρώπων της Μεσσηνίας. Περισσότερα.
*Για τη Μεσσηνιακή παράδοση διαβάστε εδώ.
**Για τη σαλάτα Μεσσηνίας διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.
