- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Πόσα ξέρεις για το κρίταμο;
Στο βιβλίο «Ανακαλύψτε το Κρίταμο», όσα θες να ξέρεις για αυτόν τον γαστρονομικό θησαυρό
Πάντα διαλέγει ένα βράχο δίπλα στη θάλασσα. Άγριο και μοναχικό φυτρώνει εκεί, ποτισμένο από την αλμύρα. Πρώτοι το ανακάλυψαν ο Ιπποκράτης και ο φημισμένος βοτανολόγος Διοσκουρίδης. Αργότερα έγινε ο σύμμαχος των ναυτικών της Μεσογείου. Χάρη στα αιθέρια έλαιά του και στις πλούσιες βιταμίνες του έγινε ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του σκορβούτου. Ύστερα ξεχάστηκε. Όχι όμως για πάντα. Δειλά-δειλά άρχισε να μπαίνει στις κουζίνες, να χρησιμοποιείται από σεφ, δυναμικά να επιστρέφει στη διατροφή μας. Τώρα μπορούμε πια να πούμε πως το κρίταμο βρήκε ξανά τη θέση που του αξίζει.
Ο σεφ Ιάσωνας Χαϊκάλης και ο δημοσιογράφος Γιώργος Αλοίμονος συνδυάζουν τις γνώσεις τους και δημιουργούν από κοινού ένα χρηστικό συνταγολόγιο που παρουσιάζει αναλυτικά όλες τις επιλογές που προσφέρει το κρίταμο ως υλικό. Το –από πολλές απόψεις ενδιαφέρον- βιβλίο έχει τίτλο «Ανακαλύψτε το Κρίταμο» και κυκλοφορεί στις 15 Μαρτίου σε ηλεκτρονική έκδοση από την πλατφόρμα www.bookoo.gr.
Δεν είναι ακόμα ένα βιβλίο μαγειρικής. Περισσότερο μοιάζει με την έρευνα δύο εραστών της ελληνικής πρώτης ύλης, που έψαξαν, βρήκαν και συγκέντρωσαν σε αυτή την έκδοση όλους τους λόγους για τους οποίους το κρίταμο θεωρείται ένα «υλικό μπαλαντέρ». Στο «Ανακαλύψτε το Κρίταμο» θα βρείτε συνταγές για ζύμη, πίτσες, ομελέτες, μεζέδες και τηγανητά, σαλάτες, σάντουιτς, κυρίως πιάτα (όσπρια, ψάρια, κρεατικά), ακόμη και για γλυκά. Θα διαβάσετε για την ιστορία του, για τα τρομερά οφέλη* του), θα καταλάβετε ότι το κρίταμο ουσιαστικά χωράει παντού και είναι ικανό να δώσει άλλη διάσταση ακόμα και στην πιο απλή συνταγή. Φρέσκο, σε ελαφριά άλμη ή τουρσί, μαριναρισμένο, τηγανισμένο ή μαγειρεμένο, αποτελεί ένα από τα πιο χρήσιμα όπλα της γαστρονομίας.
Καθόλου τυχαίο, λοιπόν, που κορυφαίοι Έλληνες και διεθνώς καταξιωμένοι σεφ το έχουν εντάξει στα πιάτα τους. Σεφ όπως ο Gordon Ramsey, ο Heston Blumenthal, ο Clare Smyth, ο Jamie Oliver, ο Λευτέρης Λαζάρου, ο Βαγγέλης Δρίσκας, ο Έκτορας Μποτρίνι, αλλά και ο προσφάτως βραβευμένος με αστέρι Michelin Ασημάκης Χασιώτης. Μήπως ήρθε η ώρα εκτός από την υψηλή γαστρονομία να μπει και στη δική σου κουζίνα;
*Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα των επιστημόνων το κρίταμο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, λιπαρά ω3 και ω6 και φαινολικές ενώσεις. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιακή και εντομοαπωθητική δράση, είναι αγγειοδιασταλτικό και περιέχει κινικό οξύ που χρησιμοποιείται στην Παρασκευή φαρμάκων για την αντιμετώπιση της γρίπης.
"Ανακαλύψτε το Κρίταμο"
Συνταγές: Ιάσωνας Χαϊκάλης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Φιλιππάκης
Επιμέλεια έκδοσης: Γιώργος Αλοίμονος
Από τις 15 Μαρτίου μπορείτε να το βρείτε στο www.bookoo.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προσοχή: οι επόμενες εικόνες μπορεί να προκαλέσουν ανεξέλεγκτη λιγούρα
Ο Στέφανος Λιβάνιος στο δεύτερο πόστο του με ακόμα πιο πολλές ζυμαρένιες νοστιμιές
Το El Mío Abnormal μάς συστήνει την πιο πλήρη εμπειρία εξόδου στον Βόλο
Οι ειδικοί εξηγούν το πότε, το γιατί και το πώς…
Πρόκειται για το εμβληματικό προϊόν των Κυκλάδων
Μόλις δυο μήνες στη Φιλοθέη κι έχει ήδη το δικό του φανατικό κοινό
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.