- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Γιορτινά μέρη της πόλης για να περάσεις όμορφα
Δύο εστιατόρια-στέκια για ωραίες παρέες, με ατμόσφαιρα, ποτά, και κουζίνες σπέσιαλ
Η Αθήνα τέτοια εποχή (χειμώνα, καλπάζοντας προς γιορτές) είναι σχεδόν, ή λίγο, όπως ήταν παλιά: φασαριόζα, φουριόζα, γεμάτη κόσμο που πάει κι έρχεται μιλώντας σε υπερσύγχρονα κινητά, με φωτάκια να ξεχειλίζουν και μαγαζιά στα οποία μπαινοβγαίνει ο κόσμος, πάντα με τα κινητά γκρο-πλαν, μη τυχόν και χαθεί καμιά πληροφορία τόσο άμεση που είναι ήδη χθεσινή. Οι μουσικές μπλέκονται μεταξύ τους, από μαγαζί σε μαγαζί, όπως και τα αποσμητικά χώρου, ή ακόμα και οι ατμόσφαιρες...
Ωραία όλα αυτά τα ρομαντικά, το θέμα είναι το μαγαζί-στέκι στο οποίο πας με την παρέα σου για να τσιμπήσετε κάτι, να κόψετε κίνηση, να πιείτε κάτι ακόμα, να πείτε πέντε κουβέντες, να ξανα-κόψετε κίνηση μια και αλλάζει η κίνηση από κάποια ώρα και μετά. Υπάρχουν πολλά τέτοια στέκια στην Αθήνα, μακάρι να τα γύριζα όλα και να έγραφα μετά, αλλά δεν προλαβαίνω επειδή κοιμάμαι πότε πότε... κι επειδή, βασικά έχεις στέκια στα οποία πηγαίνεις με την συχνότητα που χρειάζεται για να τα αποκαλείς «στέκια», όσο είσαι πιο νέος και όχι πάρα πολύ νέος: από 25-50, ίσως, με χαλαρά όρια προς τα κάτω αλλά όχι πολύ χαλαρά προς πάνω. Με την έννοια ότι πηγαίνεις (κάπου: στο στέκι σου) τουλάχιστον μια φορά το δεκαπενθήμερο, τρως, πίνεις και χαίρεσαι πολύ που τα έκανες όλα αυτά, και μπράβο σου, που είσαι στα μέσα-έξω.
Στο εξωτικό «Izakaya» είναι μετρ ο Γιώργος Μακρυγιάννης, σαράντα χρόνια φούρναρης, φίλος από άλλα μαγαζιά/στέκια, τέλειος στις δημόσιες σχέσεις και ο ιδανικός άνθρωπος να σου πει «δυστυχώς δεν υπάρχει τραπέζι σήμερα...» με τόσο θλιμμένο ύφος που στο τσακ είσαι να τον παρηγορήσεις. Η στεκι-οποίηση του «Izakaya» μάλλον χρωστάει πολλά στον Μακρυγιάννη, ο κόσμος τον αγαπάει εκεί, και αλλού υποθέτω, απλώς εκεί πήγα. Ο χώρος είναι γιαπωνέζικος αλλά με χιούμορ, όπως και το ίδιο το μαγαζί, ποπ, ατμοσφαιρικός και φιλόξενος μαζί (ο χώρος - προσπαθώ να μην βάζω ξένες λέξεις μια και το «Izakaya» είναι στην κατηγορία «fun, fusion ethnic restaurant lounge bar», ήδη με κάμποσες ξένες λέξεις, αλλά αυτά έχει η ζωή).
Το φαγητό είναι γιαπωνέζικο, όχι μόνον σούσι, εξωτικό-άπω-ανατολίτικο, με τη διαφορετικότητα του σεφ Χρόνη Δαμαλά – ό,τι δοκιμάσαμε ήταν εξωτικό μεν, χαριτωμένο δε, και νόστιμο επιπλέον. Όσο περνούσε η ώρα, το μαγαζί γέμιζε με παρέες νέων, ή νεώτερων, μια και οι μεγαλύτεροι αποχωρούσαν σιγά σιγά, η μουσική δυνάμωνε, τα φώτα χαμήλωναν… και η ατμόσφαιρα γινόταν όλο και πιο ατμοσφαιρική.
Ατμόσφαιρα έχει και το πολύ όμορφο «48 Urban Garden» , το οποίο διαθέτει πραγματικά έναν κήπο (garden λέμε) στη μέση, κλεισμένο με τζαμαρίες – τα καλοκαίρια είναι ανοιχτός, και δίνει μια νησιώτικη αίσθηση στο μαγαζί… το οποίο βρίσκεται στον ψηλοτάβανο, αεράτο χώρο της παλιάς, μυθικής γκαλερί στο 48 της Αρματολών & Κλεφτών, απλώς είναι αλλιώτικο, «μαγαζί μεγάλης πόλης», διακοσμημένο με Νέο-Υορκέζικη διάθεση. Ακόμα και τώρα δηλαδή, τα εστιατόρια της Νέας Υόρκης που βλέπουμε σε ταινίες, είναι κάπως έτσι. Στο βάθος έχει ένα γυαλιστερό «βανάκι», από το οποίο σερβίρεται street food, που δεν είναι απλό street food, μια και το υπογράφει ο νεαρός, εμπνευσμένος σεφ Γιάννης Αραπακόπουλος.
Ο κήπος του «48 Urban Garden» εκτός από διακοσμητικός είναι και πρακτικός - καλλιεργούνται εκεί μυρωδικά και ζαρζαβατικά τα οποία χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα, στις σαλάτες, παντού. Οι σαλάτες είναι αριστουργηματικές, γενικά ό,τι δοκιμάσαμε ήτανε πάαααααρα πολύ καλό – τα περίεργα ρολλάκια με φύλλο ρυζιού και κοτόπουλο πανέ μέσα, ήτανε καλλιτεχνία κανονική, όπως και το ζουμερό, ελαφρώς μουσταρδάτο στήθος κοτόπουλου με κόκκινα φασόλια. Πήγαμε ένα βράδυ από νωρίς με την Άβα Γαλανοπούλου, ήπιαμε ένα μυρωδάτο άσπρο κρασί («Μικρή Αρκούδα», κτήμα Ζαφειράκη), καθίσαμε στο μπαρ, συζητήσαμε επί παντός και περάσαμε τέλεια.
Τα παιδιά που σερβίρουν, αγόρια και κορίτσια, είναι κουκλιά, ευγενικά και άψογα από όλες τις απόψεις. Κι εδώ όσο περνούσε η ώρα, η μουσική δυνάμωνε, οι παρέες γινόντουσαν πιο παρείστικες, κάποιοι χορεύανε στην άκρη του μπαρ… ο κόσμος φλέρταρε, εκτός πλάκας, κορίτσια και αγόρια πολύ ευχαριστημένα που ντύθηκαν, βάφτηκαν και βγήκανε σε μια Αθήνα που από ορισμένες, σωστά φωτισμένες οπτικές γωνίες, είναι ακόμα μεγαλούπολη, και λαμπερή, και όμορφη, τόπους-τόπους...
«Izakaya», Λεβέντη 5 Κολωνάκι, 2107244406
«48 Urban Garden», Αρματολών & Κλεφτών 48, Αμπελόκηποι, 2130281866
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.