- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
«Στάζει Μέλι», το πιο γλυκό στέκι της Κέρκυρας
Το λουκουματζίδικο που γλυκαίνει ντόπιους και επισκέπτες του νησιού
Το λουκουματζίδικο Στάζει Μέλι είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά γαστρονομικά στέκια της Κέρκυρας. Από τις αρχές τις δεκαετίας του 2010 γλυκαίνει ντόπιους και επισκέπτες του νησιού και έχει κάνει την Πλατεία Δημαρχείο να στάζει μέλι. Στο γραφικό καντούνι (σοκάκι) με τα βόλτα (καμάρες) σερβίρονται Κερκυραϊκό πρωινό, παραδοσιακοί με τοπικό μέλι, γεμιστοί αλλά και αλμυροί σε διάφορους συνδυασμούς λουκουμάδες.
Ο ιδιοκτήτης Σπύρος Παϊπέτης, ένα νέο παλικάρι έστησε ένα μαγαζί concept που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μοντέλο διαχείρισης της γαστρονομικής μας παράδοσης. Μεγαλωμένος στην Κέρκυρα με παραστάσεις και μνήμες προσωπικές αλλά και απ’ τον παππού του –στου οποίου το παλιό μαγαζί έχει στεγάσει το στέκι του- γνωρίζει καλά τις ιστορίες της γεύσης της πόλης:
«Στην Κέρκυρα υπάρχει το έθιμο να φτιάχνουμε λουκουμάδες, οι οποίοι προέρχονται από ένα βενετσιάνικο γλύκισμα, που οι ντόπιοι το αποκαλούσαν παλαιότερα τηγανίτες. Το έθιμο αυτό τηρούνταν από τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου μέχρι τις 11 του Δεκέμβρη, παραμονή της γιορτής του Αγίου Σπυρίδωνα, πολιούχου του νησιού. Όλες αυτές τις μέρες τα καντούνια πλημμύριζαν από το λαχταριστό άρωμα των φρέσκων λουκουμάδων (τηγανίτες τ’Αγιού )!
»Προς τιμήν του λοιπόν, οι νοικοκυρές φτιάχνανε λουκουμάδες στα φουρνέλα και στις γκαζιέρες και οι πλανόδιοι πωλητές, στις φογέρες και στις φουφούδες. Η παράδοση θέλει τους Κερκυραίους, την παραμονή τ’ Αγίου, να κάνουν το βεγιόνι, την ολονυχτία δηλαδή, στην εκκλησία Του. Για να αντιμετωπιστεί, λοιπόν, η κούραση, η νύστα και η ταλαιπωρία της αγρύπνιας, τρώνε λουκουμάδες στο φως και στη φλόγα από τις αναμμένες φογέρες. Το έθιμο αυτό έχει διατηρηθεί ως τις μέρες μας» μας εξιστορεί ο Σπύρος που δεν στάθηκε μόνο στην παράδοση. Γύρισε όλη την Ελλάδα να δει και να μάθει όλα τα σχετικά του λουκουμά.
Τελικά χρησιμοποιώντας τη βασική δομή του λουκουμά αποφάσισε εκτός της κλασικής συνταγής που τον θέλει με μέλι και αμύγδαλο ή φιστίκι έδωσε στους πελάτες του να φτιάξουν τον λουκουμά της αρεσκείας τους. Έτσι προτείνει μια μεγάλη δυνατότητα συνδυασμών όπου:
- η βάση είναι ο λουκουμάς,
- η γέμιση (μάλιστα! γεμίζει τον λουκουμά) πραλίνα σοκολάτα, κρέμα βανίλια, κρέμα φράουλα,
- η επικάλυψη μέλι, πραλίνα σοκολάτα, λευκή σοκολάτα, σοκολάτα υγείας, μαρμελάδα φράουλας. Περισσότερα.
*Για τις Φιλαρμονικές Ορχήστρες Κέρκυρας διαβάστε εδώ.
**Για την παστιτσάδα διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.
