- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Μήπως τρως περισσότερο απ’ όσο χρειάζεσαι; Μήπως τρως λιγότερο; Μήπως τρως τα λάθος πράγματα; Το έχεις ακούσει, το έχεις διαβάσει πολλές φορές: το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας είναι το πρωινό. Ξέρεις όμως ποιο είναι το δεύτερο πιο σημαντικό; Σωστά το σκέφτηκες. Είναι το μεσημεριανό. Δες λοιπόν τι κάνεις λάθος:
Πίνεις αναψυκτικά ή χυμούς
Μπορεί η γλυκιά αντίθεση σε κάθε μπουκιά να είναι ευχάριστη, αλλά τα αναψυκτικά παίζουν βρώμικο παιχνίδι τόσο με την πέψη όσο και με το σάκχαρο στο αίμα σου - για να μην πω για τα χημικά πρόσθετα με τα οποία επιβαρύνεις τον οργανισμό σου. Για τους ίδιους λόγους κρίνονται ένοχοι και οι τυποποιημένοι χυμοί με τη μεγάλη τους περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Όταν καταναλώνεις «ζαχαρούχα» αναψυκτικά με το φαγητό σου, τα σήματα της πείνας και του κορεσμού αντίστοιχα που στέλνει ο εγκέφαλος αποπροσανατολίζονται από τις παρεμβολές που προκαλούν η γλυκόζη στο αίμα αλλά και ορμόνες όπως η ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να τρως είτε περισσότερο ή λιγότερο από όσο πραγματικά χρειάζεσαι (πολύ γρήγορα νοιώθεις και τα αρνητικά της μιας ή της άλλης περίπτωσης).
Το κάνεις «δύσκολο»
Αποφεύγεις το μεσημεριανό γιατί το έχεις συνδέσει στο μυαλό σου με ένα βαρετό βράδυ στην κουζίνα την προηγούμενη. Από τις απαραιτήτως περίπλοκες προετοιμασίες (όπως φαντάζεσαι), προτιμάς το… τίποτα. Αυτό που αρκεί όμως είναι ο συνδυασμός τριών στοιχείων για να πετύχεις ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα: λιπαρά, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Ακόμα και ένα σάντουιτς με γαλοπούλα, τυρί, μαρούλι και λίγη μαγιονέζα, εκτός από θρεπτικό, θα καλύψει και βασικά προαπαιτούμενα για να διατηρήσεις την ενέργειά σου. Μια μπάρα δημητριακών, ένα μήλο και ένα σακουλάκι ξηροί καρποί ολοκληρώνουν χωρίς κόπο την εικόνα. Δεν αντιλέγω, τα μαγειρευτά φαγητά είναι συνήθως πιο λιγουρευτικά αλλά κάποιες φορές, απλά μπορεί να μην έχεις το χρόνο ή τη διάθεση.
Ξεχνάς το νερό
Ναι, το φαγητό είναι σημαντικό, είναι το «καύσιμό» σου, όμως εξίσου σημαντική για το σώμα είναι και η ενυδάτωσή του και όταν ξεχνάς να πιεις νερό, οι συνέπειες είναι δυσάρεστα αισθητές: δυσπεψία, πεσμένη διάθεση, αίσθημα κόπωσης, μειωμένος μεταβολικός ρυθμός. Είναι προτιμότερο να συνοδεύεις το μεσημεριανό σου με ένα μικρό μπουκαλάκι νερό ή έστω ένα ποτήρι.
Τα ίδια και τα ίδια …
Το φαγητό είναι πολλά περισσότερα από … υπολογισμός θερμίδων. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία των τροφών που καταναλώνεις, τόσα περισσότερα τα θρεπτικά οφέλη που αποκομίζεις. Επιπλέον, σκέψου, αν βαρέθηκες να τρως το ίδιο πράγμα κάθε μεσημέρι, το πιο πιθανό είναι ότι κάποια στιγμή απλά… δεν θα το φας και θα υποκύψεις εναλλακτικά (πεινάς κιόλας, έφτασε η ώρα) στις τυρόπιτες, τα πατατάκια, τα γλυκίσματα, το σουβλάκι (με απ’ όλα!), υπονομεύοντας τις όποιες προσπάθειές σου για ισορροπημένη διατροφή.
Φαγητό «απ’ έξω»
Και μια και το ‘φερε η κουβέντα… είναι μια συνήθεια που και κοστίζει και κρύβει παγίδες. Δεν είναι απαραίτητα κακό το φαγητό των εστιατορίων, όμως κάποια εστιατόρια - ίσως και αυτό απ’ όπου συνηθίζεις να παραγγέλνεις - να χρησιμοποιούν κατώτερης ποιότητας υλικά (ή τέλος πάντων θα ήθελες να ξέρεις από πού και τι, αλλά δεν ξέρεις!) και πολλά λιπαρά στο μαγείρεμα. Έχεις κάθε δικαίωμα, μια στο τόσο, να πάρεις φαγητό απ’ έξω, αλλά όχι και κάθε μέρα…! Δεν θα προτιμούσες να κρατήσεις τα λεφτά σου και να φέρνεις φαγητό από τη δική σου κουζίνα;
Τρως πάνω στο γραφείο σου
Η ώρα του μεσημεριανού φαγητού είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα από την εργασία σου και μια ευκαιρία να συναναστραφείς με τους συναδέλφους σου. Αν θέλεις να το δεις και πιο επιστημονικά, μάθε πως η κοινωνικότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχική και κατ’ επέκταση τη σωματική σου υγεία. Έρευνες δείχνουν πως οι άνθρωποι που τρώνε με παρέα (τους φίλους, την οικογένειά τους, έναν συνάδελφο) ζουν περισσότερο. Το λέω σε σένα που ανοίγεις το τάπερ πάνω στο γραφείο και τρως μόνη ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεις να δουλεύεις στον υπολογιστή …
Παίρνεις φαγητό που ξέρεις ότι δεν σε ενθουσιάζει
Συνειδητοποιείς πως ξοδεύεις μέσα στη μέρα περισσότερα από αυτά που υπολογίζεις επειδή αφήνεις στην άκρη το μεσημεριανό που έφερες για μια επιλογή που σου ακούγεται πιο νόστιμη. Η προσπάθειά σου δηλαδή να φας σωστά περιορίζεται σε μια άνοστη, καχεκτική πρασινάδα για σαλάτα ή ένα τοστ χωρίς καμία φαντασία, μόνο και μόνο για να στραφείς στο τέλος σε μια πιο δελεαστική επιλογή. Πάρε μαζί σου φαγητό που σου ακούγεται πρωτίστως γευστικό και απολαυστικό και όχι απλά υγιεινό. Τα οφέλη από ένα φαγητό που απολαμβάνεις να το τρως είναι περισσότερα απ’ όσα φαντάζεσαι.
Τρως «στο πόδι»
Στις multitasking ικανότητές σου είναι καλύτερα να μην συμπεριλάβεις και το φαγητό. Περπατάς, ανοίγεις την πόρτα του αυτοκινήτου, μιλάς στο τηλέφωνο, γράφεις στον υπολογιστή, καταβροχθίζοντας μηχανικά το σάντουιτς που κρατάς στο χέρι ή ότι υπάρχει στο τάπερ σου. Δεν λέω, οι ασφυκτικοί ρυθμοί της καθημερινότητας σε δυσκολεύουν, όμως είναι τεράστιο λάθος να μην αφιερώνεις έστω και λίγα λεπτά από το χρόνο σου αποκλειστικά για την ώρα του φαγητού! Έρευνες αποκαλύπτουν πως οι άνθρωποι που κάθονται για να φάνε, νοιώθουν πιο χορτάτοι, πιο ικανοποιημένοι από αυτό που έφαγαν και πιο χαρούμενοι σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε όρθιοι ή περπατώντας.
Δεν παίρνεις αρκετό
Με το να τρως λιγότερο φαγητό από αυτό που χρειάζεται το σώμα σου, δεν θα χάσεις κιλά, μην αυταπατάσαι. Απλά μένεις πεινασμένος/η και το μυαλό σου είναι μονίμως κολλημένο στο φαί. Οι πιθανότητες για ακατάσχετο τσιμπολόγημα αυξάνονται επικίνδυνα. Μην μειώνεις τις μερίδες. Άκου το σώμα σου και συντονίσου στους βιορυθμούς του. Φρόντισε να έχεις μαζί σου θρεπτικό φαγητό που σε χορταίνει και μάθε να ανταποκρίνεσαι στο πραγματικό αίσθημα της πείνας ώστε να τρως πιο συνειδητά.
Περιμένεις μέχρι τη στιγμή που θα νοιώσεις να «λυσσάς» απ’ την πείνα
Αν τρως πρωινό κατά τις 8 - ή κάνεις το λάθος και αποφεύγεις γενικότερα το πρωινό - το πιο πιθανό είναι πως θα πεινάσεις πολύ νωρίτερα από το μεσημεριανό σου διάλειμμα. Μέχρι να φτάσει 1 η ώρα, εσύ θα έχεις λυσσάξει από την πείνα, η οποία μεταφράζεται ως «απειλή» από τους πρωτόγονους αισθητήρες μας και μετά την πρώτη μπουκιά, η δεύτερη είναι… με τα χέρια, και δεν προλαβαίνεις καν να τη μασήσεις. Όταν ο οργανισμός στερείται, θα προσπαθήσει να αφομοιώσει όσο περισσότερο φαγητό μπορεί μόλις του δοθεί η ευκαιρία. Είναι η άμυνά του... δηλαδή, θα φας μέχρι σκασμού και μηχανικά.
Δεν βάζεις πολύ πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη επιβάλλεται στο γεύμα σου για να ανακτήσεις την ενέργειά σου και να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις της υπόλοιπης μέρας. Τη χρειάζεσαι. Και πρωτεΐνη δεν έχει μόνο ένα σάντουιτς με γαλοπούλα ή το κρέας γενικότερα. Λίγα όσπρια, λίγο τυρί, αυγά ή προϊόντα σόγιας θα σου προσφέρουν την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι για ενέργεια και κορεσμό.
Τρως τυρί και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
Αρκετά πια με την τρέλα των χαμηλών λιπαρών. Δεν λειτουργεί έτσι η πέψη. Το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και τα αντίστοιχα γαλακτοκομικά προϊόντα «φορτώνονται» με έξτρα ζάχαρη που αντικαθιστά το φυσικό λίπος που έχει αφαιρεθεί, το οποίο μάλιστα ενισχύει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και βοηθάει στη συγκέντρωση και την αποδοτικότητά σου. Γιατί λοιπόν να τα βγάλεις από το μεσημεριανό σου;
Παίρνεις πάντα επιδόρπιο
Κάποιες μέρες θέλεις πάρα πολύ κάτι γλυκό μετά το μεσημεριανό. Εκείνες τις ημέρες πρέπει οπωσδήποτε να… ενδώσεις. Τις υπόλοιπες όμως, όχι. Αν υπάρχει πάντα ένα γλυκό να σου χαμογελάει μέσα από το lunch box σου, τότε μιλάμε για μια (κακή) συνήθεια, για καθημερινή ρουτίνα και όχι για κάτι με το οποίο θα καλοπιάσεις μια δεδομένη στιγμή τον εαυτό σου. Αν το σώμα σου ζητήσει γλυκό, να βγεις έξω να πάρεις! Όχι όμως να παίρνεις πάντα ένα μαζί σου μήπως σήμερα είναι η μέρα που θα το χρειαστείς, γιατί έτσι κάθε μέρα μετά το μεσημεριανό θα χρειάζεσαι και ένα γλυκάκι.
Ξεχνάς το φρούτο
Τι μπέρδεμα κι αυτό με τα γλυκά! Κανείς δεν σου είπε πως δεν πρέπει να ξαναφάς ζάχαρη, αντίθετα, ενδείκνυται κιόλας να την καταναλώνεις, αλλά με μέτρο πού και πού. Αν νοιώθεις συχνά λιγούρα για κάτι γλυκό, μην υποτιμάς τη ζάχαρη των φρούτων. Τα φρούτα είναι πλούσια σε σημαντικές βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, μεταλλικά στοιχεία και φυτικές ίνες και επιπλέον είναι το απόλυτο γλύκισμα για μετά το γεύμα σου.
Αντικαθιστάς το μεσημεριανό με σνακ
Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Η ευχαρίστηση που νοιώθεις καταναλώνοντας ένα σνακ είναι στιγμιαία. Το ίδιο στιγμιαία είναι και η εκπλήρωση των αναγκών του σώματός σου, παρά το γεγονός ότι κάποια σνακ παρέχουν τον ίδιο αριθμό θερμίδων με ένα πλήρες γεύμα (παναγία μου!). Και όταν λέμε σνακ δεν εννοούμε το καρότο, το φρούτο, το γιαούρτι, τα προϊόντα ολικής άλεσης. Εννοούμε αντίθετα πολλή ζάχαρη, πολύ αλάτι, τρανς λιπαρά, τυποποιημένες γεύσεις. Τσιμπολογώντας συνέχεια κατά τη διάρκεια της μέρας δημιουργείς παράσιτα στα σήματα του εγκεφάλου που προσδιορίζουν το αίσθημα της πείνας, με αποτέλεσμα να νοιώθεις μονίμως πείνα και σε μόνιμη αναζήτηση φαγητού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.