Στο Καπάνι, την παλαιότερη λαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης ο χρόνος έχει σταματήσει
Εδώ που το παζάρι και το τεφτέρι ακόμα ισχύουν
Το Καπάνι ή Αγορά Βλάλη είναι η παλαιότερη λαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης, και είναι από τα ελάχιστα σημεία της πόλης που ο χρόνος έχει σταματήσει. Και αυτό γιατί τα προϊόντα και τα τρόφιμα που πωλούνται εξακολουθούν να προέρχονται από την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, οι εμπόροι να διαλαλούν με πικάντικο τρόπο την πραμάτεια τους κι οι πελάτες –που προέρχονται κυρίως από λαϊκά στρώματα- συνεχίζουν τις παραδοσιακές τακτικές αγοραπωλησίας, όπως το παζάρι ή το τεφτέρι (πίστωση χρονική).
Γι’ αυτό θεωρείται η αγορά της πόλης που συνδυάζει την αφθονία, τη φθήνια και την ποικιλία. Το Καπάνι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και αποτελείται από πεζοδρόμους (οδοί Μενεξέ, Βλάλη, Σολωμού, Ασκηπού, Χαλκέων, Κυδωνιάτη, Σπανδώνη, και άλλοι μικρότεροι) που περικλείονται από τις οδούς Εγνατία, Αριστοτέλους, Ερμού και Βενιζέλου. Σε πολύ μικρή απόσταση από αυτήν βρίσκονται και οι άλλες παραδοσιακές αγορές του κέντρου, η αγορά Μοδιάνο (ερήμωσε και από τα 150 περίπου μαγαζιά έχουν απομείνει καμιά εικοσαριά ενώ σήμερα βρίσκεται σε φάση αξιοποίησης…!), η πλατεία Άθωνος και η αγορά Μπεζεστένι. Τα κτίρια της αγοράς είναι διώροφα, ενώ οι περισσότεροι από τους πεζοδρόμους είναι σκεπαστοί με μεταλλικές κατασκευές.
Η λέξη «Καπάνι» προέρχεται από την τουρκική φράση Ουν-Καπάν, που σημαίνει αγορά αλεύρων. Στο κέντρο της αγοράς, οι Τούρκοι κρέμασαν κατά την Επανάσταση του 1821 τους πρόκριτους Χρίστο Μενεξέ, Χριστόδουλο Μπαλάνο, Αναστάσιο Κυδωνιάτη, το νεομάρτυρα Αργυρό από την Επανομή κ.α.
Στην αγορά σήμερα πωλούνται κυρίως τρόφιμα, μπαχαρικά και είδη οικιακής χρήσης. Εδώ θα βρεις μαγαζιά που πουλούν αποκλειστικά ελιές Χαλκιδικής, Βόλου, Θάσου και από άλλα μέρη της χώρας, ψαράδικα με κάθε είδους πελαγίσιο ψάρι, κρεοπωλεία, αλλαντοποιεία, μπακάλικα, μανάβικα, μαγαζιά που πουλούν φρούτα, ξερούς καρπούς και μπαχάρια. Εδώ όμως θα βρεις και είδη σπιτιού, όπως ψάθινα καλάθια και ψάθινα αντικείμενα, έπιπλα πρόχειρης χρήσης, οικοτεχνίες μικροεπιδιορθώσεων και άλλα μαγαζάκια που σε εκπλήσσουν. Περισσότερα.
*Για το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης διαβάστε εδώ.
**Για το μπουγατσατζίδικο Μπαντής διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To 2026 ήρθε μαζί με δεκάδες νέα στέκια
Κανέλα, κρέμα και ουρές στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων για το νέο pastry spot που έχει ήδη γίνει talk of the town
11 εστιατόρια που ταιριάζουν ταμάμ στα κυριακάτικα τραπέζια
Πάπρικα, γκούλας και παραδοσιακές νοστιμιές δίπλα στα μπαρόκ ανάκτορα
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2026
Η αλληλεπίδραση με το προσωπικό δεν αφορά μόνο την παραγγελία και την πληρωμή
Για τους γείτονες μας, η καρμπονάρα δεν είναι απλώς ζυμαρικό
Στο σουβλατζίδικο που αγαπούν οι φίλοι μου και μετά παγωτό χωρίς ζάχαρη που δεν καταλαβαίνεις καθόλου ότι δεν έχει ζάχαρη
Κοντά τέσσερις τόνους από αυτά στέλνει σε όλη την Ελλάδα!
Ο παράδεισος του παστουρμά αλλά και αμέτρητες ακόμα λιχουδιές
«Χωρίς εσάς το Betty’s Bakery θα έμενε μια τρελή ιδέα»
Χριστούγεννα και είμαστε συνέχεια στους δρόμους
Μήπως φέτος θα κάνεις Χριστούγεννα στο ελληνικό Μαϊάμι;
Η απαραίτητη γαστρονομική στάση στο Βερολίνο
Το νέο Business Lunch Menu κάνει το διάσημο εστιατόριο προσιτό σε όλους
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.
