Τι γυρεύει ο Ναύαρχος στον ορεινό Κοσμά της Κυνουρίας;
Κανείς δεν φεύγει χωρίς να φάει στο οινομαγειρείο-στολίδι της πλατείας
Το οινομαγειρείον «ο Ναύαρχος» βρίσκεται στον Κοσμά Κυνουρίας ένα από τα ωραιότερα χωριά της Αρκαδίας, που είναι σκαρφαλωμένο στον ορεινό όγκο του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 1.150. Το «μπαλκόνι της Κυνουρίας» είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, ανάμεσα σε έλατα, καστανιές, καρυδιές και πλατάνια, σε περιοχή με άφθονα τρεχούμενα νερά, πηγές και ρεματιές.
Στολίδια του Κοσμά είναι η όμορφη πλατεία με τα οκτώ πλατάνια («πιασμένα» σαν σε χορό, σύμφωνα με την επιθυμία εκείνου που τα φύτεψε το 1883), η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων με τρεις κρήνες-λεοντοκεφαλές, τα πετρόχτιστα σπίτια με την αξιόλογη αρχιτεκτονική, το Λαογραφικό Μουσείο, τα γραφικά ξωκλήσια.
Εκεί στη βόρεια πλευρά της πλατείας βρίσκεται εδώ και 35 χρόνια το οινομαγειρείον «ο Ναύαρχος». Και τι γυρεύει ο Ναύαρχος μέσα στα έλατα και στις κορυφογραμμές του Πάρνωνα, διερωτώμεθα ευλόγως εμείς οι περιηγητές του χωριού; όπως δικαιολογημένα διερωτάτο και ο Εγγονόπουλος «Στρατηγέ τι ζητούσες στη Λάρισα συ ένας Υδραίος;»
Η απάντηση δόθηκε από τον νυν ιδιοκτήτη του καταστήματος: O πρώτος ιδιοκτήτης της ταβέρνας που το άνοιξε το 1955 είχε υπηρετήσει στο Βασιλικό Ναυτικό, στα υποβρύχια και οι φίλοι του τον έλεγαν σκωπτικά ναύαρχο. Ο σημερινός ιδιοκτήτης ο Παναγιώτης Σιοβόλος παρέλαβε το μαγαζί πριν 40 χρόνια, την δεκαετία του 1970 και τώρα βρίσκεται στα χέρια της κόρης του και των εγγονιών του που εργάζονται όλοι μαζί. Μια χαρούμενη οικογένεια. Το μικρό ταβερνάκι, έχει μια συμπαθητική αίθουσα για τις χιονισμένες μέρες του χειμώνα, έναν προαύλιο χώρο μπροστά του και μια υπερυψωμένη βεραντούλα κάτω από το ακριανό πλατάνι του χωριού.
Από τα εδέσματα δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Γίδα βραστή (ένα λουκούμι), αρνί κοκκινιστό, χοιρινό λεμονάτο, κουνέλι κοκκινιστό και στη σχάρα μπριτζόλες, κοτόπουλα και ψαρονέφρι. Η αφεντιά μου εντυπωσιάστηκε πάντως από τη ρεβιθάδα, τη χορτόπιτα και φυσικά από το «σανό» μια γαστρονομική εμπειρία πρωτόγνωρη. Περισσότερα.
*Για το σανό του Κοσμά διαβάστε εδώ.
**Για την ταβέρνα του Ψαρά στην Πλάκα Λεωνιδίου διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.