- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ηλίας Μαμαλάκης: «Μαγειρικές εντός…», στις κουζίνες των φυλακών
Προχωρήσαμε τόσο, μέχρι που φτιάξαμε και ένα ιδεατό εστιατόριο
«Μαγειρικές εντός...». Ένα μοναδικό βιβλίο συντονίζει ο Ηλίας Μαμαλάκης με συνταγές γραμμένες από τα μέλη του προγράμματος απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει.
Τα βιβλία μαγειρικής γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία στις μέρες μας. Γραμμένα από ειδικούς, με συνταγές ελληνικές και διεθνείς, με συμβουλές βήμα-βήμα και φωτογραφίες ιλουστρασιόν που απογειώνουν και οπτικά το αποτέλεσμα. Κι αυτό εδώ, το «Μαγειρικές εντός...», είναι ένα τέτοιο βιβλίο, κι όμως τόσο μα τόσο διαφορετικό... Οι συνταγές του είναι γραμμένες από τα μέλη του προγράμματος απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει, οι ίδιοι μάλιστα έκαναν και τη φωτογράφιση. Πίσω απ’ όλο αυτό βρίσκεται ένας «δικός» μας άνθρωπος, γνωστός και αγαπητός σε όλους: ο Ηλίας Μαμαλάκης, που είχε την ιδέα και το συντονισμό. Όταν του ζήτησαν, λέει ο ίδιος, πρώτη φορά να επισκεφθεί τις κρατούμενες στη Θεραπευτική Κοινότητα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, ένιωσε στριμωγμένος, αμήχανος, σχεδόν σοκαρισμένος.
Όμως, δεν αρνήθηκε... Πήγε, γνωρίστηκε με τις κοπέλες, και από κει και πέρα έγινε εθελοντής μάγειρας. Συνέχισε να μπαινοβγαίνει στις φυλακές Κορυδαλλού αλλά και στη Θήβα, έζησε τους ανθρώπους από κοντά, του άνοιξαν την καρδιά τους κι αυτός τη δική του. Μαζί προσπάθησαν να ξαναπιάσουν την άκρη του νήματος, να μάθουν από τη συλλογική δουλειά και την αλληλοϋποστήριξη, να κινούνται με συνέπεια και να αρθρώνουν ορθό λόγο. «Προχωρήσαμε τόσο, μέχρι που φτιάξαμε και ένα ιδεατό εστιατόριο, με τους σεφ του, το διευθυντή, τη λάντζα, τα γκαρσόνια. Φτιάξαμε και καταλόγους, και για μια μέρα το λειτουργήσαμε. Τώρα πια τα παιδιά ξέρουν πώς στήνεται ένα εστιατόριο και πώς γίνεται η διαχείρισή του».

Οι συνταγές από το ψωμί της φυλακής, μέχρι τα πρώτα, τα κυρίως, τα γλυκά, συνταγές ελληνικές, βουλγάρικες, πολωνέζικες, ουκρανικές, τσιγγάνικες, συνεχίζει, «είναι όλες τους δοκιμασμένες, νόστιμες, τολμώ να πω ελαφρώς πληθωρικές και κυρίως έχουν έμπνευση και ιστορία». Κάθε μία, μαζί με τα υλικά και τον τρόπο εκτέλεσης, συνοδεύεται και από μια μικρούλα ιστορία. Η πολωνέζικη ντοματόσουπα θυμίζει στη Μόνικα τη γιαγιά της που της λείπει τόσο πολύ. Η χορτόπιτα του Παναγιώτη τού θυμίζει τον πατέρα του που μάζευε τα χόρτα και τον αγώνα που έκανε για να τον μεγαλώσει. Η ψαρόσουπα της Δώρας της φέρνει στο μυαλό εικόνες από τη θάλασσα που τόσο αγαπάει.
Το βιβλίο είναι όμορφο, πολύχρωμο, χρήσιμο και πολύ ανθρώπινο. Πουλιέται ήδη στα βιβλιοπωλεία και τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες των άπορων μελών του ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει. Του αξίζει και με το παραπάνω μια θέση στα «Αγαπημένα» της κουζίνας μας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.