- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νέα Υόρκη: Τίποτα δεν συγκρίνεται με ένα σάντουιτς με παστράμι στο Katz’s Deli
Το Katz’s delicatessen είναι το Νο1 deli της Νέας Υόρκης και ένα από τα «αξιοθέατα» αυτής της μητρόπολης που πρέπει να επισκεφθείς και θα το κάνεις οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ακόμη και στις 4 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ο χώρος δεν έχει να επιδείξει κάτι ιδιαίτερα εξεζητημένο ως προς το ντιζάιν, αλλά μερικές φορές το καλό φαγητό είναι το μόνο που μετράει, πολύ περισσότερο όταν αυτό έχει και ιστορία. Το Katz’s deli άνοιξε το 1888 ως ένα μικρό delicatessen με το όνομα “Iceland brothers” (τα αδέρφια από την Ισλανδία) στη Ludlow Street στο lower East End. Ο Willy Katz θα μπει στην μικρή επιχείρηση το 1903 και ο ξάδερφός του Benny το 1910 εξαγοράζοντας το ποσοστό των αρχικών ιδιοκτητών. Το όνομα αλλάζει από «Iceland & Katz» σε “Katz’s delicatessen” και μπαίνουν τα θεμέλια για αυτό που σήμερα αποτελεί την «επιτομή» της οικογενειακής επιχείρησης που λειτουργεί ασταμάτητα εδώ και 120 χρόνια στο ίδιο, σχεδόν, σημείο αφού από τον Απρίλιο του 1917 οι εργασίες για το μετρό της Νέας Υόρκης «ανάγκασαν» τους Katz να μεταφέρουν την επιχείρησή τους στην ακριβώς απέναντι γωνία, στην East Houston Street, όπου και παραμένει έως σήμερα.
Κατά τη διάρκεια του ΙΙ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι τρεις γιοι των ιδιοκτητών πολεμούσαν για την πατρίδα τους, η οικογένεια Katz τους έστελνε φαγητό όποτε και με όποιο τρόπο μπορούσε, μια προσπάθεια που έγινε και το σλόγκαν της επιχείρησης: «Στείλε σαλάμι στoν γιο που πολεμάει»
Μιλώντας με αριθμούς: Το μαγαζί σερβίρει περισσότερα από 6,800 κιλά παστράμι, 3,600 κιλά κορν μπιφ, 910 κιλά σαλάμι και 4,000 χοτ ντογκ την εβδομάδα!
Μπαίνοντας στο χώρο, το βλέμμα μονοπωλούν οι αμέτρητες φωτογραφίες διάσημων – και μη – θαμώνων και επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο που ντύνουν κυριολεκτικά τους τοίχους. Προχωρώντας κατά μήκος των «αναμνήσεων», θα φτάσεις στον υπάλληλο που θα σου δώσει ένα αριθμημένο εισιτήριο (φρόντισε να μην το χάσεις, διαφορετικά θα πρέπει να πληρώσεις επιπλέον 50 δολάρια) το οποίο θα χρησιμοποιήσεις στους διάφορους πάγκους του καταστήματος. Καθώς παραλαμβάνεις τις παραγγελίες σου από κάθε πάγκο, αυτές προστίθενται στο εισιτήριό σου. Μόλις τελειώσεις και πληρώσεις στο ταμείο, επιστρέφεις το εισιτήριο που σου είχαν δώσει.
Το σάντουιτς με παστράμι είναι το πιάτο-θρύλος του Katz’s deli. Τα χοτ-ντογκ του απολαμβάνουν και αυτά την ίδια φήμη, ενώ ξακουστή είναι και η γεύση του κορν μπιφ, για το οποίο, σε αντίθεση με άλλου, η επεξεργασία του βοδινού και το μαρινάρισμά του διαρκούν εδώ 30 ολόκληρες μέρες. Έχεις επίσης να διαλέξεις από μια μεγάλη γκάμα ψωμιών και όσο πιο λεπτές, να ξέρεις, είναι οι φέτες, τόσο το καλύτερο. Αν δεν σου αρέσει το παστράμι (που επιμένω πως πρέπει να το δοκιμάσεις), υπάρχουν δεκάδες άλλα είδη κρεάτων και αλλαντικών που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στο σάντουιτς σου, όπως για παράδειγμα λεπτές φέτες εκλεκτής γαλοπούλας.
Tip: σε περίπτωση που μένεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεκίνησε πρόσφατα να λειτουργεί και υπηρεσία ντελίβερι που στέλνει τα προϊόντα του delicatessen σε ολόκληρη τη χώρα.
Το κείμενο είναι μετάφραση απο το blog TRAVEL FOOD PEOPLE
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το ερώτημα έχει ανοίξει μια μικρή… γαστρονομική μάχη
Ένα σεμινάριο γύρω από τα γαλλικά τυριά και το κρασί στο Nora's Deli στο Κολωνάκι
Συνεντεύξεις με τους Γάλλους σεφ που συμμετέχουν στο Merci Chef 2026
Η τεχνική είναι γνωστή σε κάθε σπίτι
Ο αθηναϊκός δρόμος με τις περισσότερες νέες αφίξεις ζει (ξεκάθαρα) τη δεύτερη νιότη του
Δεν είναι μόνο ότι αλλάζει η γεύση και η υφή, αλλά και το ότι αναπτύσσονται μικρόβια
Ψάξε, ψάξε δεν θα το βρεις...
Η Εβδομάδα Γαλλικής Γαστρονομίας συνεχίζεται με πολλά, ενδιαφέροντα γαστρονομικά events
Δοκιμάσαμε τα έξι εμβληματικά γλυκά του Arnaud Larher σε συνεργασία με τον Jean Marie Hoffmann και τον Στέλιο Παρλιάρο
Αυθεντική γεύση, υψηλή θρεπτική αξία και αμέτρητοι τρόποι να το απολαύσεις
Από δημιουργικά εστιατόρια μέχρι street food στέκια οι γειτονιές των Βορείων Προαστίων έχουν τα πάντα
Σύγχρονες προτάσεις κερασμάτων με βάση το λουκούμι
Εδώ μπορείς να απολαύσεις καφέ, ροφήματα, μπίρα ή κρασί, με σπιτικά σνακ διαβάζοντας παράλληλα κάποιο βιβλίο
Εδώ οι γεύσεις εναλλάσσονται ανάλογα με τα φρέσκα φρούτα της κάθε εποχής και κάθε μέρα θα βρείτε και κάτι διαφορετικό – αλλά πάντα συναρπαστικό
Θα τις βρεις σε πολλά σημεία της πόλης και είναι πάντα υπέροχες
Εδώ θα βρείτε δεκάδες γεύσεις παγωτού και γρανίτες από φρούτα, δημιουργικές κρέπες και βαφλάκια, όπως κι ακαταμάχητα γλυκά
Η Νάνσυ Παπαλοπούλου μετατρέπει τη σπιτική φροντίδα σε μια καθημερινή, προσεγμένη εμπειρία γεύσης
Εδώ θα ζήσεις το απόλυτο street food experience
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.