- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
5 μπακαλιάροι και μια εκδρομή
Ναι, η 25η Μαρτίου πέφτει Σάββατο. Όχι, δεν θα το βάλουμε κάτω.
H 25η Μαρτίου φέτος, κυριολεκτικά μας την έσκασε. Μας έφυγε μέσα από τα χέρια! Από εκεί που ήταν μια ωραιότατη αργία, πήγε και στρογγυλοκάθισε πάνω στο Σάββατο. Αλλά δεν θα της περάσει έτσι. Όχι, κύριοι. Θα της δείξουμε εμείς! Θα κάνουμε χάζι την παρέλαση, θα φάμε μπακαλιάρο-μούρλια, θα φορτίσουμε μπαταρίες με βόλτα στον ήλιο και στο τσακίρ κέφι απάνω θα κάνουμε και μια σύντομη εκδρομή. Χαμόγελα να ’χουμε. Όλα τα άλλα βρίσκονται.
1920 Deli Bistro
Από την εποχή που ήταν το στέκι του Ελύτη και του Ελία Καζάν, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι το σήμα κατατεθέν του 1920. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι γίνεται, όταν έτσι και αλλιώς έχει την τιμητική του! Εκτός όμως από το πιάτο- βασιλιά της ημέρας, η Ευδοκία Φυλακούρη και η Νίκη Τρέσσου, αυτό το εξαιρετικό ντουέτο μαγειρισσών, ετοιμάζουν κι άλλες νοστιμιές, δηλαδή καλαμάρι ψητό με πέστο αρωματικών, χταπόδι καπνιστό με τηγανιτή κάππαρη, αχιβάδα τηγανιά με σπαράγγια και λεμόνι, ντοματίνια με γαλοτύρι και δυόσμο και πολλά-πολλά ακόμα. Αιτωλικού 72, Πειραιάς, 2104612457
Θαλασσινός
Το γνωστό ψαροεστιατόριο απλώνει τα πανιά του και ανοίγεται σε… γευστική τραμουντάνα. Ανανεωμένο και ετοιμοπόλεμο με νέο μάγειρα στο τιμόνι ετοιμάζεται για ακόμα πιο νόστιμες θαλασσινές διαδρομές. Ο Ηλίας Μπαλάσκας είναι πλέον ο νέος σεφ και λίγο πριν βγάλει τα καινούργια πιάτα του νέου μενού μαγειρεύει για την 25η Μαρτίου μπακαλιάρο σκέτη μούρλια με παντζάρια, ψητό πράσο και σκόρδο, μπακαλιάρο με σαλτσούλα ντομάτας, σταφίδες και δεντρολίβανο. Μαζί και όλα τα ωραία της θάλασσας. Σπεύσατε! Λυσικράτους 32& Ηρακλέους, Τζιτζιφιές, 2109404518
Ριφιφί
Το ωραίο (και καλλιτεχνικό, να τα λέμε κι αυτά) εστιατόριο των Εξαρχείων ετοιμάζει όχι έναν, ούτε δύο, αλλά τρεις διαφορετικούς μπακαλιάρους: μπακαλιάρο τηγανιτό με σκορδαλιά (με ζυμωτό ψωμί ολικής άλεσης), μπακαλιάρο με φρέσκα κρεμμυδάκια και αρωματικά χόρτα στον φούρνο και μπακαλιάρο πλακί. Διάλεξε την εκδοχή που προτιμάς και συνόδευσε με λευκή ταραμοσαλάτα (από 100% αυγά βακαλάου), παντζάρια ψητά σε σάλτσα βαλσάμικου πάνω σε γιαούρτι και ρόκα, πασπαλισμένα με καρύδι, και ολόφρεσκους ζοχούς. Εμ. Μπενάκη 69& Βαλτετσίου, Εξάρχεια, 2103300237
It
Προσέχει πάντα τις πρώτες ύλες του, ο μπακαλιάρος δεν θα του ξέφευγε. Για αύριο λοιπόν ψαρεύει μπακαλιάρο που κολυμπάει στα ανοιχτά και τον σερβίρει φιλέτο, να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Στον κατάλογο θα βρεις πολλά νόστιμα και υγιεινά μεζεδάκια, για να συμπληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο η αλμύρα στα χείλη. Σκουφά 29, Κολωνάκι, 2103635773
Yoleni’s
Από τη 13.00 και μετά στο ισόγειο του ελληνικού delicatessen-πολυχώρου κυκλοφορούν πιάτα αφιερωμένα στην ημέρα. Παραδοσιακός μπακαλιάρος με σκορδαλιά και λεμόνι, σαλάτα από παντζάρια και σπιτικό dressing (αυτά τα τελευταία από το μανάβικο που λειτουργεί στο υπόγειο του καταστήματος), καθώς και τα απαραίτητα αποστάγματα για να πούμε «εβίβα». Το γεύμα συνοδεύεται από ζωντανή μουσική, ενώ για τους μικρότερους της παρέας έχει στηθεί ολόκληρο θεματικό πρόγραμμα στο παιδικό εργαστήρι “Yolenini” με χειροτεχνίες, διήγηση παραμυθιών, τραγούδι και παραδοσιακούς χορούς. Tip: Μπορείτε ακόμα να προμηθευτείτε και παραδοσιακό μπακαλιάρο για το σπίτι, σκορδαλιά με την αυθεντική συνταγή από την οικογένεια Σαρήμπογια και φίνα αποστάγματα. Σόλωνος 9, 212 2223623
Μια μικρή εκδρομή για το μενού της επανάστασης
Αν είστε μεταξύ αυτών που θα κατευθυνθούν προς το όμορφο Ναύπλιο αυτό το Σαββατοκύριακο, αξίζει να περάσετε μια βόλτα από το Φουγάρο για «επαναστατικό μενού» με μπακαλιάρο σκορδαλιά, πικάντικα μύδια, γαρίδες σαγανάκι, μελιτζάνες με σάλτα ντομάτας, πατατοσαλάτα με ελιές και κάππαρη και ένα σωρό ακόμα. Όχι μόνο δηλαδή…Με έμπνευση την Επανάσταση της 25ης Μαρτίου και τους ήρωές της οργανώνεται εργαστήριο με μπόλικες χειροτεχνίες για… μικρούς επαναστάτες. Από τις 3μ.μ και μετά τα ηνία αναλαμβάνει ο Χορευτικός Σύλλογος Αργολίδας του Δήμου Επιδαύρου με παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς και τραγούδια. Ασκληπιού 98, Ναύπλιο, 2752047300, www.fougaro.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.