- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σαν Σεμπαστιάν, η πρωτεύουσα των tapas!
Τέτοια ποικιλία εδεσμάτων δεν έχω ματαδεί στη ζωή μου
Τα tapas bar – που αποτελούν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Ισπανίας γενικότερα – καθιστούν το Σαν Σεμπαστιάν πρωταθλήτρια πόλη στον κόσμο στη σχέση μπαρ ανά κάτοικο. Τέτοια πυκνότητα καταστημάτων, μικρών και μεγάλων και τέτοια ποικιλία εδεσμάτων δεν έχω ματαδεί στη ζωή μου.
Για να εξηγηθούμε: σε κάθε tapas bar, ακόμα και στα πιο μικροσκοπικά, βρίσκεις στον πάγκο τους δεκάδες ιδιότυπους μεζέδες. Μεζέδες που φτιάχνονται από τον κάθε μαγαζάτορα και είναι της στιγμής και φρέσκoι. Δεν έχεις πολλά να πεις, να δεις κατάλογο, ή να ρωτήσεις. Βλέπεις αυτό που σου γυαλίζει στο μάτι και το ζητάς.
Τα ποτήρια του κρασιού τιμούνται 1.10 € και σερβίρονται σε ποτήρια πανέμορφα, ενώ οι μεζέδες (τα tapas στην Ισπανία, λέγονται pinchos στο Σαν Σεμπαστιαν και pintxos στα βάσκικα) κυμαίνονται από 1.00 έως 2.50€ ανάλογα την πολυπλοκότητα. Τα κρασιά είναι από τα ερυθρά τα Tintos (ερυθρά κρασιά) από τη Rojas και τα λευκά τα Txacoli (zacoli στην προφορά = λευκό κρασί ) και βέβαια τα sidra ( μηλίτης δηλαδή αλλά με μπόλικο αλκοόλ που διαφέρει από το cidre των Γάλλων) στις παραδοσιακές sidreria, όπου οι μπάρμαν σημαδεύουν το ποτήρι από ψηλά με τη φιάλη και το κρασί να πετάγεται με ορμή από τη χαρακτηριστική κάνουλα. Για την εξοικείωση της νεολαίας έχει καθιερωθεί τις Πέμπτες τα βράδια για τους νέους ένα ποτήρι κρασί και ένα tapas να δίνονται με προσφορά 2.00€.
Στα bar λοιπόν οι μεζέδες σερβίρονται στο όρθιο, και στο καθιστό μπορείς να φας κανονικά τα raciones κάποιες μερίδες λίγο μεγαλύτερες. Oι ρασιόνες, είναι πιο μεγάλες μερίδες από τα tapas και η τιμή τους κυμαίνεται στα 2,5 με 3,5€. Ας δούμε μερικούς μεζέδες κάποιων tapas bar.
Aριστερά ψωμάκι με μελιτζάνα, τυρί κατσικίσιο και μαρμελάδα και δεξιά ψωμάκια με κόκκινη πιπεριά, βραστό μπακαλιάρο και κρεμμυδάκι.

Μεζές με ψωμάκι, πιπεριά σε γαλέτα τηγανητή

Μεζές με ψωμάκι, ρώσικη σαλάτα και χαμόν (ισπανικό ζαμπόν).

Ψωμάκια με χαμόν iberico από την Νότια Ισπανία

Mεζές με ψωμάκι τόνο, αντζούγια ξυδάτη, πιπερίτσα ξυδάτη και σάλτσα
Συνοψίζοντας, τα tapas έχουν βάση το ψωμί μπαγκέτας και συνοδεύονται από τοπικά κατσικίσια τυριά, αλλαντικά, μαγιονέζα, πιπεριές -η πιπεριά συνηθίζεται σε πολλές εκδοχές-, αντσούγιες, γαρίδες, μπακαλιάρο σε πολλές εκδοχές, ρώσικη σαλάτα, πατάτες κυρίως βρασμένες και πολτοποιημένες με άλλα υλικά σε μορφή κροκέτας. Κροκέτες γίνονται με πολλά άλλα είδη όπως με μανιτάρια, καλαμάρια, μπακαλιάρο αλλαντικά και τυριά!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς φτάσαμε στο τέλος της σπιτικής κατσαρόλας;
Ο διάσημος σεφ βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή το εστιατόριό του "Jamie Oliver Kitchen" στο Golden Hall και η ATHENS VOICE μίλησε μαζί του
Πέντε χώροι στην Πλάκα όπου το φαγητό, η μνήμη και οι τοίχοι αφηγούνται ιστορίες
Στον όμορφο και λιθόκτιστο ξενώνα έφαγα τις πιο νόστιμες πίτες
Αν δεν σου αρέσει η γεύση του καστανού ρυζιού, σου έχω καλά νέα
Εκεί θα βρεις τα asian προϊόντα και το ethnic fast food που χαζεύεις στα social media
Μετατρέποντας την καθημερινότητα σε ευκαιρία για ισότητα, εργασία και ανθρώπινη επαφή
Βόλτα στο πιο ενεργό ιχθυοπαραγωγικό κέντρο της χώρας
Από ζουμερά μπιφτέκια μέχρι γαλλική κουζίνα και επικά σάντουιτς. Τρώμε στα καινούργια στέκια της πόλης
Το «παλιομοδίτικο» γλυκό που έγινε ξανά trend
Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια τόσο πλούσια προσφορά σοκολάτας;
Έχει και το Πάσχα τις… αμαρτίες του
Λαχταριστή μαγειρίτσα, από παραδοσιακή μέχρι vegan και «πειραγμένη»
Θα το βρεις ίσως όχι στα μενού διάσημων σεφ, αλλά σίγουρα στις συνταγές του τικ-τοκ και στα ψυγεία των σπιτιών μας
Και τα καλύτερα τρίγωνα Πανοράματος της Αθήνας
Με μαχλέπι, μαστίχα και εκλεκτό βελγικό βούτυρο, ζυμώνεται με επιμονή και ψήνεται μέχρι να γεμίσει η γειτονιά με εκείνο το ακαταμάχητο άρωμα.
Χειροποίητα sandwiches με τσιαπάτα, βουτυράτα κρουασάν, specialty καφές και μια limited πασχαλινή προσθήκη που φέρνει στο τραπέζι τα αρώματα των ημερών.
Τα αποξηραμένα φρούτα και οι φρεσκοψημένοι ξηροί καρποί είναι ελληνικής προέλευσης και οι ιδανικοί πρωταγωνιστές για τα γλυκά των ημερών αλλά και των πλούσιων φαγητών σας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.