- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Η ιστορική ψαροταβέρνα Νώντας στην Αίγινα
Λέγεται ότι από τον Νώντα έμαθε τα μυστικά της πεσκανδρίτσας ο…Λευτέρης Λαζάρου!
Η παραδοσιακή ψαροταβέρνα Νώντας βρίσκεται στην Πέρδικα της Αίγινας πάνω στη θάλασσα, με θέα απέναντι το νησάκι Μονή και τις ακτές της Πελοποννήσου.
Η ιστορία της ταβέρνας ξεκινά από το 1936 όταν ο παππούς Κυριάκος Μαρτής έστησε μια ταβέρνα-παντοπωλείο την οποία διατήρησε μέχρι και το τέλος της ζωής του το 1960. Την ταβέρνα παραλαμβάνει ο Νώντας σε ηλικία μόλις 18 ετών, παλικαράκι. Όλη αυτή την περίοδο της δεκαετίας του 1960, πριν το νησί γίνει γνωστό («Διακοπές στην Αίγινα» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη), η Πέρδικα ήταν ένα φτωχό ψαροχώρι, όπου οι επισκέπτες έφθαναν από την Αίγινα με το καΐκι ή με το μοναδικό λεωφορείο που ερχόταν μια-δυο φορές την ημέρα.

Γύρω στη δεκαετία του ’80 η Πέρδικα αποκτά τη σημερινή της μορφή με τα δεκάδες ταβερνάκια- θέρετρο γαστρονομικού ενδιαφέροντος. Ο Νώντας είχε τη φήμη του καλύτερου ψήστη. Μάλιστα λέγεται ότι ο Λευτέρης Λαζάρου έμαθε πολλά απ’ αυτόν – ήταν φίλοι – και ειδικά τα μυστικά της πεσκανδρίτσας. Το 2006, όταν αναχώρησε στους ουρανούς, την ταβέρνα ανέλαβε η κόρη του η Σωζία, που είναι αυτή που της έδωσε και μια πολύ φρέσκια εικόνα.
Πράγματι, η βεράντα του «Νώντα» με το ξύλινο λουλακί πάτωμα, τις χωριάτικες καρέκλες με τα πολύχρωμα ναυτικά κορδόνια, τα λευκά τραπεζομάντιλα, και τις πολύχρωμες κορδέλες που κρέμονται από την οροφή, δείχνει κάτι το ξεχωριστό. Εκτός από φρέσκο ψάρι, σερβίρονται ιδιαίτερες παραδοσιακές συνταγές της Αίγινας, υπέροχες πίτες με χωριάτικο φύλλο, χταπόδι γιουβέτσι, μεγάλη ποικιλία ορεκτικών, μαγειρευτά, ψητά στα κάρβουνα και λαχταριστά γλυκά του κουταλιού.

Βρισκόμουν στην ψαροταβέρνα Νώντας με τη Σωζία, τέλη Σεπτέμβρη και απολάμβανα τους εξαίρετους ψαρομεζέδες της. Ο κόσμος λιγοστός, πάνε τα μεγαλεία του καλοκαιριού. Ξάφνου δίπλα μας, άφιξη ενός νέου ζευγαριού, ταξιδιωτικό casual ντύσιμο, γλυκά πρόσωπα. Η συνεννόηση στην αγγλική, μεσογειακό ταπεραμέντο.
Σπάει ο πάγος. Πιάνω συζήτηση. Απαντούν:
«Είμαστε Τούρκοι κάνουμε διακοπές στην Αθήνα. Διαβάσαμε σ’ έναν οδηγό στη χώρα μας για την ταβέρνα αυτή. Φύγαμε το πρωί από τον Πειραιά, από την Αίγινα με ταξί, απευθείας εδώ και το απόγευμα επιστροφή. Μόνο τα πήγαινε-έλα 100 ευρώ. Άξιζε όμως τον κόπο και το καταχαρήκαμε.»
Τι άλλο να πεις;
Πέρδικα, Αίγινα, 22970 61233
*Για το φιστίκι Αιγίνης διαβάστε εδώ.
**Για τη Δημοτική Ψαραγορά Αίγινας διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.
