- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Στα Άργουρα άργησα να πάω. Συλλέγω για κάνα δυο χρόνια σχόλια και εγκώμια, φίλοι γκουρμέδες απορούν πώς μου έχει ξεφύγει αυτό το αστέρι της ψαροφαγίας. Διορθώνω προχτές και Σάββατο μεσημέρι με λιακάδες παίρνω τη φίλη και κατηφορίζουμε προς Τζιτζιφιές. Απ’ έξω μοιάζουν με συνοικιακό ταβερνάκι. Μπαίνουμε σε στεγασμένη αυλή, δίχτυα, γλαστράκια με μυρωδικά, τροκάνες, τραπέζια παράταιρα, άλλα ροτόντες, άλλα μακρόστενα, στους τοίχους φωτογραφίες από τα Άργουρα Ευβοίας, το χωριό του ιδιοκτήτη και σεφ Νίκου Μιχαήλ.
Προς στιγμήν χαζεύουμε το ντεκόρ αναποφάσιστες, ένας αποξηραμένος αστερίας πάνω απ’ το κεφάλι μου σε σχήμα «Peace» –μα, σκεφτείτε το– μας κάνει να βάλουμε τα γέλια και να «ξεκουμπωθούμε». Το κρασί που έρχεται είναι χύμα (το πιο καλό χύμα που έχω πιει στην Αθήνα), μαζί καταφθάνουν και δύο φλιτζάνια με καυτή, μυρωδάτη ψαρόσουπα, κέρασμα.
Τέλεια αρχή στην οποία προσθέτουμε ταραμοσαλάτα με κόκκινη γλυκοπατάτα (τη σιχαίνομαι όσο λατρεύω την ορίτζιναλ, αλλά η ταραμοσαλάτα είναι εξαιρετικής νοστιμιάς), φιλέτα ψαριών (τόνος, λαβράκι, μπαρμπούνι) μαριναρισμένα σε εσπεριδοειδή –το μπαρμπούνι καταπληκτικό–, προσθέτουμε και μια τσιπούρα λιόκαυτη, κάτι σαν τη γούνα των Παριανών αλλά εδώ την καίνε στη φωτιά, της προσθέτουν μπόλικο λαδολέμονο και έχει τραγανιστή πετσούλα-ποίημα.
Έχει διάφορα «περίεργα» και αναπάντεχα, όπως μυδόψιχα με φύκια και λαδολέμονο, γαρίδες με φάβα και ρόκα, κριθαράκι με πετροσωλήνες, χιώτικα ζυμαρικά με θαλασσινά, πράσινη σαλάτα με λαδολέμονο αχινού, κολοκυθάκια με μουστάρδα και σιναπόσπορο, τα προσπερνάμε και συνεχίζουμε παραγγέλνοντας καπνιστό χέλι με καπνιστή μελιτζάνα και σπαγγέτι με σκόρδο και αχινό. Το χέλι είναι αριστούργημα, γεύση πυκνή και πεντανόστιμη, η μακαρονάδα με τον ομολογουμένως πλούσιο αχινό, όχι πως δεν ήτανε καλή, απλά μου επιβεβαίωσε την άποψη πως το υπέροχο αυτό θαλασσινό επιβάλλεται να τρώγεται σκέτο, με λάδι και λεμόνι.
Με το χύμα να ανανεώνεται συνεχώς, γνωριζόμαστε με τον Νίκο. Ψαρεύει από παιδί στο παραθαλάσσιο χωριό του και το ξέρει καλά το είδος, του αρέσουν οι «αλλιώτικοι» συνδυασμοί αλλά «όχι τα πολύπλοκα κοστούμια», συχνά, λέει, αισθάνεται πως τον περιορίζει ο κατάλογος και τότε αλλάζει πιάτα, ανάλογα με την πρώτη ύλη που θα βρει. Κρίταμα και κάππαρη τα φέρνει από το χωριό, ψάρια και όστρακα από Κάλυμνο αλλά και από τον πολύ καλό ψαρά του στην Αγορά της Καλλιθέας, τσίπουρα από Ικαρία.
Μ’ αυτά τα τσίπουρα (που τα βάζει μαζί με αποξηραμένα σύκα και σταφίδες και παίρνουν πολύ ωραίο άρωμα) και με μια μπουγάτσα με κολοκύθα υψίστης νοστιμιάς κλείσαμε ένα σπέσιαλ ψαροφαγικό γεύμα, για το οποίο πληρώσαμε εξαιρετικά καλά, δηλαδή 20 ευρώ το άτομο.
Info: Κάθε μέρα βράδυ, Σάβ. και μεσημέρι, Κυρ. κλειστά το βράδυ. Αγησιλάου 49-51, Τζιτζιφιές, 217 7173.200
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.