Καλοκαίρι, νησί, 38 μισό πυρετός, τοπικό ιατρείο. «Τι έχω, γιατρέ»; «Να παίρνεις ένα αντιπυρετικό και ένα αναλγητικό εναλλάξ, κάθε δύο ώρες». «Μπορώ να πιω κάτι το βράδυ»; «Πιες κάνα ρακόμελο». Έτσι, εκείνο το βράδυ τα ήπια με συνταγή γιατρού.
«Σήμερα θα τα πιεις με τη συνταγή της Αρετής». Η Αρετή Τακτικού είναι ιδιοκτήτρια του Ρακόμελου (Διστόμου 9Α, Ηλιούπολη, 210 9702.025, www.torakomelo.gr). Την ακολουθώ στην κουζίνα. 250 ml ρακή, μια πλούσια κουταλιά της σούπας θυμαρίσιο μέλι, ένα ξυλαράκι κανέλας, όλα στο μπρίκι σε χαμηλή φωτιά και συνεχές ανακάτεμα. Και με το που εμφανίζονται οι πρώτες φουσκάλες, κατευθείαν σερβίρισμα. Αυτή είναι η μία από τις συνταγές που σερβίρει η Αρετή. Υπάρχουν άλλες 8 διαφορετικές γεύσεις, η μία μάλιστα με βάση το κρασί, το λεγόμενο οινόμελο. Ρακόμελα, μεζέδες, μουσικές από djs και live τις Κυριακές, εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, κοσμημάτων, μικρές θεατρικές παραστάσεις και bazaar, με κερασάκι στην τούρτα το happy hour Δευτέρα με Παρασκευή 19.00 με 22.00 – η ζωή είναι ωραία.
Η μόδα που ήρθε από την Αμοργό
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας παραθεριστής στην Αμοργό, που καθότανε σε 3 καρέκλες και κοίταζε τη θάλασσα, όταν τον είδε έτσι κουρασμένο ο ταβερνιάρης και του λέει «να κεράσω μια ψημένη;». Έκτοτε η ψημένη, η οποία λίγη σχέση με το ρακόμελο έχει, καθώς αναμειγνύεται με ζάχαρη και όχι με μέλι, αποτέλεσε την αφορμή για να κάτσει στο τραπέζι και το ρακόμελο και οι γειτονιές της πόλης να γεμίσουν ρακομελάδικα. Αυτά είναι (κάποια από) τα καλύτερα: Μπαλκονάτο, στου Ζωγράφου (Γ. Παπανδρέου 38, 210 7489.321). «Θεραπευτικό» ρακόμελο συνοδεία διαφορετικού μεζέ κάθε φορά –δοκίμασε απάκι–, σε ένα χώρο που συνδυάζει το art και το παραδοσιακό. Κάθε Τρίτη στις 21.00 live με έντεχνο ρεμπέτικο και κάθε Πέμπτη την ίδια ώρα πάλι ζωντανά το Τρίο Μπαλκονάτο. Hacienda, στη Νέα Φιλαδέλφεια (Σαρδέων 3, 210 2533.754). Το αδερφάκι του γνωστού σου Εν Αιθρία, που σερβίρει ιδιαίτερο ρακόμελο από γνήσια ρακή και βιολογικό μέλι, μαζί με χορταστικές ποικιλίες, υπό τους ήχους funky, soul και swing μουσικής. Στον Πειραιά, αναζήτησε τη Σπιναλόγκα (Δραγατσανίου 36), κρητικό στέκι, με σπεσιαλιτέ του το γαμοπίλαφο και live γλέντια κάθε ΠΣΚ από το μεσημέρι. Στο Γκάζι ξεχωρίζει το Γκαζοχώρι (Δεκελέων 2 & Περσεφόνης 61, 210 3424.044), με ρακόμελο φτιαγμένο από αυθεντική αμοργιανή συνταγή, καθίσματα παραδοσιακά, από αυτά που δυσκολεύεσαι να σηκωθείς, νόστιμους μεζέδες και θέα στη μεγάλη πλατεία. Στον Κεραμεικό θα βρεις το Αστάρι (Μαραθώνος & Μυλλέρου) και το Κεραμείο (Πλαταιών 27), στου Ψυρρή την Ψύρρα (Μιαούλη) και την Ήβη (Ν. Αποστόλου & Ήβης), στα Πετράλωνα τη Βραζιλιάνα (πλ. Μερκούρη) και τον Μπάμπουρα (Δημοφώντος), στο Θησείο το Λουξ (Θεσσαλονίκης 12) και τη Μορφή (Ηρακλειδών 40). Πίσω στο κέντρο και στα Εξάρχεια, όπου ρακόμελο σερβίρουν οι Πέντε Δρόμοι (Σουλτάνη & Κωλέττη), το Υποβρύχιο (Ασκληπιού 53) και το Σαρακίνικο (Θεμιστοκλέους). Τελευταία στάση στο Ρακουμέλ, στην Εμμανουήλ Μπενάκη. Γιάννης: «Να σου βάλω ένα ουζάκι;». «Βάλε ένα ρακόμελο». «Πώς το ’παθες;». «Κάνω ρεπορτάζ για τα ρακομελάδικα». «Ωραία δουλειά, αδελφέ».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.