- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Το ντοματάκι της Σαντορίνης
Λέγεται ότι το έφεραν από την Αίγυπτο οι καπεταναίοι της Σαντορίνης
Το ντοματάκι Σαντορίνης είναι μια ξεχωριστή ποικιλία που προέρχεται από την Αίγυπτο και ο τρόπος που έφθασε στη Σαντορίνη, χάνεται στον θρύλο. Λέγεται ότι το ντοματάκι το έφεραν οι καπεταναίοι της Σαντορίνης, που μετέφεραν με τα πλοία τους Θηραϊκή γη για τις ανάγκες της διάνοιξης της διώρυγας του Σουέζ.
Το ντοματάκι βρήκε στη Σαντορίνη το ιδανικό άνυδρο περιβάλλον για να αναπτυχθεί, και γρήγορα διαδίδεται ανάμεσα στους καλλιεργητές του νησιού. Αιχμαλωτίζοντας από το έδαφος και τα φύλλα των φυτών την απαραίτητη υγρασία από την ομίχλη που απλώνεται τα βράδια του καλοκαιριού σε όλο το νησί και αξιοποιώντας το μοναδικό ηφαιστειογενές έδαφος, με τα μεταλλικά άλατα και τα ιχνοστοιχεία, το ντοματάκι Σαντορίνης διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία της «κόκκινης βασίλισσας» με το ιδιαίτερο άρωμα και τη μοναδική γλυκιά γεύση.

Οι Σαντορινιοί το ντοματάκι αυτό το αποξήραιναν στον ήλιο κάνοντάς το «λιαστό», ή «μπελτέ» προκειμένου να το χρησιμοποιούν στην τροφή τους και τον χειμώνα, ενώ η επεξεργασία του γινόταν παραδοσιακά μόνο από τα νοικοκυριά.
Το 1926 κατασκευάζεται από τον Δημήτρη Νομικό το πρώτο εργοστάσιο επεξεργασίας ντομάτας και το Σαντορινιό ντοματάκι γίνεται το κύριο εξαγώγιμο προϊόν της Σαντορίνης, τροφοδοτώντας 14 ντόπια εργοστάσια –εξαιρετικά δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής- που παρήγαν ντοματοπελτέ τύπου Θήρας. Ηταν η εποχή όπου 12.000 στρέμματα καλλιεργούντο με ντοματάκι και παρήγαν 7.000 τόνους ντομάτας.

Η καλλιέργεια της άνυδρης ντομάτας και η παραγωγή ντοματοπελτέ αποτελούσαν μαζί με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποιία τις βάσεις της σαντορινιάς οικονομίας όλο το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Δείγματα εργοστασίων αυτής της περίοδου υπάρχουν ακόμα στη Βλυχάδα, στον Βόθωνα και στον Μονόλιθο. Αυτή τη μικρή βιομηχανία την κατέστρεψε ο σεισμός του 1956, αλλά και ο ανταγωνισμός που δεν τον άντεξε η χαμηλή στρεμματική απόδοση της Σαντορινιάς ντομάτας (το έδαφος και ο παραδοσιακός τρόπος καλλιέργειας της ντομάτας δίνουν περίπου 500 κιλά ανά στρέμμα, όταν η βιομηχανική δίνει 3-15 τόνους ανά στρέμμα!).

Το ντοματάκι Σαντορίνης το 2013 εντάχθηκε στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των ΠΟΠ προϊόντων και έτσι έγινε το 101ο προϊόν ΠΟΠ της Ελλάδας, ανοίγοντας νέες προοπτικές για την ανάπτυξή του.
*Για το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας διαβάστε εδώ.
**Για τους αμπελώνες Σαντορίνης διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.
