Θεματα

Μπουτάκια κοτόπουλου ΒBQ

Barbe a que

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 337
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
12854-29106.jpg

Τι χρειαζόμαστε 8 μπουτάκια κοτόπουλου με το δέρμα  ● 3 κ.σ. κέτσαπ ή 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας ● 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας ● 2 κ.σ. μέλι ● 1 κ.σ. Worcestershire sauce ● 2-3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες ● 1/4 κ.κ. πιπέρι καγιέν ή 2 κ.σ. σάλτσα τσίλι (γλυκιά) ● 1 κ.σ. ελαιόλαδο ● 1 κ.σ. κρασί

Πώς το φτιάχνουμε Πλένουμε καλά τα μπουτάκια, τα σκουπίζουμε και με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε 2-3 φορές το μέρος του ψαχνού. Τα αφήνουμε, σε ένα πιάτο, στην άκρη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε μαζί όλα τα υπόλοιπα υλικά, προσέχοντας να διαλυθεί καλά το μέλι. Χύνουμε το μείγμα σε μια μεγάλη πλαστική σακούλα, από αυτές που χρησιμοποιούμε για την κατάψυξη, και προσθέτουμε τα μπουτάκια. Την κλείνουμε καλά και πιέζουμε με τα χέρια μας έτσι ώστε  τα μπουτάκια να καλυφτούν εντελώς από το μείγμα. Τα αφήνουμε μέσα στη σακούλα να μαριναριστούν για μία ώρα ή όλο το βράδυ στο ψυγείο. Ψήνουμε τα μπουτάκια στη σχάρα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, γυρνώντας προσεκτικά 1-2 φορές και αλείφοντας με το μείγμα που περίσσεψε για 20΄ περίπου. Τρυπάμε το σημείο με το περισσότερο κρέας, αν το υγρό που θα βγει έχει χρώμα κόκκινο τότε θέλει περίπου 10΄ ακόμα ψήσιμο.

Μάθε ιστορία Τόσο η ιστορία της τεχνικής του μπάρμπεκιου όσο και η ετυμολογία του όρου παραμένει ακόμα άγνωστη. Σύμφωνα με μια εκδοχή, όταν οι Ισπανοί έφτασαν στην Καραϊβική χρησιμοποίησαν τη λέξη barbacoa για να περιγράψουν τη μέθοδο αργού ψησίματος του κρέατος πάνω σε ξύλινα πλατό, των Ινδιάνων Taino. Οι περισσότεροι ερευνητές πιστεύουν ότι η λέξη barbeque πηγάζει από την ινδιάνικη barbacoa, άλλοι πάλι πιστεύουν ότι η λέξη προήλθε από τη γαλλική έκφραση barbe a que. Σύμφωνα με τους τελευταίους, όταν οι Γάλλοι έφτασαν στην Καραϊβική είδαν τους Ινδιάνους να ψήνουν ένα ολόκληρο γουρουνάκι στα κάρβουνα και εντυπωσιασμένοι ανέφεραν ότι οι ντόπιοι έψηναν τα κρέατα από τις «τρίχες του κεφαλιού μέχρι τα πόδια» (barbe a que).

Σκονάκι

Μπορούμε να τα ψήσουμε σε ένα ταψί με σχάρα, στο φούρνο, στους 200οC στον αέρα, για 20΄. Μετά τα βγάζουμε, τα αλείφουμε με τη μαρινάτα και τα ψήνουμε για άλλα 10΄.

Βαθμολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας                        

 jenniestav@yahoo.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ