- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Πίτες χειροποίητες & Σαρδέλες & Σινάτρα
Τι άλλο θέλει ο άνθρωπος; Λεφτά ίσως, άντε και κανένα γκομενικό κι έχει κλείσει…
Το «πιτάδικο» λέγεται «Marie & Antoinette» και φιλοτεχνεί ό,τι πίτα μπορεί να φανταστεί κανείς, αλμυρή ή γλυκιά: χορτόπιτες, κιμαδόπιτες, κρεμμυδόπιτες, τάρτες, κολοκυθόπιτες, κοτόπιτες κλπ κλπ. Τις φτιάχνει με τα χεράκια της η Μαρία (Ανδρονικίδου), κόρη της κυρίας Αντουανέττας, με παραδοσιακές συνταγές της μαμάς της… και είναι αχτύπητες, η μία καλύτερη από την άλλη. Με τραγανό χωριάτικο φύλλο, με γέμιση νηστίσιμη ή όχι, ψημένες σε επίσης παραδοσιακό φούρνο – η δυσκολία σου ως πελάτης είναι να διαλέξεις, καταρχήν, και στη συνέχεια να υπολογίσεις σωστά τη χωρητικότητα του στομαχιού σου.

Το «Marie & Antoinette» άνοιξε πριν 10-15 μέρες και στα εγκαίνια τα ταψιά με τις ζεστές πίτες άδειαζαν πριν προλάβεις να πεις «καίει». Θα έγραφα για το «Marie & Antoinette» την ίδια μέρα, με τρομερό ενθουσιασμό και γεμάτη ψίχουλα (από πίτες) αλλά πήγα στη Βόρεια Ελλάδα στο μεταξύ, Καβάλα, Ξάνθη, Δράμα, Νέα Πέραμο, με αντίστοιχες βιβλιοπαρουσιάσεις και πολύ ΚΤΕΛ. Πολύ δρομολόγιο, πολλή ομίχλη και υγρασία κι αυτή την τέλεια μυρωδιά μισο-ανθισμένου λιβαδιού που μέχρι πριν εξήντα χρόνια ήτανε βάλτος… δηλαδή, όπως μυρίζει η Χρυσούπολη όταν βγαίνεις από το ένα λεωφορείο για να μπεις στο άλλο και να φτάσεις στην Ξάνθη, ας πούμε, ή όπως μυρίζει ακόμα η εξοχή της Καβάλας, δώθε-κείθε, τέτοια εποχή.

Οπότε, φτάνω ξανά στη «Marie & Antoinette» λίγο ετεροχρονισμένα: φανταστικές πίτες υψηλού επιπέδου που μπορείς να τις αγοράσεις κατεψυγμένες και να τις ψήσεις σπίτι σου. Η Μαρία, η κόρη και ιδιοκτήτρια του «πιτάδικου», είχε χρόνια αυτό το όνειρο να ανοίξει δικό της μαγαζάκι και πολύ χαίρομαι που κατάφερε να το πραγματοποιήσει… σε δύσκολους καιρούς, ναι, δεν το ξέχασα, ό,τι ετοιμαζόμουν να συμπληρώσω: σε δύσκολους καιρούς είναι υπέροχο να πραγματοποιεί κανείς τα όνειρά του. Όχι ότι σε εύκολους καιρούς είναι για πέταμα η πραγματοποίηση ονείρων απλώς έχουνε περάσει τόσα τέρμινα από τους εύκολους καιρούς που δεν τους θυμάμαι καθόλου, ίσως να μην υπήρξαν κι όλα, ίσως να είναι αστικός μύθος σαν το φρέσκο καλαμαράκι.

Στο θέμα ψαρικό, και μια και το έφερε η κουβέντα: έφαγα καταπληκτική παστή σαρδέλα της εταιρείας «Τρυφωνίδης» και το καταθέτω, αφράτη όσο χρειάζεται, αλμυρή όσο πρέπει, μαλακή όσο της ταιριάζει και νόστιμη όσο της αξίζει. Η εταιρεία φτιάχνει παστά και ψαρικά-στην-άλμη (που σημαίνει «παστά» αλλά με τρεις λέξεις) από το 1954, μάλιστα είχανε κάποτε ψαραποθήκη δίπλα στην ψαραποθήκη του παππού μου, στη δεκαετία του ’50 που η Καβάλα ζούσε ακόμα από τα αλίπαστα. Ο σημερινός Τρυφωνίδης είναι εγγονός του ιδρυτή της εταιρείας και τα προϊόντα τους (κάτω από τις επωνυμίες «Αστερίας» και «Κοκόρι») είναι από τα καλύτερα της αγοράς, σαν σπιτικά, με την παράδοση του Βοσπόρου πίσω τους. Για ουζάκι, όλα τους τα παστά είναι αριστουργήματα. Καλά, και χωρίς ουζάκι, αλλά λέμε πως το προτείνει το σαβουάρ βιβρ.

Τσακ-μπαμ επιστρέφοντας στην Αθήνα βρέθηκα στο «Jazz Point» από σπόντα, κι άκουσα ξαφνικά τον Σταύρο Ρωμανό (Stavros Romanos & the Swingers) να τραγουδάει Φρανκ Σινάτρα με ΙΔΙΑ φωνή εντελώς, με ρεπερτόριο 50s-60s αξέχαστο και με κοινό… διάσπαρτο εδώ κι εκεί από 25χρονα που απολάμβαναν το σώου λες και ήταν 55άρηδες. Λες και ξέρανε απέξω τα μεγάλα σουξέ, τα «My way» και «New York» κλπ κλπ. Τα Σάββατα με τον Ρωμανό είχανε τρελή επιτυχία όλο το χειμώνα λέει, γι’ αυτό και παρατάθηκαν, για άλλα τρία Σάββατα θα εμφανίζεται στο «Jazz Point» και είναι καταπληκτικός, αυτός κι η ορχήστρα του – κλείνεις τα μάτια και βρίσκεσαι στην καρδιά της Μαφίας. Ή τέλος πάντων σε ένα αμερικάνικο μπαρ όπου τραγουδάει ο Σινάτρα αυτοπροσώπως.


Οπότε, το κοινό σημείο ανάμεσα στα τρία προτεινόμενα σήμερα είναι το «&», κι επειδή ίσως κάποιος παρατηρήσει ότι λείπει από την εταιρεία αλιπάστων, μπορούμε άνετα να το προσθέσουμε στον υπότιτλο της εταιρείας («σαρδέλες & αλίπαστα») ώστε να είμαστε εντελώς συνεπείς ως προς την ενότητα – μάλιστα, και τα τρία έχουνε ωραίο, μπουρδουκλωτό «&» στη μέση, άρα είμαστε στην ίδια περίπου θεματική και γιατί όχι, ποτέ δεν κατάφερνα να σχεδιάσω ικανοποιητικά το «&» προ κομπιούτερ, είναι απόλαυση τώρα να το πατάω και να βγαίνει πεντακάθαρο στη σελίδα/ οθόνη, &&&&&&&&&…..
· Marie & Antoinette, Γ. Βλάχου & Τριανταφυλλίδου 22, 6936728562, 6951830130
· Τρυφωνίδης ΑΕ, 2510620222, www.trifonidis.com
· Jazz Point, Stavros Romanos & the Swingers, Ακαδημίας 18, 2103235911. Είσοδος €5 (για τα Σάββατα που εμφανίζεται ο Ρωμανός), έναρξη προγράμματος 10.30 μμ., http://stavrosromanos.com
Φωτογραφίες: Δημήτρης Θεοδόσης, Μαριλίζα Κόντου
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.