- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Τι ψωνίζουμε 2 μελιτζάνες ● 4 κολοκυθάκια ● 3 πιπεριές (πράσινες & κόκκινες ή κίτρινες ) ● 4 μέτριες ντομάτες ● 1 μεγάλο κρεμμύδι ● 1-2 σκελίδες σκόρδο ● 1/2 κουταλάκι ζάχαρη ● 1/4 φλιτζάνι τ. φρέσκο βασιλικό ● αλάτι ● φρεσκοτριμμένο πιπέρι ● 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Πώς το φτιάχνουμε Κόβουμε μελιτζάνες και κολοκυθάκια σε μικρούς κύβους. Τις πιπεριές σε τετράγωνα κομμάτια και τα κρεμμύδια σε ροδέλες. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε τα σπόρια και κόβουμε τη σάρκα σε κύβους. Δεν πρέπει να λιώσουν και να γίνουν σάλτσα. Σε τηγάνι με 2 κουταλιές λάδι και μέτρια θερμοκρασία τηγανίζουμε τις μελιτζάνες για 4-5 λεπτά, τις βγάζουμε και τις βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με κολοκυθάκια και πιπεριές. Προσοχή, πρέπει να «κρατάνε» λίγο, γιατί στη συνέχεια θα μαγειρευτούν πάλι. Μη σκεπάσετε το τηγάνι με το καπάκι. Ψιλοκόβουμε το βασιλικό και το σκόρδο. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια στο τηγάνι με λίγο λάδι μέχρι να γίνουν διαφανή (περίπου 5 λεπτά). Ρίχνουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε για 1 λεπτό το τσιγάρισμα, βάζουμε την ντομάτα, το μισό βασιλικό, τη ζάχαρη και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά ακόμα. Μετά ρίχνουμε όλα τα λαχανικά στο τηγάνι, το αλάτι, το πιπέρι και μαγειρεύουμε για 6-8 λεπτά, ώστε να ανακατευτούν καλά τα αρώματά τους. Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για λίγο. Ρίχνουμε τον υπόλοιπο βασιλικό και σερβίρουμε.
Μάθε ιστορία Το τουρλού, το γνωστό μας ratatouille, διχάζει τους ιστορικούς της γεύσης. Κάποιοι πιστεύουν ότι επινοήθηκε την περίοδο 1720-1861, όταν η Νίκαια της Νότιας Γαλλίας αποτελούσε κομμάτι του Βασίλειου της Σαβοΐας. Η συνταγή είχε μεγάλο σουξέ και από τη Νίκαια εξαπλώθηκε σε όλη τη Μεσόγειο. Οι Καταλανοί από την άλλη ισχυρίζονται ότι οι Γάλλοι αντέγραψαν το δικό τους Samfaina, ένα πιάτο που συνόδευε το ψάρι και έμοιαζε πολύ με το ratatouille. Το 1877 ο όρος “ratatouille” εμφανίζεται για πρώτη φορά σε αγγλικό λεξικό μαγειρικής. Το 2007, μετά την ομώνυμη οσκαρική ταινία, το ratatouille γίνεται το trendy πιάτο της χρονιάς, μόνο που στην ταινία μαγειρεύουν μια παραλλαγή του, το μπαϊλντί κονφί.
Side dishes tip: Σερβίρεται με μακαρόνια, ομελέτα, ακόμα και με ψάρι.
Go Green tip: Μην πετάτε τηγανόλαδο στο νεροχύτη. Αν δεν μπορείτε να το ανακυκλώσετε (στα ΑΒ Ελληνικού υπάρχει κάδος), τοποθετήστε το σε πλαστικό μπουκάλι και πετάξτε το στα σκουπίδια.
Σκονάκι: Για να ξεφλουδίσετε τις ντομάτες εύκολα χαράξτε τις σταυρωτά και βυθίστε τις μέσα σε ζεστό νερό για 1-2 λεπτά. Αντικαταστήστε το βασιλικό με φρέσκια ρίγανη & θυμάρι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μόλις δυο μήνες στη Φιλοθέη κι έχει ήδη το δικό του φανατικό κοινό
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.