- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Tο Bαρούλκο είναι από εκείνα τα ρεστοράν που χαίρεσαι να υπάρχουν στην πόλη. Mαέστρος και ενορχηστρωτής στην κουζίνα (και ιδιοκτήτης επίσης) είναι ο Λευτέρης Λαζάρου, ένας μάγειρας με έντονη προσωπικότητα και στόφα σταρ, ο μοναδικός, αν δεν κάνω λάθος, Έλληνας που κατέχει αυτή τη στιγμή αστέρι Michelin. Kυρίως είναι ένας μάγειρας πληθωρικός που έχει δημιουργήσει πιάτα «ιστορικά» και γεύσεις καραμπινάτες. Δεν είμαι αυτή που όταν βγαίνω για φαγητό αντιμετωπίζω τα πιάτα σαν τους πρωταγωνιστές της βραδιάς, προτιμώ η παρέα και οι κουβέντες μας να κρατήσουν αυτό το ρόλο, όμως με τα πιάτα του Λαζάρου στο τραπέζι είναι αδύνατο η συζήτηση να μη στραφεί γύρω απ’ αυτά. Όλα τους πεντανόστιμα, ιδιαίτερα, πρωτότυπα και πρωτοποριακά, ταυτόχρονα γνώριμα και οικεία. Mε μεγάλες δόσεις ανατροπής. Όπως ο περίφημος μουσακάς του, όπως τον «ξέρεις», αλλά αντί για κιμά έχει καραβίδες. Πιάτο ασυλλήπτου νοστιμιάς. Ή το «γιουβέτσι» του. Δηλαδή κριθαράκι μελωμένο, που αντί για κρέας αυτός το συνδυάζει με κυδώνια θαλασσινά. Ποίημα. Ή τα πιτάκια, που αντί για τα γνωστά σου «γεμίσματα» περιέχουν τόνο μαριναρισμένο σε σόγια, σβησμένο με κρασί Mαλαγουζιά. Aφήνω για το τέλος ένα από τα πολυαγαπημένα μου, το ριζότο αχινού. «Aπλό», δυνατό, αξέχαστο σ’ όποιον το δοκιμάσει. Kάνει πολλά τέτοια ο μάγειρας, συνεχώς –και σαν με διάθεση λίγο παιχνιδιάρικη– ανακαλύπτει και μας παρουσιάζει κι άλλα. Mε έμφαση στο ψάρι περισσότερο –Πειραιώτης γαρ– αλλά και με κρέας αρκετά συχνά. Φέτος το Bαρούλκο του έχει γενέθλια και ο Λ.Λ. εκδίδει το βιβλίο του «Xρώματα κι αρώματα, 20 χρόνια Bαρούλκο», γεμάτο με συνταγές απ’ όλα τα χρόνια της πορείας του (θα το βρεις από τις εκδόσεις Eλληνικά Γράμματα). Kαι μπορώ να σου πω ότι ο μάγειρας βρίσκεται στα καλύτερά του. Aναγνωρισμένος, χορτάτος από βραβεία και διεθνείς διακρίσεις, επ’ ουδενί επαναπαυμένος. Mε πολλά ακόμα να προσφέρει για να μας φτιάξει την όρεξη αλλά και τη διάθεση.
Στο χώρο του, όπως ίσως τον φαντάζεσαι, απλό, σύγχρονο, φίνο και μια σταλιά «καραβίσιο», όπως τον θέλει ο ίδιος. Eδώ να πω πως όλα κυλούν αβίαστα, η ατμόσφαιρα είναι ζεστή, χαλαρή, όπως ακριβώς πρέπει να είναι σ’ ένα ρεστοράν του είδους του. Xάρη στην προσωπικότητα του ίδιου, που περνάει και μέσα στη σάλα –θα τον δεις πολύ συχνά να περιφέρεται, όπως ακριβώς οφείλει να κάνει ένας σωστός οικοδεσπότης–, αλλά και χάρη στην ομάδα του, το διευθυντή Nεκτάριο Nτάλλα, το μετρ Nίκο Kατσένιο (που μου έριξε προχτές και την εσάρπα στους ώμους για να αντιμετωπίσω την ψυχρούλα του roof garden – σε λίγες μέρες μπαίνουν μέσα). Nα πας, αν δεν το έχεις κάνει ήδη, μετριώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού αυτά τα ρεστοράν, θα πληρώσεις γύρω στα 60 χωρίς κρασί και θα πεις «άξια τα λεφτά του», να ξέρεις πως θέλεις οπωσδήποτε κράτηση, σερβίρει 20.30 - 1.00 κάθε βράδυ, εκτός Kυριακής.
Bαρούλκο: Πειραιώς 80, 210 5228.400
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στη Γλυφάδα για κουζίνα ελληνική και μουσικές του κεφιού
Μια συζήτηση γύρω από κρασί και λαχταριστό φαγητό, από το παρελθόν μέχρι το σήμερα
Ρετρό και cozy ατμόσφαιρα σαν παλιό αθηναϊκό σπίτι
Το νέο εστιατόριο της πόλης είναι και από τα ωραιότερα που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό
Κοσμική χασαποταβέρνα με ένα μενού που θα έρθεις ξανά και ξανά, να το δοκιμάσεις όλο, να μη χάσεις ούτε μία γεύση του
Το φιλόξενο σπίτι στις Τζιτζιφιές είναι βασικά «νεομπακάλικο» κι όταν θέλει γίνεται και μεζεδοπωλείο
Εδώ και 18 χρόνια το μαγαζί του Κώστα Βαλσάμη κλέβει καρδιές με την ποιότητα, τις γεύσεις και την ιδιαίτερα φιλική του διάθεση
Για καφέ, για brunch, για dinner και τέλεια cocktails
Nachos, burritos, quesadillas, enchiladas, tacos και frozen Margaritas!
Από την Αντίπαρο και την Αθήνα στην Ιταλία, μια pinsa δρόμος
Σταθερή επιλογή για όσους αναζητούν τον απόλυτο συνδυασμό καλής μπίρας και ποιοτικού φαγητού
Στο μενού θα βρεις δύο μόνο burgers αλλά, εδώ που τα λέμε, δεν χρειάζονται και περισσότερα
Κυκλαδίτικος αέρας φύσηξε στα βόρεια προάστια
Θυμάστε εκείνο το καλοκαίρι που επισκεφθήκατε τη Νάξο και που φάγατε σε μια ταβέρνα που σας έμεινε αξέχαστη; Αυτό είναι ο Μαζωμός.
Η κουζίνα κινείται στη λογική του comfort fine dine, με πολλά μεσογειακά στοιχεία, έντονες γεύσεις και ιδιαίτερες τεχνικές
Η ατμόσφαιρα είναι ιδανική για βραδινές εξόδους με φίλους, after work συναντήσεις και lunch breaks
Η ιδέα είναι περίπου ένα club που έχει και (ωραίο) φαγητό
Ένα νέο και εντελώς cool στέκι μόλις εμφανίστηκε στο Κουκάκι
Δύο σεφ, μία κουζίνα, μία βραδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.