Πράσινα, κόκκινα, κίτρινα, εξωτικά! Σαν Κούβα, σαν Μεξικό, σαν Αμερική Λατίνα και πολύχρωμη. Το “Habanera” της Ανθέων είναι ό,τι πιο τροπικό κυκλοφορεί στη Θεσσαλονίκη στην κατηγορία φαγητό και κοκτέιλ. Σε λίγες μέρες ένεκα καλοκαιρίας ανοίγει κι ο μικρός γλυκούλης κήπος του, ε ρε γλέντια!
Συχνάζω για φαγητό τουλάχιστον μια δεκαετία, με λες επομένως και φανατικό της κουζίνας του. Και δεν είμαι ο μόνος, αφού δεν υπάρχει Θεσσαλονικιός που να μην το ξέρει. Έχει φήμη, αίγλη και μερικά μοναδικά πιάτα που κανένας άλλος δεν σερβίρει στον γαστριμαργικό χάρτη της πόλης.
Πέρασα προχθές, που με κούρασε η πατροπαράδοτη κραιπάλη του Πάσχα με αβγά, κατσίκια, μαγειρίτσες και ρετσίνες, νισάφι, είπα, διάλειμμα, λίγος κοσμοπολιτισμός. Μπορεί να έφταιγε και το τελευταίο μυθιστόρημα του Παδούρα που διαβάζω! Στους «Αιρετικούς», ο ιδιωτικός ερευνητής Μάριο Κόντε και οι φίλοι του τσακίζουν συνεχώς πιάτα με φασόλια και σάλτσες μάνγκο, πίνουν ρούμια και στοχάζονται για την αλήθεια και τα ψέματα της ζωής. Οικεία ατμόσφαιρα, ο Κουμπάι Σεκούντο, ο Τσε, οι φιγούρες πίνακες του Γκογκέν στους τοίχους, οι φωτογραφίες με τα παλιά αμερικάνικα αμάξια στους δρόμους της Αβάνας.
Και δοκίμασα μερικά πιάτα-σπονδή τα οποία σας παραθέτω. Σκέτη πρόκληση. Απλά, όπως άλλωστε προστάζει η γευστική κουλτούρα της Καραϊβικής και καλομαγειρεμένα, όπως συμβαίνει χρόνια σε αυτό το εστιατόριο, που η πόλη το λατρεύει. Κουτάλι, πηρούνι, κοκτέιλ, πάμε!
Ensalada Habanera με φρέσκα λαχανικά, σεταρισμένο καλαμπόκι και τηγανητή τορτίγια με πουρέ φασολιού και γουακαμόλε σάλτσα αβοκάντο. Habanera mushrooms με άσπρη σάλτσα Αβάνας. Quesadillas με σιτάρ εθνικές τορτίγιες και ποικιλία τυριών. What a wonderful way to start! Και φυσικά το υπέρτατης έμπνευσης κοκτέιλ Habanera με ρούμι, χυμό λεμόνι, χυμό ανανά, λικέρ φράουλας και ζάχαρη.
Ήρθαν τα κυρίως. Πριν τα απαγγείλω, ένα tip: οι μερίδες του “Habanera” δεν διαθέτουν μόνο γεύση αλλά και εύρος. Κοινώς τεράστιες! Πάμε! Calypso Steak Puerto Rico. Ήτοι: γιγάντια ψητή μοσχαρίσια μπριζόλα χωρίς κόκαλα, αρωματισμένη με τζίντζερ ρούμι και χυμό λεμόνι, που σερβίρεται με φρέσκα λαχανικά, καλαμπόκι και σάλτσα sour cream.
Tequila Puerto Rico. Ψητό ψαρονέφρι μαριναρισμένο σε margarita. Τα σέβη μου στο χειριστή του γκριλ αλλά και τη μαγείρισσα που το διάνθισε με υπέροχες ψητές πατάτες, καραμελωμένα κρεμμύδια και μαύρα φασόλια.
Γ. Παπανδρέου 29, 2310869331
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κρασιά ήπιας παρέμβασης, γεύσεις από τη θάλασσα και live jazz
Ένα νέο ασιατικό fusion εστιατόριο για νύχτες εξωτικές κι ονειρεμένες
Ντόπιοι, ξωμάχοι και γκαιντατζήδες οι θαμώνες της
Πεντανόστιμη ελληνική κουζίνα και πολλά νηστίσιμα πιάτα
Εδώ θα βρεις όλες εκείνες τις λαχταριστές, βραβευμένες γεύσεις
Μην παραλείψεις να δοκιμάσειςτα signature cinnamon rolls με namelaka λευκής σοκολάτας και μέλι blueberry
Ιδανικό για να εργαστείτε στον ήσυχο χώρο του με το laptop σας ή για ένα επαγγελματικό meeting
Οι πιο νόστιμες ιστορίες που έχουμε να σου αφηγηθούμε
Τα πεντανόστιμα μεζεδάκια που μπαίνουν στη μέση και τρώνε όλοι
Εδώ η παλιά ελληνική ταβέρνα αναβιώνει σε όλο της το μεγαλείο
Iδανική επιλογή για όλες τις ώρες της ημέρας
Εμβληματικό στέκι στον Κορυδαλλό
Με τραπέζια στο κύμα, χταπόδια που λιάζονται κάτω από τον φυσικό ήλιο και ψαρούκλες από τα πέριξ
Μη ξεχάσετε να δοκιμάσετε τη μους μελιτζάνα
Καθόλου άδικα έχει μια θέση στην κατηγορία των 100 καλύτερων ελληνικών εστιατορίων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.