Resto

Νύχτες στην Αβάνα

Το τροπικό εστιατόριο Habanera της Θεσσαλονίκης

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
94170-189319.jpg

Πράσινα, κόκκινα, κίτρινα, εξωτικά! Σαν Κούβα, σαν Μεξικό, σαν Αμερική Λατίνα και πολύχρωμη. Το “Habanera” της Ανθέων είναι ό,τι πιο τροπικό κυκλοφορεί στη Θεσσαλονίκη στην κατηγορία φαγητό και κοκτέιλ. Σε λίγες μέρες ένεκα καλοκαιρίας ανοίγει κι ο μικρός γλυκούλης κήπος του, ε ρε γλέντια!

image

Συχνάζω για φαγητό τουλάχιστον μια δεκαετία, με λες επομένως και φανατικό της κουζίνας του. Και δεν είμαι ο μόνος, αφού δεν υπάρχει Θεσσαλονικιός που να μην το ξέρει. Έχει φήμη, αίγλη και μερικά μοναδικά πιάτα που κανένας άλλος δεν σερβίρει στον γαστριμαργικό χάρτη της πόλης.

image

Πέρασα προχθές, που με κούρασε η πατροπαράδοτη κραιπάλη του Πάσχα με αβγά, κατσίκια, μαγειρίτσες και ρετσίνες, νισάφι, είπα, διάλειμμα, λίγος κοσμοπολιτισμός. Μπορεί να έφταιγε και το τελευταίο μυθιστόρημα του Παδούρα που διαβάζω! Στους «Αιρετικούς», ο ιδιωτικός ερευνητής Μάριο Κόντε και οι φίλοι του τσακίζουν συνεχώς πιάτα με φασόλια και σάλτσες μάνγκο, πίνουν ρούμια και στοχάζονται για την αλήθεια και τα ψέματα της ζωής. Οικεία ατμόσφαιρα, ο Κουμπάι Σεκούντο, ο Τσε, οι φιγούρες πίνακες του Γκογκέν στους τοίχους, οι φωτογραφίες με τα παλιά αμερικάνικα αμάξια στους δρόμους της Αβάνας.

image

Και δοκίμασα μερικά πιάτα-σπονδή τα οποία σας παραθέτω. Σκέτη πρόκληση. Απλά, όπως άλλωστε προστάζει η γευστική κουλτούρα της Καραϊβικής και καλομαγειρεμένα, όπως συμβαίνει χρόνια σε αυτό το εστιατόριο, που η πόλη το λατρεύει. Κουτάλι, πηρούνι, κοκτέιλ, πάμε!

image

Ensalada Habanera με φρέσκα λαχανικά, σεταρισμένο καλαμπόκι και τηγανητή τορτίγια με πουρέ φασολιού και γουακαμόλε σάλτσα αβοκάντο. Habanera mushrooms με άσπρη σάλτσα Αβάνας. Quesadillas με σιτάρ εθνικές τορτίγιες και ποικιλία τυριών. What a wonderful way to start! Και φυσικά το υπέρτατης έμπνευσης κοκτέιλ Habanera με ρούμι, χυμό λεμόνι, χυμό ανανά, λικέρ φράουλας και ζάχαρη.


image

Ήρθαν τα κυρίως. Πριν τα απαγγείλω, ένα tip: οι μερίδες του “Habanera” δεν διαθέτουν μόνο γεύση αλλά και εύρος. Κοινώς τεράστιες! Πάμε! Calypso Steak Puerto Rico. Ήτοι: γιγάντια ψητή μοσχαρίσια μπριζόλα χωρίς κόκαλα, αρωματισμένη με τζίντζερ ρούμι και χυμό λεμόνι, που σερβίρεται με φρέσκα λαχανικά, καλαμπόκι και σάλτσα sour cream.


image

Tequila Puerto Rico. Ψητό ψαρονέφρι μαριναρισμένο σε margarita. Τα σέβη μου στο χειριστή του γκριλ αλλά και τη μαγείρισσα που το διάνθισε με υπέροχες ψητές πατάτες, καραμελωμένα κρεμμύδια και μαύρα φασόλια.

Γ. Παπανδρέου 29, 2310869331

www.habanera.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY