- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Nonnas Athens: Ελληνική κουζίνα «αλλιώς» στη σκιά της Ακρόπολης
Το εστιατόριο του σεφ Ηλία Κιαζόλι μόλις άνοιξε στην Πλάκα
Στο Nonnas Athens, το εστιατόριο του Ηλία Κιαζόλι στην Πλάκα, η ελληνική κουζίνα μαγειρεύεται αλλιώς
Βρέχει. Βροχή καταρρακτώδης, δυνατή. Αυτή τη στιγμή το Nonnas Athens φαντάζει στα μάτια μου σωστό καταφύγιο. Και είναι – κυριολεκτικά. Βολεύομαι στη θαλπωρή του αφράτου καναπέ και κοιτάω απέναντί μου. Έχω μπροστά μου την ανοιχτή κουζίνα και τον σεφ της ήδη στο πόστο του. Ο Ηλίας Κιαζόλι, ευθυτενής και σίγουρος μέσα στην κάτασπρη, αψεγάδιαστη στολή του, μοιάζει σαν από πάντα έτοιμος να μαγειρέψει. Δίπλα του ετοιμοπόλεμος και ο Chef de Cuisine Θωμάς Πατήλας.
Nonnas Athens: το νέο εστιατόριο του Ηλία Κιαζόλι
Οι περισσότεροι γνωρίσαμε τον Ηλία Κιαζόλι από το «Master Chef 4». Όμως μέχρι τότε είχε ήδη καταγράψει εντυπωσιακή πορεία σε κορυφαία ξενοδοχεία και εστιατόρια της Ευρώπης (όπως το Restaurant Meille και το Hotel Sanders στην Κοπεγχάγη ή το Fosshotel Restaurant Haust στο Ρέικιαβικ). Αργότερα έγινε ο executive chef των εστιατορίων του Poseidonion Grand Hotel στις Σπέτσες. Το Nonnas Athens είναι το πρώτο του εστιατόριο, μια στιγμή καταδική του. «Στο Nonnas μαγειρεύουμε κατά βάση ελληνική κουζίνα. Την έχουμε πειράξει, βέβαια, αλλά σίγουρα η βάση μας είναι ελληνική», λέει ο σεφ και ακουμπά στο τραπέζι μας το «καλωσόρισμα», που μοιάζει να επιβεβαιώνει όσα λέει: τσακιστές ελιές, τσαλαφούτι, κι ένα ωραιότατο παξιμάδι με… dashi. Καλωσόρισμα ελληνικό… κατά βάση.
Ύστερα έρχεται καυτό (και νόστιμο) το προζυμένιο τους ψωμάκι. Πολύ χρήσιμο τούτη τη στιγμή, μια που μαζί του καταφτάνει μια τυροκαυτερή (που, επιτέλους, είναι όντως καυτερή!) με φέτα Καλαβρύτων και Τριπόλεως, με chili flakes, ντοματίνια confit και κόκκινες πιπεριές, αλλά και μια υπέροχη μελιτζανοσαλάτα –από τις πιο νόστιμες που έχω δοκιμάσει– με καπνιστή πιπεριά Φλωρίνης, ντομάτα, κρεμμύδι, κόλιανδρο, μια σάλτσα από ταχίνι και πετιμέζι και μελιτζάνα φυσικά. Μπαίνει αυτοστιγμεί στα «οπωσδήποτε».
Τι θα φας στο Nonnas Athens;
Δεν θα παρέλειπα ούτε τα καπνιστά χόρτα (αυτή την εποχή λάπαθα και ραδίκια), που έρχονται με τριμμένη ντομάτα, ξινοτύρι και το ίδιο, δικό τους παξιμάδι με dashi που δοκιμάσαμε στην αρχή, ούτε το φακόρυζο. Από τα «παρεξηγημένα» πιάτα της ελληνικής κουζίνας, που ωστόσο ο σεφ το απογειώνει μαγειρεύοντάς το με ντομάτα, προσθέτοντας μια μαγιονέζα με δυόσμο-κόλιανδρο-μαϊντανό και πασπαλίζοντάς το με τηγανητό κρεμμύδι.
Για δύο πιάτα θα επέστρεφα ξανά και ξανά στο Nonnas Athens. Το ένα είναι ο ξινόχοντρος τραχανάς με τη μαλακή φέτα Τριπόλεως και τα άγρια μανιτάρια (τρομπέτες, shimeji, κανθαρέλες). Το άλλο τα σκιουφιχτά με τη γίδα. Σερβίρεται με μια κρέμα cacio e pepe που ο σεφ φτιάχνει με παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης, Νάξου και Άρτας και σκιουφιχτά που έχουν βράσει μέσα στον ζωμό της γίδας. Είναι πιάτο κορυφαίο· από μόνος του ένας λόγος για να βρεθείς στο Nonnas Athens. Τον ίδιο έπαινο δίνω και στο παστίτσιο του Ηλία Κιαζόλι, αυτό με paccheri, μοσχαρίσια μάγουλα, μπεσαμέλ, γραβιέρα, ντοματίνια confit και σχοινόπρασο. Υπάρχει λόγος που αυτά τα πιάτα είναι ήδη σήμα κατατεθέν. Λόγος πεντανόστιμος!
Όλα τα παραπάνω τα συνοδεύεις με κάποια ετικέτα από την πλούσια wine list (θα βρεις πολλές επιλογές και σε ποτήρι). Κι αν δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις, ο sommelier Θωμάς Κοντός είναι πάντα εκεί για σένα.
Στην τελευταία μπουκιά της πληθωρικής τάρτας σοκολάτας με σαμπλέ από κακάο, καραμέλα με ανθό αλατιού και miso, κρέμα σοκολάτας γάλακτος και ιταλική μαρέγκα, σηκώνω επιτέλους το βλέμμα από το τραπέζι. Βλέπω μια πολύχρωμη, «έξαλλη» γιαγιά με ροζ γυαλιά κι ένα μαρτίνι στο χέρι να με κοιτάζει. Γύρω της ίπτανται υλικά μαγειρικής: ντοματούλα και πίκλες, μπρόκολα και κολοκυθάκια, λεμόνι και σταφύλια, σκόρδα και φρέσκα κρεμμυδάκια. Είναι ο εντυπωσιακός, ομολογουμένως, πίνακας του Nonnas Athens, μια υπενθύμιση ότι η μαγειρική ξεκινά από τις πρώτες ύλες και ότι η παράδοση μπορεί να γίνει και «αλλιώς», αρκεί να έχεις όρεξη και μεράκι.
Φιλομούσου Εταιρείας 3, Πλάκα, 2103219024, www.nonnasgastronomy.gr, FB: Nonnas Athens, Insta: nonnas.athens
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το υπέροχο εστιατόριο στην Κηφισιά επαναλειτουργεί με σεφ και ιδιοκτήτη τον Γιάννη Παρίκο
Το εστιατόριο του σεφ Ηλία Κιαζόλι μόλις άνοιξε στην Πλάκα
Τίμια, σταράτη και χωρίς φλυαρίες, αξίζει τη διαδρομή προς τα «πάνω»
Καλά πιάτα και πλούσια κάβα με 300 ελληνικές ετικέτες
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.